donderdag 18 april 2013

Fertell, een vruchtbaarheidstest voor mannenFertell, een thuistest voor mannelijke vruchtbaarheid


Veel mannen die met het vooruitzicht zitten om naar een dokter te gaan voor een vruchtbaarheidstest zullen je zeggen dat ze liever gewoon thuis blijven.
Nu kunnen ze dat doen.
Een nieuwe test, die Fertell heet, maakt het voor echtparen mogelijk om uit te vinden of ze vruchtbaarheidsproblemen hebben zonder naar een dokter te hoeven gaan. De test heeft zijn en haar componenten - een screeningtest voor mannen die het eerste thuis- hulpmiddel is waarmee de concentratie van beweeglijke spermacellen gemeten kan worden en een test voor vrouwen die een hormoon test dat als de markeerder van de kwaliteit van het eitje wordt gezien.
De verkrijgbaarheid van de twee-in-een test helpt de boodschap over te brengen dat zowel mannen als vrouwen kunnen bijdragen aan onvruchtbaarheid, zeggen de experts.
“Er zijn er twee voor nodig om een baby te krijgen, hoe onnozel als het ook moge klinken”, zei Dr. Harry Fisch, directeur van het Male Reproductive Center in New York-Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center, die geen financiĆ«le relatie heeft met de maker van de test, Genosis Inc.
De testresultaten kunnen echtparen een vroege waarschuwing geven dat ze een dokter zouden moeten raadplegen, zei Dr. Fisch. “Echtparen kunnen dit niet altijd waarderen”, zei hij. “Dus vaak gaat de vrouw door al deze onderzoeken heen, en de man laat niet eens een zaadanalyse doen”.
Voor de test voor mannen is sperma nodig; het apparaatje beoordeelt de mogelijkheid van het sperma om door een oplossing te zwemmen die identiek is aan cervixslijm en ook de hoeveelheid cellen die dit kunnen, zei Dr. Keith B. Isaacson, een prof. in gynaecologie, obstetrie en reproductieve biologie aan Harvard Medical School die in het bestuur zit van medische adviseurs van Genosis  reproductieve biology van de Harvard Medical School. De resultaten zijn binnen 80 minuten beschikbaar.
De vruchtbaarheidstest voor vrouwen is een urinestick, net zoiets als een thuiszwangerschapstest, die de hoeveelheid FSH ( follicle stimulating hormone) meet op de derde dag van de menstruatiecyclus. Een abnormaal hoge spiegel is een aanwijzing dat de reserve van de eierstok, die een indicatie is voor de kwaliteit van het eitje, laag is. Het resultaat is bekend binnen 30 minuten.
De testen zijn niet definitief en geen vervanging voor een grondige professionele evaluatie. Zij onderzoeken de voornaamste problemen, zeggen de experts, maar pikken niet alle moeilijkheden op die in verband kunnen staan met vruchtbaarheid. 
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention zoeken een miljoen Amerikaanse vrouwen jaarlijks medische hulp voor problemen die met vruchtbaarheid te maken hebben. Het probleem ligt 40% van de keren bij de vrouw, 40% bij de man en 20% van de keren bij beide, zeggen experts. “De meeste mensen zijn verbaasd te horen dat het 50% van de keren een mannelijke factor is”, zei Dr. Isaacson.
Maar, voegde hij toe, vrouwen zijn eerder geneigd het initiatief voor de behandeling te nemen. “Ik vermoed dat de vrouwelijke partner degene is die dit product gaat kopen en de man aan gaat moedigen het te gebruiken”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten