maandag 13 januari 2014

Het ketogeen dieet om kanker te voorkomen of om kankercellen uit te hongeren

Reguliere lichaamscellen hebben de metabolische flexibileit om van glucoseverbranding over te gaan op verbranding van ketonlichamen. Kankercellen kunnen dit vanwege een bepaald defect niet. Dit houdt dus in dat het mogelijk is om deze cellen uit te laten hongeren d.m.v. een ketogeen dieet
Kanker gedijt in een anaërobe (zuurstofarme) omgeving en voedt zich met suikers (suiker, koolhydraten en zetmeel). En wat eet men alle dagen: suiker, brood, aardappelen, pasta’s, witmeelproducten, koek en lightproducten waar gevaarlijke toevoegingen inzitten zoals aspartaam. Dit voedt de zieke (kanker)cellen.
Het doel van het ketogeen dieet is dus een metabole staat van ketose te bereiken. Ketose is een normaal metabool proces waarbij de lichaamscellen fragmenten van vet (ketonen) verbranden voor energie in plaats van glucose.
Ketose is een heilzaam proces dat het lichaam helpt overleven in tijden van voedselschaarste. Er is ook van aangetoond dat het aandoeningen zoals epilepsie, de ziekte van Alzheimer, kanker en andere kan verbeteren.

De basisbeginselen

De inname van koolhydraten moet beperkt blijven tot 20-50 gram koolhydraten per dag. De dagelijkse eiwitinname is matig en hangt af van gewicht, geslacht en hoeveel oefening gedaan wordt. De balans van calorieën wordt door vetten bepaald. Deze verhoudingen verzekeren dat de meeste mensen tot ketose overgaan en daar blijven. Dit is het doel van het ketogene dieet.
De nutriënteninname bij een ketogeen dieet is ongeveer 70-75% calorieën uit vet, 20-25% uit eiwit en 5-10% uit koolhydraten. Daar het ketogeen dieet honger verminderd zullen de meeste mensen het niet nodig vinden om calorieën te gaan tellen, tenzij men zich er beter bij voelt.
De sleutel tot het begrijpen van het ketogene dieetplan is dat men de koolhydraten uit het dieet vervangt door een hogere vetinname en een matige inname van eiwit.
Waarom veel vet een matig eiwit? 
Vetten hebben geen invloed op bloedsuiker- en insulinespiegels. Eiwit beïnvloedt wel bloedsuiker- en insulinespiegels, wanneer er grote hoeveelheden van worden geconsumeerd. Als je te veel eiwitten eet zal ongeveer 56% van het eiwitteveel omgezet worden in glucose (suiker) in het lichaam en al dat extra glucose zal insulinespiegels verhogen en het vermogen van het lichaam om vetzuren vrij te geven en te verbranden (ketose) remmen.
Een dieet met een hoog gehaIte aan magere eiwitten (zonder voldoende vet) kan je ziek maken door eiwitvergiftiging en kan het metabolisme ook op andere manieren verstoren. 
Wanneer je bepaalde gezondheidsproblemen hebt moet je eerst met je arts overleggen voordat je met dit dieet begint. Deze aandoeningen zijn onder andere nier- en hartproblemen.
Voorbeelden voor maaltijden vindt je hier: http://www.ketogenic-diet-resource.com/ketogenic-diet-menu.html

1 opmerking: