zondag 24 maart 2013

Leptine (interview Mercola/Rosedale)


Tien jaar geleden was ik in een kamer met 30 andere doktoren en had ik het genoegen om te luisteren naar de uitweidingen van Dr. Ron Rosedale over de gevaren van insuline. Het was een belangrijke openbaring voor mij en heeft ertoe geleid dat ik mijn ideeën over dieet radicaal heb omgevormd. Alles wat ik de laatste tien jaren gelezen heb over dit onderwerp, heeft de baanbrekende inzichten van Dr. Rosedale in deze materie bevestigd. Hij was waarlijk een van de eerste experts die de gevaren van insuline aankondigden.
Jammer genoeg is de grote meerderheid artsen zich nog steeds niet bewust van het belang van insuline. Als je de artikelen van Dr. Rosedale over insuline nog niet hebt gelezen, wil ik je sterk aanbevelen om dit te doen. Het zijn de meest gelezen artikelen op onze site en ik kan je niet zeggen hoeveel reacties van zorgverleners ik heb ontvangen die mij zeiden dat het de beste artikelen zijn die ze ooit gelezen hebben. Het zijn werkelijk klassiekers.
Het eerste deel van mijn interview met Dr. Rosedale gaat over leptine en zijn nieuwe boek The Rosedale Diet dat zijn baanbrekend werk voortzet.
Hij loopt 10 jaar vooruit op dit onderwerp en als je een blik wilt werpen in de toekomst van hoe natuurlijke gezondheid eruit zal zien, lees dan het onderstaande artikel en overweeg ernstig om zijn excellent book te lezen. Dr. Rosedale is een ongelofelijke en onvermoeibare onderzoeker. Zijn leiding over de wetenschapsliteratuur over gezondheid is waarlijk verbazingwekkend.
Dr. Rosedale is heel goed in het omzetten van de complexe basis van wetenschappelijk onderzoek naar praktische stappen die je kunt nemen om je leven te verlengen en je algemene welzijn te verbeteren, zelfs wanneer je aan een degeneratieve ziekte lijdt!

Wat is, in eenvoudige termen, leptine en hoe werkt het?
Eenvoudig gesteld is leptine een zeer krachtig en invloedrijk hormoon dat door vetcellen geproduceerd wordt en dat ongeveer 10 jaar geleden ontdekt werd en dat de manier waarop de wetenschap in het algemeen naar vet, voeding en metabolisme kijkt helemaal veranderd heeft.
Voordat leptine werd ontdekt, werd vet puur en alleen gezien als energieopslagdepot, een hele lelijke en eentje waar bijna iedereen vanaf wilde komen. Nadat er ontdekt was dat vet het hormoon leptine produceert (en daaropvolgend werd er ontdekt dat vet andere zeer veelbetekenende hormonen produceerde), werd vet een endocrien orgaan gezien, net als de eierstokken, de alvleesklier en hypofyse, dat de rest van het lichaam beïnvloedde, in het bijzonder de hersenen. Het vertelt de hersenen wat te doen met de twee belangrijkste doelen van het leven: eten en reproductie.(voortplanting).
Ik zou nu willen zeggen dat de hersenen in feite ondergeschikt zijn aan je vet in plaats van dat zij de rest van het lichaam onder controle hebben.Je vet vertelt je hersenen door middel van leptine of je hongerig zou moeten zijn en meer vet moet maken, of dat je voor nageslacht zou moeten zorgen.
Het speelt een grote rol bij ontsteking, immuniteit, hart- en vaatziekte, diabetes, osteoporose en alle andere ouderdomsziekten en mogelijk veroudering zelf.
Insuline heeft een diepgaand effect op iemands metabolisme. Uw nieuwe boek focust in op hoe het lichaam leptine kan reguleren om de eetlust te beheersen. Is de ene belangrijker dan de andere?
Zowel insuline en leptine werken samen om de kwaliteit van iemands metabolisme te beheersen en tot op belangrijke hoogte de snelheid van het metabolisme via de beheersing van het zenuwstelsel te bepalen.
Ieder van ons is een combinatie van levens in levens. We zijn samengesteld uit triljoenen individuele levende cellen, die zichzelf in stand moeten houden. Het is zelfs nog veelzeggender, de cellen moeten met elkaar communiceren en samenwerken om een republiek van cellen te vormen die we ons individuele zelf noemen. Het is de communicatie tussen de individuele cellen die onze gezondheid en ons leven zullen bepalen. De communicatie vindt plaats door hormonen.
Insuline en leptine zijn de belangrijkste hormonen die het metabolisme reguleren.
Metabolisme kan ruwweg gedefinieerd worden als de chemie die voeding in leven omzet en daarom zijn insuline en leptine kritisch voor gezondheid en ziekte. Insuline werkt vooral op het individuele celniveau, waar het de grote meerderheid van cellen zegt of ze vet of suiker moeten verbranden voor energie en of die energie gebruikt moet worden voor onderhoud of voor reproductie.
Aan de andere kant beheerst leptine de energieopslag en gebruik voor de gehele republiek van cellen door het lichaam te laten communiceren met de hersenen over hoeveel energie (vet) de republiek heeft opgeslagen en of het meer nodig heeft of er wat van moet verbranden en of het, uit oogpunt van voeding gezien, een goed tijdstip is voor reproductie.of niet
Het beheersen van honger is een manier waarop leptine energieopslag beheerst. Honger is een zeer diep gewortelde drift die, wanneer hij maar lang genoeg gestimuleerd wordt, je zal laten eten en meer energie op doen slaan. De enige manier om minder te eten op de langere termijn is om geen honger te hebben..
Leptine beïnvloedt ook zeer sterk energiegebruik en vetverbranding via zijn effect op het sympathische zenuwstelsel.
Waarom verschoof u uw focus van insuline naar leptine?
Ik heb jarenlang gepraat over het belang van insuline en enkele van die gesprekken zijn gepubliceerd en zijn wereldwijd verspreid, veelal met de hulp from your Web site, en ik dank u zeer daarvoor.
Daarom is het publiek al bewust gemaakt van het belang van insuline in gezondheid en ziekte. Jammer genoeg geldt hetzelfde niet voor leptine omdat het belang ervan veelal onbekend is bij het publiek en bij de medici. Ik zou graag zien dat mijn boek The Rosedale Diet zou helpen deze situatie op te heffen en het kritische belang leptine onder controle te houden bij gezondheid en ziekte kenbaar zou maken.
Hoe is uw dieetplan te combineren met mijn Total Health Program (Mercola)
We leggen beiden de nadruk op het reduceren van granen en andere vormen van koolhydraten zonder vezels die snel in suiker omgezet worden. Wat ook erg belangrijk is dat we beiden de verschillen tussen vetten duidelijk maken en we adviseren om de hoge kwaliteitsvetten te eten die goed voor ons zijn en die vetten die schadelijk zijn te vermijden.
Eén aspect van uw plan wijkt af van het mijne en dat is de nadruk op eiwitten. Waarom zijn eiwitten een probleem?
Veel mensen vergelijken lage koolhydratendiëten met hoge eiwitten omdat ze zo bang zijn om vetten te eten. Eiwit wordt gebruikt om cellulaire en lichaamsdelen te vervangen en bij te vullen.  Eiwitten zijn, in tegenstelling to koolhydraten, essentiele nutriënten die gegeten moet worden om de gezondheid te behouden.
Wanneer het echter in overmaat gegeten wordt, zal extra eiwit omgezet worden in brandstof en ik denk dat dat zeer ongezond is. Dit proces creëert afvalproducten inclusief ammonia en ureum (waar de term urine vandaan komt) die giftige afbraakproducten zijn die het lichaam moet verwijderen. Verder wordt wat overblijft voornamelijk omgezet in suiker door een proces in de lever dat "gluconeogenesis" wordt genoemd.
Uiteindelijk bereik je er mee dat je je lichaam erop traint om eiwitten in suiker om te zetten en daarom zal dit proces doorgaan als je niet eet. Wanneer je 's nachts slaapt, zul je eerder je spieren en botten om gaan zetten in suiker. Ik zie veel diabetici en die zijn hier erg goed in jammer genoeg.
Ze hebben misschien in 12 uur niet gegeten maar wanneer ze 's morgens bij het opstaan hun bloedsuiker meten dan is die nog steeds flink verhoogd, soms zelfs hoger dan voordat ze naar bed gingen.
Waar kwam dit vandaan? Het kwam door de omzetting van eiwitten van hun spieren en botten in suiker. Het zou veel beter zijn het lichaam te leren hoe het vet moet verbranden wanneer er energie nodig is zodat het spierweefsel gespaard zal worden. Het eten van extra eiwitten hindert dat leerproces.
Wat onderscheidt uw voedingsplan van dat van anderen?
Het Rosedale Dieet werd oorspronkelijk ontworpen om ernstige chronische ziekten zoals diabetes en hartziekten te behandelen. De mogelijkheid om suiker en vetverbranding te beheersen heeft de hoogste prioriteit in die en alle chronische ziekten inclusief vetzucht. Daarom beheerst het ook optimaal gewicht en vetopslag.
De meeste andere diëten zijn alleen ontworpen om gewicht te verliezen en dat is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als gezondheid. De meeste ziekteprocessen veroorzaken gewichtsverlies inclusief kanker en dood.
Alleen het feit dat een speciaal dieet gewichtsverlies veroorzaakt wil nog niet noodzakelijkerwijs zeggen dat het gezond is. Verder betekent gewichtsverlies niet altijd dat er ook verlies van vet is. De grote meerderheid van diëten om gewicht te verliezen veroorzaken verlies van spier- en botweefsel naast vet, en dat is echt niet wenselijk.
Het Rosedale Dieet richt zich op het reguleren van het metabolisme naar vetverbranding en daarom is het verlies van gewicht dat in dit programma plaatsvindt vetverlies dat niet gepaard gaat met verlies van spierweefsel maar zelfs met toename van spier- en botweefsel omdat je spieren en botten dan weer in staat zijn om goede hormonale boodschappen te horen.
Van de manier waarop u leptine beschrijft beheerst het eigenlijk je hersenen. Leg eens uit hoe dat gebeurt.
Leptine is een belangrijke manier waarop je energievoorraden "namelijk je vet" met je hersenen spreken om te zeggen hoeveel energie je gemeenschap van cellen in het lichaam heeft opgeslagen. Het is een buitengewoon belangrijk hormoon dat door het endocriene orgaan dat bekend staat als vet wordt geproduceerd. In onze evolutionaire geschiedenis had het voordeel om een beetje vet op te slaan om in tijden van hongersnood aan te kunnen spreken. Het was echter net zo ongunstig om te dik te zijn.
Gedurende het grootste deel van onze evolutionaire geschiedenis was het noodzakelijk om te rennen, om een prooi te vangen en om geen prooi te worden. Wanneer een leeuw achter een groep mensen aanzat, ving hij hoogst waarschijnlijk de langzaamste renner en degene die niet op tijd in een boom kon klimmen -  de dikste.
Zodoende moest de vetvoorraad heel goed gereguleerd worden en dit wordt, net zoals bij iedere regulering, door hormonen gedaan waarvan de belangrijkste leptine is. Wanneer iemand te dik wordt produceert het extra vet meer leptine dat aan een gebied in de hersenen in de hypothalamus zou moeten vertellen dat er te veel opgeslagen vet is, dat er niet meer opgeslagen en het teveel verbrand moet worden.
Daarom worden er signalen uitgezonden om te stoppen met hongerig zijn, te stoppen met eten, te stoppen met vet op te slaan en te beginnen met het verbranden van wat extra vet. Recentelijk is er ontdekt dat leptine niet alleen de hersenchemie verandert maar dat het ook deze zeer belangrijke gebieden in de hersenen die honger en metabolisme beheersen opnieuw kan "bedraden".
Dit heeft echt de aandacht van de wetenschappers getrokken. Er is ook ontdekt dat leptine gebieden in de hersenen kan beheersen die op hun beurt weer de mogelijkheid beheersen tot reproductie, schildklierspiegels, en het sympathische zenuwstelsel dat een enorme invloed heeft op bloeddruk, hart- en vaatziekte, diabetes, osteoporose en mogelijk de snelheid van veroudering.
Hoe worden mensen leptine-resistent?
Dit is een onderwerp waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Ik geloof dat mensen leptine-resistent worden door hetzelfde mechanisme als waardoor mensen insuline-resistent worden: door te grote blootstelling aan hoge spiegels van het hormoon. Hoge bloedsuikerspiegels veroorzaken herhaaldelijke golven in insuline en dit veroorzaakt dat de cellen "insuline-resistent" worden, wat weer leidt tot hogere insulinespiegels en diabetes.
Het is vrijwel hetzelfde als wanneer men gedurende een periode in een stinkende kamer verblijft. Al heel snel ben je niet meer in staat het te ruiken, omdat het signaal niet meer doorkomt.
Ik geloof dat hetzelfde met leptine gebeurt. Men heeft bewezen dat wanneer suiker gemetaboliseerd wordt in vetcellen, er een golf leptine vrijkomt uit het vet en ik geloof dat die golven leptine-resisitentie veroorzaken en ook insuline-resistentie.
Ik heb genoten van uw kort gedeelte over lichaamstemperatuur. Waarom is het hebben van een lagere lichaamstemperatuur zo belangrijk?
Bijna alle mechanismen die het leven verlengen in veel verschillende organismen resulteren in een lagere temperatuur. Bloemen worden in de koeling gehouden bij de bloemist om hun levensduur te verlengen. De enige zekere manier om het leven van heel veel soorten te verlengen is via zogenaamde "calorierestrictie" met een adequate inname van essentiële voedingsstoffen. Dit resulteert ook altijd in een lagere temperatuur, en in het algemeen in gereduceerde schildklierhormoonspiegels.
Alles zal ook eerder oplossen in heet water dan in koud water. Extra hitte zal oplossen, verstoren en desorganiseren. Dit probeer ik niet te doen als ik probeer om iemand beter te maken. Het is niet een toename van het metabolisme dat ik zoek. Het is een verbetering van de metabole kwaliteit. Er wordt in het algemeen geadviseerd om het metabolisme te laten toenemen en thermogenese te verhogen voor gezondheid en gewichtsverlies.
Wanneer je echter insuline- en leptine-resistent bent, is je metabolisme niet gezond en wanneer je dan hitteproductie verhoogt is alles wat je daarmee bereikt een versnelling van het einde van je bestaan.
Er wordt ook minder nadruk gelegd op oefeningen. Hoe passen oefeningen bij de leptine/insulinemix?
Ik geloof dat een van de grootste voordelen van oefeningen doen het bedekken van fouten in het voedingspatroon is. Wanneer men een dieet eet dat de bloedsuikers omhoog brengt is het beter dat men die suikers verbrandt dan ze in de circulatie te laten, waardoor ze insuline en leptine verhogen en glycatie (plakken aan) van belangrijke cellulaire componenten veroorzaken.
Het is echter beter om op de eerste plaats de suikers niet binnen te laten. Ik geloof dat een dieet het meeste belangrijke aspect is van iemands gezondheid. Wanneer men niet correct eet, dan zullen oefeningen niet veel doen om de gezondheid te verbeteren.
Wanneer je hormonen je vertellen dat je suiker moet verbranden, zul je eindigen met het afbreken van je spiermassa, spieren en botten om suiker te maken. Ik heb aangetoond dat je "lean body mass" kunt opbouwen zonder oefeningen maar door verbetering van hormonale signalen, in het bijzonder in het geval van insulinesignalering.
Insuline is in feite een belangrijk anabool hormoon. Wanneer men correct eet dan denk ik dat 15 minuten milde resistentietraining per dag alles is dat nodig zou zijn voor de meeste mensen.
Ik geloof ook stellig in voedingssupplementen, maar alleen dan wanneer ze in combinatie met een goed voedingspatroon genomen worden.

1 opmerking:

  1. http://deeyeopener.web-log.nl/eye_opener/insuline/index.html doet het niet/is leeg. Is die informatie misschien ergens anders te vinden?

    BeantwoordenVerwijderen