donderdag 18 april 2013

Laag testosteron bij mannen MANNEN MET LAAG TESTOSTERON OVERLIJDEN EERDER
Het was overal in het nieuws, oudere mannen met de laagste testosteronspiegels hadden, gedurende een 18 jaar durend onderzoek, een 33% groter risico om te overlijden vergeleken met mannen met hoger testosteron. Dit volgens de data die genomen werden uit het nog steeds voortdurende Rancho Bernardo Heart en Chronic Disease onderzoek.
Voor doktoren die natuurlijke hormonen gebruiken en deze voorschrijven aan mannen, zal dit niet als een verrassing komen. Natuurlijke progesteron in fysiologische doseringen (doseringen die het lichaam normaliter zelf maakt) heeft vele goede effecten bij oudere mannen, waaronder gewichtsafname, toename van spiermassa, betere energie, toename van het libido en een jonger uitziende huid.
Wat mij verontrust is dat de meeste conventionele artsen niet het belang van het gebruik van natuurlijk testosteron noch het gebruik van fysiologische hoeveelheden begrijpen. Mannen die op veel te hoge doseringen testosteron worden gezet of op een synthetische vorm van testosteron zoals methyltestosteron zullen geen tevreden klanten zijn. Hun families zullen ook niet blij zijn omdat een van de meest opvallende bijwerkingen van te veel testosteron geïrriteerdheid en klagerigheid is. Het ironische is dat een teveel aan testosteron bij mannen en vrouwen vaak omgezet wordt in oestrogeen en daarom zijn typische symptomen die veroorzaakt worden door een teveel aan testosteron uiteindelijk kleiner wordende testikels, borstgroei (gynecomastia), verminderd libido en een verminderde spermaproductie. 
In zijn boek Hormone Balance for Men,  beveelt Dr. John Lee slechts 1 tot 2 mg transdermale testosteron (crème, gel of patch) aan. Ik zou dit informatieve en verlichtende boekje aanbevelen aan iedere man met prostaatproblemen of aan wie testosteronsuppletie overweegt.
Het is ook een goed idee om, alvorens met testosteron te beginnen, een baseline saliva hormone test te doen om de resultaten op te sporen en vast te leggen. Goede baseline testen voor mannen  houden omvatten oestradiol, progesteron en testosteron. Mannen die ongewone vermoeidheid ondervinden kunnen ook hun cortisol- en DHEA-spiegels laten nakijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten