zaterdag 20 april 2013

Voedsel- “cravings”
UITLEG OVER VOEDSEL-CRAVINGS
Een enorm hoog percentage vrouwen heeft een onweerstaanbare trek in suiker, koolhydraten of alcohol. In de meeste gevallen zijn deze “cravings” geen echte eetstoornissen, maar zijn tekenen van hormonale disbalans veroorzaakt door een gebrek aan gezond voedsel. Voor jou kan gelden dat je ’s middags een snack nodig hebt (vaak chocola of ander snoepgoed of iets anders dat rijk is aan koolhydraten), te veel chips, het extra glaasje wijn ‘s avonds of honderd andere variaties op deze dingen.
Maar het onderliggende mechanisme en de wijze om “cravings” in te tomen is dezelfde. Het heeft niets te maken met wilskracht of een gebrek daaraan.

Wat willen “cravings” zeggen
Als je “cravings” hebt voor bepaald voedsel wil dat zeggen dat je lichaam zijn signalen in de war heeft gegooid. Als we uitgeput zijn of down zijn hebben we lage bloedsuikers en/of laag serotonine en het lichaam geeft het signaal aan de hersenen dat het een opkikkertje nodig heeft. Dit signaal veroorzaakt een “suiker- of koolhydraatcraving”.
Serotonine is ons belangrijkste “voel-je-goed-hormoon. Als het serotonine laag is, voelen we ons verdrietig of depressief. Een hormonale disbalans of een zwakke spijsvertering kunnen leiden tot laag serotonine. Ongelukkigerwijze geven suikers en eenvoudige koolhydraten een korte stoot serotonine - we voelen ons even goed, maar we keren al snel terug naar onze staat van laag serotonine - dan hebben we weer meer suiker en eenvoudige koolhydraten nodig. Het is een neerwaartse spiraal.
Wanneer je een low-fat dieet volgt in de hoop wat gewicht te verliezen, maak je onbedoeld het probleem erger. Wanneer je, zoals miljoenen vrouwen, jaren lang een low-fat, hoog koolhydraten dieet of andere moderne diëten hebt gevolgd, heb je grote kans dat je, tenminste gedeeltelijk, insulineresistent bent geworden.
Insuline is verantwoordelijk voor het handhaven van stabiele bloedsuikers door de lichaamscellen te vertellen wanneer glucose uit de bloedstroom te absorberen. Wanneer je insulineresistent bent, betekent dat dat je lichaam niet meer reageert op insuline en daarentegen iedere calorie vastgrijpt die het kan en die als vet deponeert. Dus ongeacht hoeveel je eet, je komt langzaam aan in gewicht.
Tegelijkertijd kunnen je cellen niet de glucose absorberen die ze nodig hebben, dus signaleren ze naar de hersenen dat er meer koolhydraten of suikers nodig zijn. Het resultaat is aanhoudende “cravings” voor voedsel.
Erger nog, insulineresistentie leidt regelrecht tot overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten. Velen experts geloven dat dit in Amerika vandaag de dag de wortel is van de epidemie van deze ziekten. En een dieet dat laag is in vetten maakt het veel waarschijnlijker dat jij ook aan deze aandoeningen zult lijden.
Miljoenen Amerikaanse vrouwen proberen nu het Atkins of het South Beach dieet. Terwijl deze diëten een vooruitgang zijn op de conventionele dieet met veel koolhydraten en weinig vet, kunnen ze je metabole problemen verergeren omdat het dieet zelf stressvol is voor het lichaam. Dus veel vrouwen moeten eerst hun gezondheidsproblemen oplossen voor ook maar over gewicht verliezen te denken.
Een andere oorzaak voor voedsel-“cravings” is uitgeputte bijnieren. Wanneer je voortdurend veel stress hebt of aan slapeloosheid of tekort aan slaap lijdt, ben je waarschijnlijk de meeste tijd uitgeput. Dit leidt tot vermoeide bijnieren of ronduit tot uitgeputte bijnieren hetgeen weer het signaal afgeeft aan het lichaam dat het een opkikkertje nodig heeft. Je kunt gedurende de dag je toevlucht nemen tot suiker of koolhydraatrijke snacks of koffie en koolhydraten of alcohol ‘s avonds. Dit verscherpt allemaal het probleem.

Hoe krijg je voedselcravings onder controle
Vrouwen die zichzelf beschuldigen voor hun voedselcravings maken hun gemoedstoestand alleen maar erger en verhogen hun behoefte aan serotonine. Dat is het moment waarop zich een emotioneel eetpatroon kan ontwikkelen. Onthoud dat er biologische redenen zijn voor suikercraving en je craving voor koolhydraten is zelden alleen een gedragsprobleem. De wortel van het probleem is meer waarschijnlijk een inadequate voeding.
Hoe kun je deze vicieuze cirkel doorbreken? Om voedselcravings te verminderen heeft het lichaam een heleboel goede ondersteuning nodig.
De moet bestaan uit:
1.      Een gezond dieet
2.      Goede voedingssupplementen
3.      Gematigd oefenen
(Deze drie dingen hebben bewezen op bijna wonderbaarlijke wijze voedselcravings in te kunnen dammen.
Je metabolisme zal zichzelf genezen wanneer het wordt voorzien van de noodzakelijke ondersteuning van goede voeding. Het proces kan wat tijd in beslag nemen, maar het zal gebeuren.)
4.      Herstellen van de hormonale balans
5.      Aanpassingen maken aan een stressvolle leefstijl

Als je meer wilt lezen over bijnieruitputting, kun je het boek "Bijnieruitputting. het stresssyndroom van de 21e eeuw" lezen:
Te koop bij bol.com: http://www.bol.com/nl/p/bijnieruitputting/1001004011234779/?Referrer=ADVNLPPce871300cdbf9297003815d768010019665of bij succesboeken.nl: http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872251&PC=476178F4 
Facebook: http://www.facebook.com/Bijnieruitputting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten