zondag 6 november 2011

Dingen die iedere vrouw moet weten over anticonceptie



Uittreksel uit de Virginia Hopkins Health Watch columns en interviews die oorspronkelijk in de John R. Lee, M.D. Medical Letter werden gepubliceerd.

Zelfs de laag gedoseerde anticonceptiepil is gevaarlijk!
Er zijn de laatste tijd een serie berichten geweest in de media die meldden dat de nieuwere, laag gedoseerde anticonceptiepillen “veilig” zijn. Ze zijn weliswaar veiliger dan oudere, hoog gedoseerde pillen, maar ze zijn nog steeds erg gevaarlijk. De meeste zijn gemaakt met of alleen een testosteronachtig progestageen die 19-nor-testosterone heet, of met een progestageen en een kleine hoeveelheid oestrogeen. Dat betekent dat je iedere maand gedoseerd wordt met een progestageen die de echte progesteron met al de goede eigenschappen van zijn receptoren verdrijft. Je krijgt ook een extra hoeveelheid oestrogeen iedere maand en dat is wel het allerlaatste dat de meeste vrouwen nodig hebben.
Het is ook bekend dat 19-nor-testosterone zich aan de oestradiolreceptoren bindt en zodoende het potentieel heeft om borst- en baarmoederkanker te stimuleren. Ongeacht de dosering verhogen anticonceptiepillen ernstig het risico op bloedstolsels( trombose) die dodelijk kunnen zijn.
Volgens een artikel in JAMA ( Journal of the American Medical Association) verdrievoudigden vrouwen met diabetes gedurende de zwangerschap die anticonceptiemiddelen slikten met alleen progestagenen, na de geboorte hun risico om diabetes II te ontwikkelen.
In een studie in 1997, die gerapporteerd  werd in Arthritis & Rheumatism , werd ontdekt dat vrouwen die orale anticonceptiemiddelen hadden geslikt 40% meer kans hadden om de immuunaandoening lupus erythematosus (SLE) te krijgen dan vrouwen die ze nooit hadden gebruikt. In feite neemt het aantal auto-immuunziekten bij pilgebruikers toe.

De nieuwe “lage dosering” anticonceptiepillen veroorzaken een hoger risico op bloedstolsels
De zogenaamde “derde generatie” anticonceptiemiddelen- die aangeprezen worden omdat ze veiliger zouden zijn omdat ze een lagere dosering oestrogenen en/of progestagenen bevatten- brengen echter een groter risico op bloedstolsels met zich mee voor vrouwen die ze gebruiken.  Aldus een Deense studie die onlangs gepubliceerd werd in het British Medical Journal . Het artikel rapporteerde dat wanneer het gebruik van de derde generatie pillen steeg, de hoeveelheid vrouwen die voor een tromboembolie opgenomen werden in het ziekenhuis toenam met 16%. Trombo-embolie wordt veroorzaakt door een bloedstolsel, meestal in de benen , hetgeen uiterst pijnlijk kan zijn. Wanneer er een stukje van afbreekt en naar de longen verder reist, kan dit fataal zijn.
Een paar jaar geleden rapporteerde het American College of Obstetricians and Gynecologists, dat van iedere 100.000 vrouwen die de derde generatie anticonceptiepil gebruiken er 20 tot 30 niet-fatale bloedstolsels zullen ontwikkelen.

De familieplanningexperts die om hun commentaar op het onderzoek gevraagd werden. veegden het effect van tafel omdat het te klein zou zijn om je druk over te maken. Zij denken in termen van risico’s versus het voordeel voor grote bevolkingsgroepen en vinden dat het offer van aantal vrouwen per jaar acceptabel wanneer je kijkt naar het voordeel van lagere geboortecijfers. Een bloedstolsel kan niet de moeite waard zijn om over na te denken wanneer het je doel is om geboortecijfers te beperken, maar wanneer jij er eentje bent van die 20 of 30 van de 100.000 vrouwen of hun families dan is het een zeer reĆ«le zorg, in het bijzonder wanneer het stolsel fataal is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten