vrijdag 29 maart 2013

Onvruchtbaarheid, miskraam en progesteronLage progesteronspiegels worden in verband gebracht met:
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Luteale fase deficiëntie
Voortijdige bevalling
Oestrogeen dominantie en endometriose
Regelmatige menstruatie is geen indicatie voor ovulatie
Progesteron kan helpen je menstruatie te reguleren en ovulatie uit te lokken
Een ectopische ( buitenbaarmoederlijke) zwangerschap wordt meestal vermoed bij het typische drietal van een positieve zwangerschapstest, pijn en vaginaal bloedverlies.
Volgens een studie die gedaan werd door Dr. Buckley en collega’s en die in 2000 gepubliceerd (Ann Emerg Med 2000 Aug;36(2):95-100) werd, werd geconcludeerd dat alle patiënten met een ectopische zwangerschap een progesteronspiegel lager dan 22ng/ml hadden.
Van de patiënten met een progesteronspiegel lager dan 22 ng/ml, had 10% een ectopische zwangerschap, maar geen van de patiënten met hoger progesteron dan 22 ng/ml had een ectopische zwangerschap. Van de patiënten die geen ectopische zwangerschap hadden, had 73% een progesteronspiegel onder de 22 ng/ml.
Progesterontherapie wordt aanbevolen bij vrouwen die onvruchtbaarheid ( of habituele miskramen) hebben naast een probleem dat luteale fasedeficiëntie genoemd wordt.
Luteale fasedeficiëntie is een resultaat van onvoldoende progesteronproductie door de ovaria( eierstokken) gedurende de tweede helft van de menstruale cyclus. De ovaria gaan door met maken van progesteron gedurende de eerste 8-10 weken van de zwangerschap (na de laatste menstruele periode).
Wanneer er gedurende de vroege zwangerschap onvoldoende progesteron is, kan het embryo mogelijk niet overleven. Na deze periode van 8-10 weken, wordt de placenta de grootste bron van progesteron en de ovariumhormonen zijn niet langer nodig.
Er wordt aangenomen dat, wanneer de ovaria de laatste helft van de menstruele cyclus niet genoeg progesteron kunnen maken, ze ook niet de benodigde hoeveelheden progesteron gedurende de zwangerschap kunnen produceren. Bij vrouwen met luteale fasedeficiëntie is het gebruikelijk gedurende de vroege weken  van de zwangerschap met de progesteronbehandeling door te gaan om de productie van progesteron door de ovaria te supplementeren. 
Wanneer een vrouw in de eerste acht weken vier of vijf miskramen heeft gehad, is dit altijd een teken van luteale fasedeficiëntie, zegt Dr. John Lee.
Progesteron is nodig om de implantatie van het zich ontwikkelende embryo mogelijk te maken en om de afstoting ervan te voorkomen, maar het kan zijn dat de follikel niet met voldoende progesteron op het eitje reageert. Dr. Lee’s advies: ” Wacht tot je ovuleert, en doe dan vier tot zes dagen na een mogelijke bevruchting een bloedtest (HCG), om te zien of je zwanger bent. Als je zwanger bent, begin dan met progesteron; op die manier vergroot je de kans op een gezonde baby.” 
Bloedtesten voor zwangerschap zijn meestal binnen 72 uur na de bevruchting positief,  terwijl urinetesten normaliter niet eerder dan twee weken na de bevruchting positief zijn.
Vrouwen kunnen luteale fasedeficiëntie ontwikkelen nadat ze ovulatiemedicatie hebben gehad voor IVF ( In Vitro Fertilisation). Daarna wordt progesteron voorgeschreven om tegen luteale fasedeficiëntie te verzekeren. Er is een nieuwe vaginale 8% progesterongel (Crinone) ontwikkeld voor de support van de luteale fase nadat er IVF is gedaan. De basis van polycarbophil base onderhoudt voortdurende absorptie van progesteron en voorziet zo in hoge progesteronconcentraties binnen de baarmoederholte. Crinone wordt in de V.S. onderzocht om de invloed ervan op IVF-zwangerschappen te bepalen.
Volgens one study in New England Journal of Medicine gedateerd van 16 juni, 2003, kan bij zwangere vrouwen het risico op een voortijdige bevalling nu met een derde
verlaagd worden door hen het hormoon progesteron te geven.
"Dit is echt het eerste nieuws dat duidelijk aangetoond heeft dat het voortijdige bevallingen kan voorkomen of reduceren," zei Dr. Charles J. Lockwood, de directeur van obstetrie en gynecologie aan de  Yale University School of Medicine en voormalig voorzitter van obstetrical practices van het American College of Obstetricians and Gynecologists.
Bij The study waren vrouwen betrokken met een zeer hoog risico op een premature bevalling. De vrouwen hadden ten minste één baby die veel te vroeg geboren werd; gemiddeld na ongeveer 31 weken. Full term is 37 – 40 weken. Sommige van de vrouwen kregen progesteron; een vergelijkingsgroep kreeg injecties met een inerte olie.
De progesteron bleek zo effectief dat de studie eerder gestopt werd omdat het onethisch geweest zou zijn om sommige vrouwen een placebo te blijven geven.
"De results zijn zo goed dat het wonderbaarlijk is," zei Dr. Fredric Frigoletto, hoofd van obstetrie in het Massachusetts General Hospital in Boston. "Geen enkele interventie die we ooit hebben toegepast heeft een meetbaar effect gehad. Dit is zeer goed nieuws."
Dr. Paul J. Meis, professor van obstetrie en gynaecologie aan de Wake Forest University School of Medicine zei dat er al eerder in de jaren ‘60 en ‘70 van de 19e eeuw met progesteron gespeeld was als een preventieve behandeling voor premature geboortes, maar niemand heeft een serieuze studie over dit onderwerp afgerond.
Endometriose veroorzaakt niet perse miskraam, maar vrouwen met endo hebben als regel een veel grotere kans  op miskramen.
De reden is wetenschappelijk zwaar onderzocht, maar de meesten in het veld van natuurlijke geneeskunde zijn het erover eens dat oestrogeendominantie een grote rol speelt als de onderliggende oorzaak van endometriose en wanneer je oestrogeen hoog is, is het erg moeilijk om zwanger te worden omdat je progesteron laag zal zijn als een resultaat van oestrogeendominantie.
In het geval van endometriose en PCOS, bijvoorbeeld, is het een succesvolle strategie gebleken om hoge spiegels progesteron te gebruiken om een pseudo-zwangerschap te creëren om zo de ovaria “rust” te geven.
Veel vrouwen leven in de foute veronderstelling dat een regelmatige cyclus ook ovulatie inhoudt. Dit is niet waar. Een menstruatie kan regelmatig zijn in afwezigheid van ovulatie. 
Het is de aanwezigheid van oestrogeen in het lichaam die resulteert in de cyclische verdikking van het baarmoederslijmvlies als voorbereiding op de innesteling van een bevruchte eicel. Daarom zal een vrouw met normale of verhoogde oestrogeenspiegels een menstruatie krijgen (soms misschien onregelmatig).
Het hormoon progesteron maakt de bekleding van de baarmoeder klaar voor een bevrucht eitje en onderhoudt de ongeschondenheid van het baarmoederslijmvlies om zwangerschap te bevorderen (progestatie). Een mislukte conceptie veroorzaakt een daling van progesteronspiegels, hetgeen resulteert in een loslaten van het baarmoederslijmvlies (menstruatie), en dan begint de cyclus weer opnieuw.
Het is vrij normaal voor vrouwen om niet iedere maand te ovuleren (anovulatoire cyclus). Dit is een reden voor oestrogeendominantie. Het verklaart waarom je sommige maanden meer PMS voelt, en zwaardere menstruatie (soms met stolsels) ,hetgeen een opbouw van baarmoederslijmvlies indiceert zonder de tegengestelde werking van progesteron.
Wanneer een vrouw fysiologisch is balans is met oestrogeen en progesteron, kan het stoppen van progesteron binnen 24-36 uur een menstruatie teweeg brengen. Daarom worden vrouwen geadviseerd om door te gaan met progesteron wanneer ze vermoeden dat ze zwanger zijn, omdat het stoppen met de crème en het laten dalen van progesteronspiegels een miskraam teweeg zou kunnen brengen.
Wanneer progesteronsupplementen op de huid (topical) gebruikt worden, zijn de voordelen aanzienlijk bij het helpen reguleren van de menstruatie en het lichaam terug te brengen in synchronisatie, en in sommige gevallen, ovulatie uit te lokken.
Vaak kan de herintroductie van progesteron in het lichaam de ovaria opkrikken, vooral wanneer er een aanzienlijk tekort van dit hormoon in het lichaam is geweest. Vruchtbaarheid kan volgen. Wanneer echter je follikels op zijn, kan progesteron niet de vruchtbaarheid herstellen. De juiste testen kunnen je staat van vruchtbaarheid vaststellen.

Alles over progesteron:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten