zondag 31 maart 2013

Progesteron gebruiken samen met anticonceptiepillen en patchesEen interview met Dr. David Zava


Een vraag die in mijn e-mail vaak voorkomt is of het OK is om progesteroncrème te gebruiken samen met de anticonceptiepil of patch. Dr. Lee’s antwoord was altijd: “waarschijnlijk wel, maar we hebben meer informatie nodig om er zeker van te zijn”. Ik had onlangs de gelegenheid om met de vriend en collega van Dr. Lee, Dr. David Zava, te spreken en ik vroeg hem om ons een update te geven over dit onderwerp. Virginia Hopkins


Laten we deze vraag beantwoorden door eerst eens te kijken wat de synthetische hormonen in anticonceptiepillen en patches doen in een vrouwenlichaam. Over het geheel genomen veroorzaken ze een daling van je estradiol-, progesteron- en testosteronspiegels, beïnvloeden ze cortisolspiegels en verhogen ze het risico op insulineresistentie. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken komen vaak rondom de taille aan in gewicht, wat een teken is van insulineresistentie.

Ongeveer 95% van de natuurlijke hormonen die in het bloed gevonden wordt, wordt geïnactiveerd door serum hormone binding globulin (SHBG). Dit is een van de mechanismen van je lichaam waarmee het de hormonale balans in stand houdt. Stel je SHBG voor als een spons die de overmaat aan hormonen opzuigt. De synthetische hormonen in anticonceptiepillen worden niet opgezogen  door SHBG en zodoende is daar geen regulatie voor. Laten we eens ethinyl estradiol als een voorbeeld nemen, een synthetisch oestrogeen. In tegenstelling tot je eigen natuurlijke hormonen bindt het niet aan SHBG, dus blijft het beschikbaar voor de weefsels. Tegelijkertijd zet het de lever aan tot het produceren van enorme hoeveelheden SHBG. Dat betekent dat ethinyl estradiol vrij beschikbaar is, maar de natuurlijke hormonen, die aan SHBG binden, zijn uitermate onbeschikbaar. 


Chemicaliën die in anticonceptiepillen zitten blokkeren je eigen hormonen


SHBG in vrouwen zuigt vooral testosteron op, dus vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken hebben vaak zeer lage testosteronspiegels. Laag testosteron kan betekenen een laag libido, een traag metabolisme en gewichtstoename, vaginale droogheid en botverlies. Wanneer je anticonceptiepillen gebruikt mis je waarschijnlijk de goede eigenschappen van normale testosteronspiegels.

Synthetische hormonen gaan ook naar de hersenen en stoppen gonadotrofinen, in het bijzonder LH en FSH die de menstruale cyclus reguleren, dus vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken maken niet hun eigen oestrogeen, progesteron of testosteron en ze ovuleren niet. Wanneer je dat deel van de hersenen lang genoeg onderdrukt, werkt het helemaal niet meer omdat er niets meer van gevergd wordt. Wanneer je ophoudt met de anticonceptiepil, kan het een poos duren voordat de hersenen weer gaan werken en bij sommige vrouwen komt het nooit meer terug. Intussen is het lichaam gewend geraakt om al dat SHBG te maken, dus zelfs wanneer je je eigen hormonen weer gaat maken zuigt SHBG weer alles op. Vrouwen die ophouden met de anticonceptiepil kunnen wekenlang grote hormoontekorten hebben. Dit kan soms zelfs maanden tot jaren duren.


Synthetische hormonen hebben een identiteitscrisis


Een synthetisch hormoon is erg schizofreen. Het weet niet bij welke receptor het hoort. Neem bijvoorbeeld medroxyprogesterone acetaat (MPA), een progestageen (synthetisch progesteron). Ja, het hecht aan de progesteronreceptoren en gedraagt zich enigszins als progesteron, maar het hecht ook aan glucocorticoïde receptoren en gedraagt zich als cortisol, hetgeen je bijnieren onderdrukt. Ik zie dus regelmatig vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken die een laag cortisol hebben. Het heeft enige cortisolactiviteit, maar het is niet consistent.  Dit is de reden waarom vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken zo moe en depressief kunnen zijn. MPA heeft ook wat androgene (mannelijk hormoon) werking en ook wat antiandrogene activiteit. Het lichaam weet al vrij snel niet meer wat het wil of nodig heeft omdat haar systeem dat de hormoonbalans moet handhaven niet meer werkt.

Je eigen natuurlijke hormonen zijn zeer specifiek. Testosteron ziet geen receptoren voor oestrogeen of cortisol, het ziet alleen testosteronreceptoren. Oestradiol ziet geen progesteron- of progesteronreceptoren. Moeder natuur heeft deze hormonen zeer uniek gemaakt voor de receptoren waar ze zich aan binden en ze kijken nergens anders naar - binnen fysiologische hoeveelheden. Wanneer je hoge doses natuurlijke hormonen begint te nemen, wordt het een ander verhaal, je krijgt bijverschijnselen en een hormonale disbalans. Aan de andere kant bindt MPA aan alle receptoren. Het wordt een puinhoop en dat is waarom je alle bijverschijnselen krijgt. Het gebeurt niet bij iedere vrouw, maar als het gebeurt is het vreselijk


Nu kunnen we terugkeren naar de vraag of je progesteroncrème kunt gebruiken samen met anticonceptiepillen. Het progestageen in anticonceptiepillen gaat naar de hersenen en blokkeert daar de ovulatie. Geen ovulatie, geen zwangerschap. Intussen kan de progesteroncrème helpen om sommige van de bijverschijnselen van de synthetische hormonen tegen te gaan. Ik heb veel vrouwen gezien die bijverschijnselen hebben van de anticonceptiepil en die progesteroncrème gebruiken en zich veel beter voelen.

Dr. David Zava is the CEO of ZRT Labs, www.zrtlab.com and the co-author of What Your Doctor May Not Tell You About Breast Cancer


Alles over progesteron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten