donderdag 18 april 2013

Statines en de gevaren ervanVerborgen gevaar van cholesterolverlagende medicijnen
Als een ex-chemist ben ik er getuige van geweest hoe bijwerkingen van medicijnen door de grote farmaceuten verborgen worden voor patiënten en doktoren. Cholesterolverlagende medicijnen zoals Lipitor, Crestor, Pravachol, Zocor en Mevacor dienen als krachtige voorbeelden.
Cholesterol verlagende medicijnen verlagen CoQ10-spiegels in het hart. Dit essentiële nutriënt dient als een energieproducerend molecuul en is cruciaal voor goede cardiovasculaire functie. Zonder dit faalt het hart. Congestief hartfalen is het resultaat. Dit werd benadrukt toen Merck, de makers van het eerste cholesterolverlagende medicijn patent aanvroeg voor zijn winstgevende “Mevacor”.
Cholesterolverlagende medicijnen kunnen ook het geheugen verwoesten. Cholesterol werkt om de ongeschondenheid van de myeline schede te waarborgen. Deze coating in de hersenen is verantwoordelijk voor het doorgeven van elektrische boodschappen. Het is nodig voor geheugen en focus. Wanneer de cholesterolverlagende medicijnen het cholesterol opmaken, valt de myeline schede uiteen. Het geheugen wordt slechter.
Cholesterolverlagende medicijnen kunnen het risico op kanker verhogen. Studies tonen aan dat ze een groeifactor nabootsen die verantwoordelijk is voor de snelle verbreiding van kanker. De groeifactor staat bekend als VEGF (vascular endothelial growth factor). VEGF is “kankermeststof”. Zo creëren gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen een omgeving in hun lichaam die de groei van kanker bevordert.
Het feit dat cholesterolverlagende medicijnen mogelijk kanker kunnen veroorzaken zal nooit de heersende opinie worden. Studies die gefinancierd worden door de farmaceutische industrie zijn gemakshalve kort van duur, in het algemeen 5 jaar of minder. Het duurt tientallen jaren om kanker te ontwikkelen. Zwaar roken zal binnen 5 jaar geen longkanker veroorzaken. Toch is het een welbekend feit dat roken tot longkanker leidt. Zo lang de testen voor cholesterolverlagende medicijnen maar 5 jaar duren zal deze bijwerking onder de radar blijven vliegen. Een toevalligheid?
Bijwerkingen van cholesterolverlagende medicijnen worden door veel doctoren terzijde geschoven omdat ze meestal verborgen worden door de bedrijven die voor de onderzoeken betalen.
Bedenk eens: Het British Medical Journal (BMJ) heeft gerapporteerd dat slechts 30% van de onderzoeken van statines (cholesterolverlagende medicijnen) het aantal deelnemers met één of meer negatieve bijwerkingen, die door het medicijn waren veroorzaakt, heeft vermeld. 
Volgens USA Today, zendt de regering van de US ook geen waarschuwingssignalen uit. Ze rapporteerden, “Statines hebben meer mensen gedood en verwond dan de regering heeft toegegeven”.
Gelukkig hoeven we niet afhankelijk te zijn van cholesterolverlagende medicijnen om hartziekte te voorkomen. Studies tonen aan dat cholesterol geen rol speelt bij deze wereldwijd verspreide moordenaar. In tegendeel, cholesterol lijkt het leven te verlengen. Hier zul je mee moeten worstelen; het is de tegenstelling tot wat farmaceutische industrieën en doctoren promoten. Maar het is toch waar. In 2003 toonde het Journal van de  American Geriatrics Society aan dat ouderen met een laag totaal cholesterol ( < 189 mg/dl) een relatief hoger risico liepen te overlijden dan ouderen met cholesterolspiegels tussen de 276 en 417 mg/dl!
Tenslotte is hartziekte geen ziekte van hoog cholesterol. Als cholesterol de boosdoener was zou deze alomtegenwoordige substantie de gehele 161000 km volwassen aders, slagaders en capillaire vaten dicht doen slibben. In plaats daarvan wordt hartziekte 90% van de keren veroorzaakt door de vernauwing van de spaghettiformaat coronaire slagaders. De rest van de slagaders, aders en capillaire vaten die het lichaam voeden blijft perfect gezond, ondanks het feit dat ze rijk zijn aan cholesterol en vet. Deze observatie alleen al maakt dat de cholesteroltheorie van hartziekte verouderd is.
De wetenschap heeft grote stappen gedaan in het identificeren van de ware oorzaak van hartziekte - ontsteking. Ontsteking die tot hartziekte lijdt is typisch het resultaat van voedingstekorten en slechte leefgewoontes. Door te werken aan het voorkomen van ontsteking door goede voeding te gebruiken kun je hartziekte voorkomen. Dan heb je meer tijd om met familie door te brengen, naar de zonsopgang te kijken, op je fiets te rijden of te kajakken.
Referenties
Ravnskov, Uffe.  Statins as the new aspirin.  Letters.  British Medical Journal. 2002; 324:789 (30 March).
Law, M.R. et al.  Quantifying effect of statins on low-density lipoprotein cholesterol, ischaemic heart disease, and stroke: systematic review and meta-analysis. 
British Medical Journal. 2003 June 28; 326 (7404): 1423.
Sternberg, Steve.  USA Today.  08/20/2001.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten