dinsdag 31 december 2013

Informatie over progesteron

Veel vrouwen hebben vanaf hun 30e al een progesterontekort en soms al eerder! Vrouwen die de pil gebruiken hebben helemaal geen progesteron. Lees hoe belangrijk progesteron is voor heel veel functies van het lichaam!!!Raymond Peat, MA, PhD (Univ. of Oregon)

Endocrine Physiologist, gespecialiseerd in hormonale veranderingen bij stress en veroudering

Zestig jaar geleden werd ontdekt dat progesteron het belangrijkste, door de eierstokken geproduceerde hormoon was. Daar het nodig was voor de vruchtbaarheid en om een gezonde zwangerschap in stand te houden, werd het het “progestatieve hormoon” genoemd en daarom denken mensen soms dat het niet nodig is als je niet zwanger wilt worden. Het is feitelijk het meest beschermende hormoon dat het lichaam produceert en de grote hoeveelheden die tijdens de zwangerschap geproduceerd worden zijn het gevolg van de noodzaak voor bescherming van de ontwikkelende baby tegen de stressvolle omgeving. Normaal gesproken bevatten de hersenen zeer hoge concentraties progesteron, wat de beschermende functie van dat zeer belangrijke orgaan weerspiegelt. De functie van de thymus, het sleutelorgaan van ons immuunsysteem, is ook in hoge mate afhankelijk van progesteron.

Tijdens experimenten werd ontdekt dat progesteron het basishormoon is van aanpassing aan en het opvangen van stress. De bijnieren gebruiken het om hun antistresshormonen te produceren en als er genoeg progesteron is, hoeven ze niet het potentieel gevaarlijke hormoon cortison te produceren. Bij een tekort aan progesteron produceren we te veel cortison en een overmaat aan cortison veroorzaakt osteoporose, veroudering van de huid, schade aan hersencellen en de ophoping van vet in het bijzonder op de rug en de buik.

Experimenten hebben aangetoond dat progesteron angst verlicht, het geheugen verbetert, hersencellen beschermt en zelfs epileptische aanvallen voorkomt. Het bevordert de ademhaling en is zelfs gebruikt om emfyseem te corrigeren. In de bloedsomloop voorkomt het uitstulping van de vaten door de spanning in de bloedvaten te verhogen en de effectiviteit van het hart te verbeteren. Het keert veel tekenen van veroudering van de huid en geeft een gezonde botgroei. Het kan veel soorten artritis verlichten en helpt bij een groot aantal immuunproblemen.

Als progesteron opgelost wordt in vitamine E, wordt het zeer efficiĆ«nt opgenomen en snel over alle weefsels verdeeld. Als een vrouw haar eierstokken nog heeft, helpt progesteron haar om progesteron en oestrogeen naar behoefte te produceren. Progesteron helpt ook een normaal functioneren van de schildklier en andere klieren te herstellen. Als haar eierstokken verwijderd zijn zou ze voortdurend progesteron moeten gebruiken om haar verloren voorraad aan te vullen.  Een tekort aan progesteron is vaak in verband gebracht met een toegenomen vatbaarheid voor kanker en progesteron is gebruikt om sommige vormen van kanker te behandelen.

Het is belangrijk te benadrukken dat progesteron niet alleen het zwangerschapshormoon is. Het gebruiken om “alleen de baarmoeder te beschermen” zou hetzelfde zijn als tegen een man zeggen dat hij geen testosteron nodig heeft als hij geen vader wil worden, behalve dan dat progesteron een veel grotere en meer fundamentele betekenis heeft dan testosteron. Ondanks het feit dat mannen van nature ook progesteron produceren en er soms baat bij kunnen hebben, is het geen mannelijk hormoon. Sommige mensen krijgen die indruk, omdat sommige artsen adviseren om oestrogeen met testosteron of met progesteron te combineren tegen sommige bijwerkingen van oestrogeen, maar progesteron is de natuurlijke aanvulling van het lichaam op oestrogeen. Als het alleen gebruikt wordt, maakt progesteron het onnodig om oestrogeen te gebruiken tegen opvliegers, slapeloosheid of andere symptomen van de overgang.

Als het in vitamine E is opgelost begint progesteron bijna meteen bloedsomloop binnen te komen na contact met een membraan zoals de lippen, de tong, het tandvlees of het gehemelte, maar als het doorgeslikt wordt, wordt het verder opgenomen als een deel van het spijsverteringsproces. Als het met voedsel wordt ingenomen, vindt de opname in hetzelfde tempo plaats als de vertering en opname van het voedsel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten