zondag 6 november 2011

TIENERMEISJES, HORMONALE BALANS EN ANTICONCEPTIEInterview met David Zava, Ph.D.

David Zava, Ph.D. is een biochemist en een ervaren onderzoeker van borstkanker die tientallen jaren doorgebracht heeft in het laboratorium. Hij is de laboratoriumdirecteur van ZRT Laboratory in Portland, OR, dat standaard hormoonspeekseltesten. In de laatste jaren heeft Dr. Zava veel bijgedragen aan de kennis en begrip van Dr. Lee’s kennis van progesteron, oestrogeen en borstkanker, en we zijn altijd erg benieuwd naar zijn mening.Dit interview werd oorspronkelijk gepubliceerd in de Medical Letter van John R. Lee, M.D.


JLML: Dr. Zava, ik weet dat u bezorgd bent over de toekomstige gezondheid van tienermeisjes omdat ze eerder in de puberteit komen en zodoende ook vaak anticonceptiepillen gaan gebruiken op jongere leeftijd. Op welke wijze verhoogt een vroege puberteit het risico op borstkanker?


DZ:  Wanneer een jonge vrouw de puberteit bereikt ondergaan haar borstcellen een snelle groei en ontwikkeling. De puberteit is een tijd dat er meer onontwikkelde borstcellen ( stemcellen) zijn  die gevoelig zijn voor kankerverwekkende stoffen zoals chemicaliën , virussen, radiatie, en oestrogenen. De hormonen van de zwangerschap , in het bijzonder oestriol en progesteron, zorgen ervoor dat veel van de onontwikkelde cellen niet langer meer zo gemakkelijk zijn te beschadigen en in kankercellen veranderd kunnen worden. Dus wanneer meisjes eerder de puberteit bereiken, opent dit de deur voor de gevoeligheid voor kanker veel wijder.
Henry Lemon, een onderzoeksclinicus en M.D., publiceerde jaren geleden een interessant onderzoek in ratten dat de beschermende effecten van zwangerschapshormonen zoals oestriol demonstreerde. Hij stelde jonge, vrouwelijke ratten bloot aan radiatie of potente chemicaliën die erom bekend staan dat ze kanker van de mammae ( borstklieren) produceren. Zoals verwacht, ontwikkelden bijna alle ratten kanker van de mammae, die de equivalent is van borstkanker bij mensen. Maar wanneer hij deze dieren eerst oestriol gaf voordat hij ze aan carcinogenen blootstelde, daalde het percentage mammaekanker wonderbaarlijk genoeg met zo’n 80%.


JLML: En we weten dat meisjes de puberteit eerder bereiken dan ooit tevoren.


DZ: Ja, het wordt niet meer als abnormaal gezien dat meisjes al op 9-10 jarige leeftijd in de puberteit komen, terwijl een paar decennia geleden de normale leeftijd waarop de puberteit begon nog13-14 was. Rond de eeuwwisseling werd de puberteit op 16-18 jarige leeftijd bereikt.
Wanneer je in acht neemt dat de gemiddelde leeftijd waarop meisjes trouwen gevolgd door een zwangerschap niet veel is veranderd- laten we zeggen tussen 20-25 jaar- dan betekent dit dat hoe eerder een meisje de puberteit bereikt, hoe langer haar borstcellen moeten wachten voordat ze beschermd worden door de zwangerschapshormonen. Dit verlengt het aantal jaren dat de borstcellen van een jonge vrouw blootgesteld worden aan aanslagen vanuit het milieu die later in het leven kanker veroorzaken.
Ik geloof dat het de bedoeling van de natuur is geweest dat een vrouw binnen een paar jaar na de puberteit zwanger zou worden. Met vroegere puberteit en later trouwen gebeurt dit gewoon niet in de tegenwoordige wereld.


JLML: Dus we hebben meisjes die op veel vroegere leeftijd blootgesteld worden aan de effecten van oestrogeen, die veel later zwanger worden (als dat al gebeurt) , en zodoende lijkt het alsof u in de toekomst een veel hoger aantal gevallen van borstkanker verwacht.


DZ: Tenzij we verstandig worden en iets gaan doen, denk ik inderdaad dat deze generatie meisjes veel vatbaarder is. Behalve vroege puberteit heb je tienermeisjes die al vanaf jonge leeftijd hormonale anticonceptiepillen gebruiken, terwijl een heleboel onderzoeken aangetoond hebben dat hormonale anticonceptie bij jonge meisjes hun risico om borstkanker te ontwikkelen wel zesmaal verhoogt.
Een vriend van me liet me een advertentie zien in een tijdschrift die gericht was op jonge meisjes. Ik was geschokt toen ik de pagina lange advertentie van anticonceptiepillen die suggereerde dat ze ook geschikt waren om acne te behandelen zag. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat farmaceutische industrieën dit direct aan jonge meisjes mogen aanbieden, wanneer het bekend is dat dit een risicofactor is voor kanker. Ze zullen haar acne helpen- maar voor welke prijs? 


JLML: Wat met meisjes die seksueel erg actief zijn en een groot risico lopen om zwanger te raken?


DZ: Dit is een moeilijk onderwerp. Ik vraag mezelf vaak af hoe ik op mijn hoge paard kan zitten en mensen vertellen dat ze hun dochters niet de anticonceptiepil moeten laten nemen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Ik heb geen enkel definitief antwoord op dit ingewikkelde probleem. Mijn grootste zorg is het ongediscrimineerde en onnodige gebruik van anticonceptiemiddelen om acne te voorkomen.


 JLML: Waarom zijn hormonale anticonceptiemiddelen zo gevaarlijk?


DZ: Niemand weet het zeker, maar ik vermoed dat het iets te maken heeft met het feit dat synthetische oestrogenen en synthetische progestagenen op de een of andere manier het DNA in de onontwikkelde borstcellen van jonge meisjes beschadigen. Een ander probleem met die hormonen is dat ze een situatie creëren waarin er geen ovulatie plaatsvindt.
De ovulatie onderdrukken berooft het lichaam van de natuurlijke hormonen die de ovaria produceren en die nodig zijn voor normale groei en ontwikkeling, inclusief pregnenolone, testosteron, androsteendion, DHEA en de oestrogenen. Wanneer de ovulatie jarenlang door anticonceptiepillen onderdrukt is geweest, kunnen de ovaria vergeten hoe ze moeten ovuleren. Ik heb van veel doctoren gehoord dat hun cliënten die de anticonceptiepil een paar jaar lang gebruikt hadden vaak onvruchtbaar zijn omdat ze niet meer ovuleren.


 JLML: Dus we hebben vroege puberteit, het gebruik van anticonceptiepillen en een slecht dieet. Hoe werkt junkfood in dit verband?


 DZ: Ik denk dat een slecht voedingspatroon aan de basis ligt van het hele probleem. Eenvoudig gezegd, met suiker afgeladen junkfood en geraffineerde koolhydraten( koekjes, frites, chips), waar tieners tegenwoordig veel meer van gebruiken dan vroeger, veroorzaken meer lichaamsvet wat oestrogeen verhoogt, hetgeen vroege puberteit veroorzaakt.
Wanneer er in het voedingspatroon te veel suikers en geraffineerde koolhydraten worden gegeten, verhoogt dit de insulinespiegels voor een langere periode, wat het signaal aan het lichaam geeft om vet op te slaan. Bij jonge meisjes in de puberteit hebben de verhoogde insulinespiegels ook een invloed op de communicatie tussen de hersenen en de ovaria.
Uiteindelijk worden er meer oestrogenen en androgenen ( mannelijke hormonen die acne veroorzaken) en minder progesteron door de ovaria geproduceerd  . Dus de acne die door anticonceptiepillen genezen moet worden, wordt door een slecht voedingspatroon met veel suiker veroorzaakt. De oplossing voor acne is niet de anticonceptiepil maar een beter voedingspatroon.  Anticonceptiepillen maken het probleem alleen maar erger met de insulineregulatie in het bloed, ze verergeren de cravings voor suiker ( insulineresistentie), veroorzaken meer eetbuien ( binge eating) en leiden tot nog meer afzetting van lichaamsvet.
Het roken van sigaretten en het gebrek aan beweging gaan vaak hand-in-hand met een slecht voedingspatroon en maken insulineresistentie nog erger.
Mijn dochter is negen en ik zie dit al beginnen bij veel van haar klasgenoten en vrienden die een slecht voedingspatroon hebben.


JLML: Wat raadt u ouders aan die de puberteit van hun dochters zo lang mogelijk willen uitstellen?


 DZ: Je kunt de effecten van een vroege puberteit minimaliseren door intensief aerobisch oefenen. Voetbal, volleyball, basketball en zwemmen zijn heel goede aerobische sporten. We weten uit klinische studies dat jonge vrouwen die regelmatig aan intensieve aerobische sport doen later in de puberteit komen en een bijna tweemaal zo laag risico hebben om later in hun leven borstkanker te ontwikkelen. Deze bescherming geldt ook voor vrouwen die later in hun leven met mate oefenen.


 JLML: Wat adviseert u ouders om te doen aan het voedingspatroon van hun kinderen?


DZ: Ik heb zelf een 9- en een 11- jarig kind en ik weet heel goed hoe moeilijk het kan zijn om je kind gezonde voedingsmiddelen te laten eten. Maar als je zelf consequent bent, zullen je kinderen normaliter je voorbeeld volgen. Kinderen die slecht eten doen dat vaak omdat hun ouders  junkfood kopen. Ik maak ontbijt klaar voor mijn kinderen en verzeker mezelf ervan dat ze voldoende eiwitten ( vooral eieren) binnenkrijgen en wat fruit. We kopen zoveel mogelijk organisch voedsel, hetgeen betekent dat het vrij is van hormonen en pesticiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten