vrijdag 3 mei 2013

Deel van een interview van dr. Ray Peat door Mary ShomonMary Shomon: U gelooft dat progesteron tegen stress kan werken zonder de bijnieren schade toe te brengen. Is progesterontherapie iets waarvan u denkt dat het nuttig is voor de meeste patiënten met hypothyreoïdie? Hoe weet een patiënt of ze progesteron nodig heeft? Raad u bloedtesten aan? Zo ja, wanneer tijdens de menstruele cyclus moeten die gedaan worden?

Dr. Ray Peat: Oestrogeen blokkeert het vrijkomen van hormonen uit de schildklier en progesteron maakt het vrijkomen gemakkelijker. Een teveel aan oestrogeen of een tekort aan progesteron veroorzaakt een vergroting van de schildklier en ook een staat van hypothyreoïdie. Oestrogeen kan de bijnieren activeren om cortisol te produceren, wat tot verschillende schadelijke effecten leidt, waaronder veroudering van de hersenen en botverlies. Progesteron stimuleert de bijnieren en de eierstokken om meer progesteron te produceren, maar omdat progesteron tegen de katabole werkingen van cortisol beschermt, zijn de werkingen ervan tegengesteld aan die van oestrogeen. Progesteron heeft ontstekingsremmende en beschermende werkingen die lijken op die van cortisol, maar het heeft niet de schadelijke bijwerkingen. Bij hypothyreoïdie bestaat de tendens teveel oestrogeen en cortisol en te weinig progesteron te hebben.

De bloedtesten kunnen nuttig zijn om de artsen te tonen wat het probleem is, maar ik denk niet dat ze nodig zijn. Er is bewijs dat het hebben van 50 tot 100 maal zoveel progesteron als oestrogeen wenselijk is, maar ik ben geen voorstander van “progesterontherapie” zoals die vaak begrepen wordt. Progesteron kan  onmiddellijk de schildklier en de eierstokken activeren. Wanneer progesteron consistent wordt gebruikt, kan het de menopauze jarenlang uitstellen.

Cholesterol wordt eerst in pregnenolone omgezet en daarna door de eierstokken, de bijnieren en de hersenen  in progesteron wanneer er genoeg vitamine A is en er geen verstorende factoren zijn zoals een teveel aan caroteen of onverzadigde vetzuren. De normale periode voor progesterongebruik is de tweede helft van de cyclus, de twee weken vanaf de ovulatie tot de menstruatie. Wanneer het gebruikt wordt om epilepsie, kanker, emfyseem, migraine, artritis of iets dat zo ernstig is dat de menstruale regelmaat niet meer belangrijk is te behandelen, kan het op ieder moment worden gebruikt. 

Als je meer wilt lezen over bijnieruitputting, kun je het boek "Bijnieruitputting. het stresssyndroom van de 21e eeuw" lezen:
Te koop bij bol.com: http://www.bol.com/nl/p/bijnieruitputting/1001004011234779/?Referrer=ADVNLPPce871300cdbf9297003815d768010019665
of bij succesboeken.nl: 
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872251&PC=476178F4 

Facebook: 
http://www.facebook.com/Bijnieruitputting


Als je meer wilt lezen over oestrogeen en progesteron kun je het boek “Menopauze…” lezen:
Te koop  bij:
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee 

Voor 1 tube klik hier: http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872006&PC=476178F4 

Voor 3 tubes klik hier: 
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872007&PC=476178F4Geen opmerkingen:

Een reactie posten