maandag 15 april 2013

Zink L-carnosine tegen schade NSAID’s
ZINK L-CARNOSINE BESCHERMT TEGEN SCHADE DOOR NSAID’S
Het voedingssupplement zink L-carnosine beschermt, volgens een recent rapport, het bovenste deel van het spijsverteringskanaal tegen schade die vaak veroorzaakt wordt door het niet-steroïde anti-ontstekingsmedicijn (NSAID) indomethacin. Het gebruik van NSAID's zoals ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve, Naprosyn), en piroxicam (Feldene) wordt vaak beperkt door hun bijwerkingen op het spijsverteringskanaal, inclusief maagzweren en bloedingen in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal. Zink L-carnosine wordt in Japan als een medicijn op recept verkocht en het ondersteunt de genezing van het spijsveteringskanaal.
In een diermodel van schade aan het bovenste deel van het spijsverteringskanaal, toegebracht door indomethacin en stress, verminderde zink L-carnosine schade aan de maag met 75% en schade aan de dunne darm met 50%. Terwijl volwassen vrijwilligers, die indomethacin (drie maal daags 50 mg) gedurende vijf dagen namen, toegenomen dunne darmlekkage hadden een pathologische schade die kan bijdragen aan ontstekingen werd er geen noemenswaardige toename van lekkage van de darm gezien wanneer er tevens zink L-carnosine werd toegediend (twee maal daags 37,5 mg).
MENSEN DIE NSAID'S GEBRUIKEN KUNNEN MISSCHIEN OP DEZE MANIER HUN GASTRO-INTESTINALE GEZONDHEID BESCHERMEN DOOR HET SUPPLEMENT ZINK L-CARNOSINE TE GEBRUIKEN.
Mahmood A, FitzGerald AJ, Marchbank T, et al. Zinc L-carnosine, a health food supplement that stabilises small bowel integrety and stimulates gut repair processes. Gut. 2007 Feb;56(2):168-75.

1 opmerking: