IJzer is een essentieel
mineraal om in balans te houden.
door John R. Lee, M.D.
Het was altijd de wijsheid van de
conventionele medici dat ijzer een belangrijk deel was van een dagelijkse
multivitamine. Nu weten we dat een overmaat aan ijzer zeer schadelijk kan zijn
en dat waarschijnlijk heel weinig mensen het zouden moeten suppleren: zwangere vrouwen
kunnen het nodig hebben en vrouwen in de perimenopauze die maand na maand zware
bloedingen hebben kunnen anemisch worden en het nodig hebben. Feitelijk wordt
er gedacht dat mensen die regelmatig bloed doneren - in het bijzonder mannen -
profiteren van het bloedverlies daarbij omdat het ijzerspiegels naar beneden
brengt. Het is ook waar dat een ijzertekort een van de meest voorkomende
tekorten in Westerse culturen is, dat voornamelijk veroorzaakt wordt door een
slecht voedingstekort van degenen die onder de armoedegrens leven.
Wat is het dat ijzer zo essentieel maakt
voor de gezondheid en toch ook zo gevaarlijk wanneer er te veel van is?
IJzer is op een unieke wijze essentieel
Onder de verschillende metaalelementen die essentieel zijn voor mensen, is ijzer in een aantal opzichten uniek. De totale hoeveelheid ijzer in het volwassen menselijke lichaam is vrij klein, slechts 4 gram, ongeveer de hoeveelheid die in een spijkertje van 75 mm zit. Zijn belangrijkste rol is als een component van hemoglobine (in rode bloedcellen) en myoglobine (in spiercellen), maar het is ook essentieel in kleine hoeveelheden voor de ijzerhoudende eiwitten, zoals in cytochromen, die van vitaal belang zijn voor normale cellulaire functies. In een doorsnee volwassene zit er 2.72 gram in de rode bloedcellen, 0.12 gram in myoglobine, 1 gram is opgeslagen in de lever en de milt, 0.003 gram wordt in transferrine gevonden ( daarover later meer), en slechts 0.0035 gram zit in cytochromen.
Onder de verschillende metaalelementen die essentieel zijn voor mensen, is ijzer in een aantal opzichten uniek. De totale hoeveelheid ijzer in het volwassen menselijke lichaam is vrij klein, slechts 4 gram, ongeveer de hoeveelheid die in een spijkertje van 75 mm zit. Zijn belangrijkste rol is als een component van hemoglobine (in rode bloedcellen) en myoglobine (in spiercellen), maar het is ook essentieel in kleine hoeveelheden voor de ijzerhoudende eiwitten, zoals in cytochromen, die van vitaal belang zijn voor normale cellulaire functies. In een doorsnee volwassene zit er 2.72 gram in de rode bloedcellen, 0.12 gram in myoglobine, 1 gram is opgeslagen in de lever en de milt, 0.003 gram wordt in transferrine gevonden ( daarover later meer), en slechts 0.0035 gram zit in cytochromen.
IJzer is een zeer reactief mineraal,
eeuwigdurend in een dynamische staat aanwezig in het lichaam, snel bewegend van
het ene molecuul naar het andere. Deze reactiviteit maakt het zo
bruikbaar voor het transport van zuurstof, maar dat is ook hetgeen het zo
gevaarlijk maakt wanneer er te veel van is. IJzer bestaat in twee primaire
vormen in het lichaam, of als (ferrous) ijzer 2 of als (ferric) ijzer 3.
Ferrous ijzer is meer actief en beschikbaar voor ons, terwijl ferric ijzer vaak
de opgeslagen vorm is.
Uitzonderlijk veel oxidatie (door vrije
radicalen bijvoorbeeld) verandert het ijzer in de ferric vorm, dat niet zal
functioneren als een zuurstoftransporteur.
IJzer in je lichaam
De grootste hoeveelheid ijzer in je lichaam wordt in hemoglobine gevonden, het gedeelte van de rode bloedcellen dat de zuurstof aan je cellen aflevert. Hemoglobine is een zeer complex molecule dat één atoom ijzer in het centrum heeft. Dat ene atoom geeft de rode kleur aan bloed.
De grootste hoeveelheid ijzer in je lichaam wordt in hemoglobine gevonden, het gedeelte van de rode bloedcellen dat de zuurstof aan je cellen aflevert. Hemoglobine is een zeer complex molecule dat één atoom ijzer in het centrum heeft. Dat ene atoom geeft de rode kleur aan bloed.
Nadat je beenmerg rode bloedcellen maakt,
circuleren ze ongeveer 120 dagen in het bloed. Gedurende deze tijd worden ze
oud en worden ze vernietigd. Zodoende wordt er iedere dag bijna 1 procent van
onze rode bloedcellen vernietigd en komt er 25 mg ijzer vrij uit hun hemoglobine.
Het grootste deel van dit ijzer wordt echter opgeslagen en opnieuw gebruikt.
Dit is een beetje vreemd omdat onze leefomgeving overvloedig in ijzer voorziet.
Het heeft sommige experts ertoe gebracht te veronderstellen dat er in een
vroeger evolutionair tijdperk misschien weinig ijzer geweest is.
IJzer wordt niet met de urine
uitgescheiden in tegenstelling tot andere essentiële mineralen, waardoor het
nog meer geconserveerd wordt. IJzer wordt echter verloren uit het lichaam door
bloeding (inclusief menstruaties), uit het maag-darmsysteem, in gal dat door de
ontlasting verwijderd wordt en in het verwisselen van slijmvlies- en huidcellen
en in haar. Bij mannen en vrouwen die niet menstrueren is het dagelijkse
verlies van ijzer ongeveer 1.0 mg. IJzerverlies bij menstruerende vrouwen
varieert van 1.4 tot 3.2 mg per dag, afhankelijk van het volume van het
bloedverlies.
Om gezond te blijven moet het dagelijkse
verlies aan ijzer, hoe klein ook, aangevuld worden door voldoende dagelijkse opname
uit de voeding.
Mensen die tekort aan ijzer hebben zijn
vaak bleek, geïrriteerd en snel moe. Andere symptomen kunnen zijn,
verhoogde bloeddruk, duizeligheid, wazig denken, spierzwakte, hartkloppingen,
verminderde immuunfunctie, restless legs, jeukerige huid, haarverlies en
oorsuizen.
Te veel ijzer in het lichaamsweefsels
(hemochromatose) is ook niet goed. De lever en de milt zijn de normale
opslagplaatsen voor een teveel aan ijzer. Een teveel aan ijzer leidt tot een
aantal ongewenste condities zoals een vergrote lever en cirrose, diabetes,
hypogonadisme en atrofie van de testes, gewrichtsdegeneratie, hartziekte,
stoffige bruine huidpigmentatie en dood, meestal door kanker van het colon of
van de lever.
Teveel ijzer is toxisch en creëert
oxidatiereacties die vaak de groei van kankers door andere oorzaken stimuleert.
Teveel ijzer kan resulteren van een
genetische hemochromatose-abnormaliteit die bij 4% van de volwassenen voorkomt
ofschoon in variërende risiconiveaus.
Te veel ijzer in de voeding komt niet vaak
voor in Westerse culturen: de meest voorkomende reden is waarschijnlijk bij
patiënten waarvan de arts onnodig hoge doseringen in supplementen adviseert.
Het kan ook veroorzaakt worden door te koken in ijzeren potten en pannen. Een
resultaat van te veel ijzerintake is erg zwarte ontlasting. Dit kan verwarrend
zijn omdat dit ook een teken kan zijn van een bloeding ergens in het
maag-darmsysteem.
IJzer in je voeding
In de voeding komt ijzer in twee vormen voor: heem- of organisch ijzer (bijv. in rood vlees) en non-heem- of anorganisch ijzer (bijv. van groenten en granen). Over het algemeen gesproken is de absorptie van ijzer laag. De absorptie van non-heemijzer uit groenten is ongeveer 10%, terwijl de absorptie van heemijzer uit vlees ongeveer 30% is. Verder verhoogt heem zelf de absorptie van ander ijzer uit de voeding. Daarom is af en toe wat rood vlees goed voor het bloed. Sommige voedingsmiddelen bevorderen de absorbeerbaarheid van ijzer en andere werken het tegen. IJzer uit maïs wordt bijvoorbeeld beter opgenomen wanneer je er vis of vlees bij eet, terwijl melk de ijzerabsorptie tegenwerkt. Vitamine C verhoogt de ijzerabsorptie met een factor vier. Omdat het een krachtige antioxidant is verandert het ferric ijzer in de beter opneembare vorm en helpt het daar te houden. Men denkt dat het aminozuur cysteïne ook een rol speelt bij het behouden van ferrous ijzer.
In de voeding komt ijzer in twee vormen voor: heem- of organisch ijzer (bijv. in rood vlees) en non-heem- of anorganisch ijzer (bijv. van groenten en granen). Over het algemeen gesproken is de absorptie van ijzer laag. De absorptie van non-heemijzer uit groenten is ongeveer 10%, terwijl de absorptie van heemijzer uit vlees ongeveer 30% is. Verder verhoogt heem zelf de absorptie van ander ijzer uit de voeding. Daarom is af en toe wat rood vlees goed voor het bloed. Sommige voedingsmiddelen bevorderen de absorbeerbaarheid van ijzer en andere werken het tegen. IJzer uit maïs wordt bijvoorbeeld beter opgenomen wanneer je er vis of vlees bij eet, terwijl melk de ijzerabsorptie tegenwerkt. Vitamine C verhoogt de ijzerabsorptie met een factor vier. Omdat het een krachtige antioxidant is verandert het ferric ijzer in de beter opneembare vorm en helpt het daar te houden. Men denkt dat het aminozuur cysteïne ook een rol speelt bij het behouden van ferrous ijzer.
Absorptie van ijzer wordt waarschijnlijk
ook tegengegaan door koffie, thee, sojaproducten en te veel calcium. Het is het
beste om ijzer- en calciumsupplementen apart te nemen. IJzer kan de absorptie
van zink en schildkliersupplementen verminderen, dus neem die ook apart (calcium
kan ook schildklierabsorptie blokkeren).
Sommigen types van ijzertekort kunnen te
maken hebben met een verminderde capaciteit om opgeslagen ferric ijzer (ferritine)
om te zetten in ferrous ijzer, hetgeen een aanwijzing kan zijn dat vitamine B12
en B6, foliumzuur, koper en molybdenum nodig zijn.
Een evenwichtig voedingspatroon met een
grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen in combinatie met
voldoende vitamine C voorziet meestal in voldoende ijzer voor de
normale dagelijkse behoefte. Het is mijn ervaring dat, bij vrouwen met hevige
menstruaties die anemisch worden, hemoglobinespiegels zich weer herstellen tot
normaal door de toevoeging van vitamine C aan de maaltijden.
In de eerste week van mijn medische
praktijk werd ik gebeld door een boerenfamilie om naar een 2-jarig jongetje te
kijken dat koorts had en stuipen. Het kind was extreem bleek. Ik bracht hem
naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Ik kon de oorzaak van zijn bleekheid
niet vinden. De volgende dag kreeg hij mazelen. Door met zijn ouders te praten
ontdekte ik dat de voeding van de jongen voornamelijk uit melk bestond. Ik overtuigde
de familie ervan dat het tijd werd om hem vlees en groenten te geven i.p.v. een
heleboel geld uit te geven aan onnodige testen. Zijn hemoglobine werd in een
zeer korte tijd normaal. Maar door zijn bezoek aan het ziekenhuis dat geen
isolatiekamer had voor kinderen van die leeftijd werd het hele ziekenhuis twee
weken lang in quarantaine gehouden! Wat een manier om een praktijk te beginnen!
Hoe je lichaam ijzer in balans houdt
Het vermogen van het lichaam om goede ijzerspiegels te behouden is verbazingwekkend. IJzerabsorptie varieert in relatie tot de ijzervoorraad in het lichaam. Wanneer de ijzervoorraad laag is, is de absorptie hoger dan wanneer ijzervoorraden hoog zijn. Het mechanisme voor deze regeling van ijzerabsorptie is vrij uniek.
Het vermogen van het lichaam om goede ijzerspiegels te behouden is verbazingwekkend. IJzerabsorptie varieert in relatie tot de ijzervoorraad in het lichaam. Wanneer de ijzervoorraad laag is, is de absorptie hoger dan wanneer ijzervoorraden hoog zijn. Het mechanisme voor deze regeling van ijzerabsorptie is vrij uniek.
In de slijmcellen van de darm wordt ijzer
overgegeven aan een klein ijzerbindingseiwit dat daarna overgaat naar het
plasma (het waterige deel van het bloed) waar het gebonden wordt aan een
ijzertransportproteïne dat transferrine heet, of aan een ijzeropslagproteïne
dat ferritine heet. Omdat de levensduur van slijmcellen van de darm slechts 3-5
dagen is, gaat het ijzer dat aan ferritine gebonden is, samen met de
gedegradeerde cellen, voortdurend verloren in de ontlasting. Dit
proces werkt als een buffer om een ijzerteveel te voorkomen. IJzer dat in het
bloed door transferrine wordt vervoerd is altijd de ferric vorm. Wanneer het
eenmaal aan de lichaamsweefsels is afgegeven, wordt ijzer gereduceerd tot de
meer actieve vorm, ferrous ijzer. Aan de andere kant wordt ijzer, dat aan
ferritine is gebonden, vooral naar de voornaamste opslagplaatsen
getransporteerd, de lever en de milt. Dit speelt een belangrijke rol als
bescherming tegen extreme ijzerintake en als een reservoir voor gebruik in de
toekomst ten tijde van lage ijzerintake.
IJzerspiegels meten
De concentratie van transferrine gebonden ijzer kan gebruikt worden om iemands ijzerstatus te evalueren. Wanneer men anemisch is, is transferrine laag en, in geval van een ijzerteveel, is de concentratie hoog tot een situatie dat de ijzerbindingsplaatsen van transferrine volledig verzadigd zijn met ijzer. Deze concentratie kan getest worden (serumferritine) en helpt in het bijzonder als indicator van een ijzertekort of een ijzeroverload (teveel aan ijzer).
De concentratie van transferrine gebonden ijzer kan gebruikt worden om iemands ijzerstatus te evalueren. Wanneer men anemisch is, is transferrine laag en, in geval van een ijzerteveel, is de concentratie hoog tot een situatie dat de ijzerbindingsplaatsen van transferrine volledig verzadigd zijn met ijzer. Deze concentratie kan getest worden (serumferritine) en helpt in het bijzonder als indicator van een ijzertekort of een ijzeroverload (teveel aan ijzer).
Bloedarmoede door ijzertekort komt voor in
drie verschillende types afhankelijk van het aspect van de rode
bloedlichaampjes:
1) Bij extreem
bloedverlies, zoals het geval is bij zware menstruele bloeding of
gastrolintestinale bloeding die vaak veroorzaakt wordt door NSAID’s zoals
aspirine, zien de rode bloedcellen er normaal van afmeting en
hemoglobine-inhoud uit, maar hun aantallen in circulatie zijn
afgenomen. Deze test wordt RBC genoemd (red blood count).
2) Wanneer er een
tekort is aan foliumzuur of vitamine B12 zijn de rode bloedcellen over het
algemeen groter (macrocytair) en het aantal in circulatie is gereduceerd. Dit
wordt bijvoorbeeld gevonden bij pernicieuze anemie, die voorkomt bij mensen die
geen intrinsieke factor hebben, het eiwit dat nodig is voor de absorptie van
vitamine B12. Deze test wordt MCV genoemd (mean corpuscular volume) en meet het
volume van rode bloedcellen. Een verwante test is het MCH (mean corpusculair
hemoglobin), die de hoeveelheid hemoglobine meet in een enkele rode bloedcel.
Een verhoogd MCH en MCV is een goede indicator van de bovengenoemde
vitaminedeficiëntie, terwijl een verlaagd MCH en MCV vaak wijzen naar een
anemie door ijzertekort.
3) Bij een
eenvoudige ijzerdeficiëntie zijn de rode bloedcellen vaak kleiner dan normaal
en hebben een gereduceerde hemoglobine-inhoud. De meeste dokters die standaard
bloedtesten doen testen uit gewoonte alleen hemoglobine (Hb).
Behandeling van deze aandoeningen vereist
een goede diagnose van de oorzaak van bloedarmoede. Wanneer er verdenking is
dat er een bloeding is moet de oorzaak gevonden worden. Kleine bloedinkjes uit
het maagdarmkanaal zoals die kunnen ontstaan door het gebruik van aspirine, bij
zweren, colitis of colonkanker worden vaak het eerst duidelijk door
bloedarmoede. Pernicieuze anemie veroorzaakt vaak neuromotorische problemen
voordat bloedarmoede duidelijk wordt en wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd bij
ouderen als seniliteit. Zelfs voordat er bloedarmoede duidelijk wordt kan een
ijzertekort ontdekt worden door plasma ijzerspiegels (serumijzer) en de totale
ijzerbindingscapaciteit van plasma transferrine (serumferritine) te meten. Het
is wenselijk te diagnosticeren en zo een ijzertekort te voorkomen, voordat er
anemie ontstaat.
De conclusie
Het is belangrijk om een goed voedingspatroon te gebruiken dat een variëteit van ijzerhoudende voedingsmiddelen bevat, zodat het lichaam je ijzerspiegels op niveau kan houden. Het is net zo belangrijk om geen ijzersupplementen te gebruiken zonder eerst getest te hebben of je er een tekort aan hebt en er voordat je zeker weet dat je het nodig hebt. Het is een goed idee voor vrouwen in de perimenopauze die zwaar bloeden gedurende de menstruatie, om eens per jaar hun ijzerspiegels te laten nakijken om te zien of er geen bloedarmoede door ijzertekort is. Wanneer je je ijzerspiegels laat testen zorg er dan voor dat je dokter die testen laat doen die de onderliggende oorzaak van het tekort aangeven.
Het is belangrijk om een goed voedingspatroon te gebruiken dat een variëteit van ijzerhoudende voedingsmiddelen bevat, zodat het lichaam je ijzerspiegels op niveau kan houden. Het is net zo belangrijk om geen ijzersupplementen te gebruiken zonder eerst getest te hebben of je er een tekort aan hebt en er voordat je zeker weet dat je het nodig hebt. Het is een goed idee voor vrouwen in de perimenopauze die zwaar bloeden gedurende de menstruatie, om eens per jaar hun ijzerspiegels te laten nakijken om te zien of er geen bloedarmoede door ijzertekort is. Wanneer je je ijzerspiegels laat testen zorg er dan voor dat je dokter die testen laat doen die de onderliggende oorzaak van het tekort aangeven.
Dat is een goede vraag
Vraag: Mijn dokter wil dat ik
ijzersupplementen ga gebruiken omdat ik bloedarmoede heb die veroorzaakt is
door zware menstruele bloedingen, maar als ik die neem wordt ik er ziek van en
voel ik me helemaal verschrikkelijk. Wat raadt u aan?
A: Veel vrouwen worden wel ergens gedurende
hun leven aangeraden om een ijzersupplement te gebruiken, hetzij gedurende de
zwangerschap hetzij door zwaar bloedverlies tijdens de perimenopauze, hetgeen
bloedarmoede door ijzertekort kan veroorzaken. NSAID’s kunnen chronische
gastrointestinale bloedingen veroorzaken die ook kunnen resulteren in voldoende
bloedverlies om anemie te veroorzaken. Vrouwen met anemie zijn gewoonlijk bleek
en zijn snel moe hetgeen het probleem alleen maar verscherpt.
Een ijzersupplementen nemen voorziet het
beenmerg van materiaal om hemoglobine, een deel van de rode bloedcellen, te
maken. IJzerdeficiëntie kan echter niet alleen veroorzaakt worden door
bloedverlies maar ook door een slechte ijzerabsorptie. Er zijn twee factoren
die in ogenschouw genomen dienen te worden in verband met ijzerabsorptie.
Één is het voordeel van heemijzer, zoals
gevonden wordt in vlees. Heemijzer stimuleert ijzerabsorptie. Er is maar een
beetje vlees nodig (zoals in een Aziatische dieet) om een goede ijzerabsorptie
te stimuleren. Mensen die helemaal geen vlees eten missen dat voordeel.
De tweede factor bij ijzerabsorptie is
vitamine C. De toevoeging van een klein beetje vitamine C aan de maaltijd
verhoogt de ijzerabsorptie zes keer. De totale dagelijkse hoeveelheid vitamine
C hoeft maar 500 mg per dag te zijn om dit voordeel te geven. Aan de andere
kant verhindert melk de ijzerabsorptie hetgeen nog een reden is om het niet te
gebruiken.
Gedurende de jaren van mijn praktijk heb
ik veel vrouwen met zware menstruaties gezien die tot bloedarmoede leidden en
die ik zonder ijzersupplementen heb behandeld. Ik moedigde hen aan om geen melk
te gebruiken, twee of drie keer per week een beetje vlees te gebruiken (in het
bijzonder lever, organisch alsjeblieft) en 250 mg vitamine C aan de maaltijden
toe te voegen.
Wanneer je, ondanks bovenstaande
benadering, bloedarmoede blijft houden en ijzersupplementen je ziek maken kan
lactoferrine misschien helpen. Dit glycoproteïne wordt in grote hoeveelheden
gevonden in colostrum, de eerste melk die door de melkklieren wordt
afgescheiden na de geboorte en in kleine hoeveelheden in normale melk.
Lactoferrine verbetert ijzerabsorptie en beschermt het lichaam tegelijkertijd
tegen de negatieve oxidatieve effecten van te veel ijzer. Het kan de
bijwerkingen die veroorzaakt worden door ijzersuppletie, zoals misselijkheid en
verstopping, verminderen of uitschakelen. Recent onderzoek suggereert dat
lactoferrine ook goede effecten heeft op de regulatie van het immuunsysteem
evenals ontstekingswerende, antibacterële- en antioxidanteffecten.
Lactoferrine wordt vermeld als een
ingrediënt in sommige colostrumproducten die je kunt vinden in de lokale natuurwinkel.
Er is maar ongeveer 20 mg lactoferrine nodig, die je samen met het ijzer
inneemt, om de bijwerkingen te verminderen of uit te schakelen.
Dit artikel werd oorspronkelijk
gepubliceerd in het engels in de John R. Lee, M.D. Medical Letter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten