woensdag 27 maart 2013

Hormonen en slapeloosheid
Vraag: Ik weet dat u het woord “insomnia” wel duizend keer gehoord moet hebben uit de mond van pre- en menopauzale vrouwen. Ik weet van mezelf en van vrienden dat dit een enorm probleem is en omdat het langzaam lijkt te beginnen tegen de tijd dat men achterin de 40 komt, heeft dit waarschijnlijk iets met hormonen te maken. Miljoenen vrouwen nemen voortdurend slaapmiddelen die nooit bestemd waren om week na week en maand na maand ingenomen te worden. Ik val ook in die categorie. Ik heb alles wat er te lezen valt over de menopauze, slapeloosheid en hormonen al gelezen, inclusief alle boeken van Dr Lee en uw boeken. Iedereen spreekt over dit onderwerp en komt met eenvoudige oplossingen maar niets lijkt te helpen. Wat is het verband tussen dalend oestrogeen en melatonine? Of is het het gebrek aan progesteron?

Antwoord: Ja ik heb het woord “insomnia” duizend keer gehoord en gezien van vrouwen die zich ergens in de menopauzale transitieperiode bevinden. Allereerst zou ik willen zeggen dat het zeer moeilijk kan zijn om op te houden met bijna iedere vorm van slaapmiddelen wanneer je er aanmaal aan begonnen bent. En wist je dat een van de bijwerkingen van slaappillen slapeloosheid kan zijn? Ik houd je niet voor de gek. Sommige mensen moeten zelfs in behandeling gaan om af te kikken van de slaappillengewoonte, anderen hebben een paar slechte nachten en zijn er overheen en weer anderen hebben er maar weinig problemen mee.
Ik zou ook nog iets kunnen toevoegen aan die “eenvoudige oplossingen” voor slapeloosheid die in de “opgelet”- categorie vallen. Hier een welbekende conversatie:
Ik heb alle geprobeerd om een goede nachtrust te krijgen maar niets helpt!
Hoe veel koppen koffie drink je op een dag?
Maar één kopje in de ochtend- ik moet wel want ik ben zo slaperig zo slaperig!
Hoe veel frisdrankjes drink je per dag?
Ik drink maar één Cola Light aan het eind van de ochtend en één aan het eind van de middag.
Vervang je frisdrank van je keuze door een lightfrisdrank dan is het resultaat ongeveer hetzelfde. Cola light bevat 45 mg  cafeïne. Twee cola lights bevatten de equivalent van een sterke kop koffie, meer dan genoeg om je bijna de hele nacht wakker te houden als je gevoelig bent voor cafeïne. Voeg daar nog de aanwezigheid van een kunstmatige zoetstof aspartaam, een exitotoxine (een substantie die de hersenen opwindt), aan toe. Wanneer je leverfunctie niet helemaal goed is, hetgeen bijna zeker het geval is wanneer je routinematig slaappillen slikt of bijna ieder ander type medicijn, kan deze zeer weinig cafeïne en/of aspartaam aan waardoor je ‘s nachts wakker blijft, omdat ze niet efficiënt uit het lichaam verwijderd worden.
Op mijn website zul je een artikel vinden van Dr. John Lee, Getting a Good Night’s Sleep, dat, ja, eenvoudige oplossingen geeft voor slapeloosheid.
Laten we nu naar de hormonen gaan. Oestrogeen kan ook een exitotoxine genoemd worden- het is in feite zo stimulerend voor de hersenen, dat vrouwen die teveel nemen door vreselijke afkickverschijnselen en depressie kunnen gaan wanneer ze er te plotseling mee ophouden. Hier is een voorbeeld van hoe oestrogeen de hersenen opwindt: we zijn allemaal wel eens vrouwen tegengekomen die, wanneer ze eenmaal beginnen te praten, er niet meer mee op lijken te kunnen houden- dat is een teken van te veel oestrogeen. Voeg daar dan nog een koffiegewoonte aan toe en je hebt een vrouw die nooit meer ophoudt met praten met een snelheid van 100km per uur. Vergeet het slapen dan maar.
Dit gebeurt niet alleen met vrouwen die oestrogeen gebruiken. Zoals Dr. Lee uitgelegd heeft in al onze boeken, als je niet genoeg progesteron hebt om je oestrogeen in balans te houden, heb je oestrogeendominantie, en veel oestrogeendominante vrouwen kunnen niet slapen. Zelfs een redelijk milde oestrogeendominatie kan slaapproblemen veroorzaken, in het bijzonder wanneer  je de eenvoudige oplossingen negeert. Onthoud dat je oestrogeendominant kunt zijn wanneer je oestrogeen begint te zakken.
Geen of laag progesteron = oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie hindert ook de melatonineproductie, en dat is het hersenhormoon dat je slaperig maakt als het donker is.
Progesteron kalmeert de hersenen, maar niet op de manier dat een medicijn dat doet. Het is meer als het gaan van hyper naar normaal. Ik heb honderden e-mails gelezen van vrouwen die zeggen dat, wanneer ze eenmaal met progesteroncrème beginnen, ze weer normaal beginnen te slapen. Wanneer je echter dag na dag teveel progesteron gebruikt, zul je beginnen je progesteronreceptoren af te sluiten en zul je weer niet kunnen slapen. Je zou een saliva hormone level test kunnen doen om te zien of een hormonale disbalans inderdaad bijdraagt tot je slapeloosheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten