maandag 25 maart 2013

Hoe cortisol de gezondheid beïnvloedt Hoe cortisol je algehele gezondheid kan beïnvloeden
  1.      Schildklierfunctie
  2.      Leverfunctie
  3.      Spijsvertering
  4.      Immuniteit/Allergieën
  5.      Bloedsuikerstoornissen
  6.      Reproductieve Functie
  7.      Slaapmoeilijkheden
  8.      Depressie, Angst, ADD/ADHD
  9.      Oefening en Overtraining  

Stress en cortisol hebben een verreikende invloed op onze gezondheid. Ze tasten veel meer aan dan alleen de mogelijkheid om gewicht te verliezen.

We weten dat stress onze bijnieren ertoe aanzet om meer cortisol en adrenaline te produceren, wat onze primaire stresshormonen zijn,. Het is de aanvankelijke stijging van cortisol en adrenaline die ons lichaam ertoe aanzet om calorieën uit koolhydraten en eiwitten te verbranden in plaats van uit vetten. Verder moeten we begrijpen dat een overvloed aan cortisol en adrenaline ook invloed zal hebben op onze algehele gezondheid door de schildklier, de lever, de spijsvertering, het bloedsuiker, het immuunsysteem, en onze slaap en reproductieve hormonen te verstoren.

 Schildklierfunctie

Laten we het eerst hebben over de functie van de schildklier, omdat miljoenen mensen, voornamelijk vrouwen, aan een trage schildklier lijden en medicijnen, zoals Synthroid of Levothroid, gebruiken om hun schildklier te ondersteunen en te helpen met vermoeidheid en gewichtstoename.

De schildklier produceert hormonen die ons metabolisme reguleren. Ons metabolisme is de snelheid waarmee ons lichaam calorieën verbrandt om energie te produceren Omdat vermoeidheid en gewichtstoename een groeiend probleem zijn, moeten we verder kijken dan de schildklier, omdat verhoogde cortisolspiegels de productie van onze schildklierhormonen verstoren. Wanneer dit gebeurt reduceren we de hoeveelheid actieve schildklierhormonen hetgeen verklaart waarom we vermoeid worden en in gewicht toenemen om nog maar niet te spreken van koude handen en voeten, broze nagels en haar en obstipatie die geassocieerd wordt met een verminderde schildklierfunctie.

Ongelukkigerwijs is de typische reactie om schildkliermedicijnen te gaan gebruiken om die hormonen te verhogen maar die niets doen aan de ware oorzaak (cortisol), dat de productie van onze schildklierhormonen vermindert en dat zo de normale schildklierfunctie hindert.

De ware oorzaak van een slechte schildklierfunctie kan vaak worden toegeschreven aan stress, die onze bijnieren doet overwerken door ze voortdurend meer cortisol te laten produceren. Dit proces gaat door totdat het punt bereikt wordt dat de bijnieren niet genoeg cortisol produceren. Dit is het punt waarop problemen met de gezondheid ernstiger worden en een normale metabole functie verstoort gaat worden.

Leverfunctie

Onze lever is het belangrijkste ontgiftingsorgaan van ons lichaam dat meer dan 500 functies heeft! Een van de belangrijkste functies van de lever is het verwijderen of verpakken van schadelijke, in vet oplosbare, toxines in minder schadelijke, in water oplosbare, toxines die dan uitgescheiden kunnen worden. Wanneer de leverfunctie verstoord of overstelpt wordt, worden we gevoelig voor vermoeidheid, hoofdpijnen, allergieën, acne, menstruele symptomen en gewichtstoename.

Verhoogd cortisol zal de normale leverfunctie hinderen door het ontgiftingsproces te verstoren. Het doet dit door letterlijk de toxines uit te pakken, die ingepakt werden om verwijderd te worden, en ze terug te gooien in de bloedcirculatie. Net als de schildklierfunctie wordt de leverfunctie verstoord door cortisol.

De negatieve effecten die je voelt van een niet goed functionerende lever zijn een resultaat van de toegevoegde toxines in je bloedcirculatie. De extra toxines zullen "zelfvergiftiging" veroorzaken, hetgeen betekent dat ons lichaam zichzelf voortdurend vergiftigt. Hoe kun je gezonder worden wanneer je lichaam voortdurend in een staat van vervuiling verkeerd? Het wordt allemaal veroorzaakt door stress en het effect dat cortisol op de lever heeft en zijn capaciteit om het ontgiftingsproces te verstoren.

Spijsverteringsfunctie

Miljoenen mensen lijden aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, indigestie, brandend maagzuur en andere IBS-problemen. Deze kunnen allemaal in verband gebracht worden met stress en cortisol.

De oorzaak hiervan is eenvoudig. Als je onder stress staat, produceer je meer cortisol en adrenaline. Constante pieken van cortisol vreten de darmwand van je spijsverteringskanaal weg. Het begint je darmwand te irriteren en te ontsteken hetgeen uiteindelijk kan leiden tot zweervorming in je spijsverteringskanaal. Deze zweren maken het gemakkelijker voor onverteerde voedseldeeltjes om de darmwand te passeren en in de bloedcirculatie te lekken. Wanneer dit gebeurt maakt het je lichaam gevoeliger voor voedselallergieën en andere schadelijke pathogenen zoals gistovergroei, candida en parasieten. Deze zaken worden in het algemeen in verband gebracht met opgeblazenheid, winderigheid, indigestie, brandend maagzuur en IBS-problemen.

 Reproductieve Funktie

Veel vrouwen krijgen te maken met verminderde hoeveelheden progesteron, hetgeen in verband gebracht wordt met opvliegers, botverlies, PMS, onvruchtbaarheid, vermoeidheid, gewichtstoename, slapeloosheid, afgenomen libido etc. Het probleem is dat pregnenolone en progesteron a.h.w. gestolen worden om cortisol te maken. Wanneer je bijnieren altijd progesteron stelen om cortisol te maken, maak je niet genoeg hormonen die je lichaam nodig heeft, zoals DHEA, progesteron, oestrogeen en testosteron.

DHEA wordt het anti-aginghormoon genoemd, omdat het erom bekend staat spierweefsel te doen toenemen, opgeslagen vet te verbranden, bloedsuiker in balans te houden, het geheugen te verbeteren en de immuunfuctie te ondersteunen.

Dames, onthoudt dat, naarmate je de menopauze nadert, je eierstokken ophouden met functioneren. Nu is het aan je bijnieren om al je oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA te produceren. Echter wanneer je bijnieren uitgeput zijn, hoe kunnen ze dan ooit die daling opvangen en in hetzelfde tempo gaan produceren als de eierstokken??? Het gebeurt niet, en daarom worstelen zoveel mensen met menopauzale problemen.

Ja, mannen en vrouwen maken allebei oestrogeen en testosteron, het enige verschil is dat mannen meer testosteron maken en vrouwen meer oestrogeen. Vergeet niet dat libido bepaald wordt door testosteronspiegels. Wanneer je altijd cortisol maakt, maak je misschien niet genoeg testosteron aan, hetgeen je verlies van libido zou kunnen verklaren - het zou in verband kunnen staan met stress.

Immuniteit/Allergieën

Het is bekend dat, hoe meer stress we op ons nemen, hoe zwakker ons immuunsysteem wordt. Hoe vaak hebben we niet iemand gezien die lange uren maakte en niet genoeg slaap kreeg, de verkeerde voeding at etc. en die een of andere infectie kreeg (verkoudheid, griep, bacterieel of viraal)? De wortel van het probleem is stress en cortisol! Wanner cortisol verhoogd is, begint het de hoeveelheid antilichamen die in gevecht zijn om ons te beschermen tegen vreemde indringers te verminderen en wanneer de hoeveelheid antilichamen daalt, wordt ons immuunsysteem vatbaarder.


Bloedsuikerstoornissen

Cortisol tast onze mogelijkheid om ons bloedsuiker te reguleren aan door twee eenvoudige oorzaken.

1. Verhoogde cortisolspiegels zullen onze cellen meer resistent maken voor insuline. Dit betekent dat je lichaam meer insuline zal moeten maken om je bloedsuiker te stabiliseren. Dit is een grote reden voor de toename van reactieve hypoglycemie, insulineresistentie, syndroom X en diabetes. Wanneer onze cellen meer resistent worden voor insuline moet onze pancreas meer insuline maken - het resultaat is dat al die extra insuline de normale metabole functie zal verstoren.

Na een maaltijd neemt insuline de suikers (koolhydraten) uit de bloedcirculatie en brengt het in de cellen om gebruikt te worden als energie. Dit is een goede zaak! Het probleem ontstaat wanneer het lichaam teveel insuline produceert als reactie op het eten van te veel koolhydraten. Dit leidt er toe dat je bloedsuikerspiegels te snel dalen. Dit leidt tot cravings, een licht gevoel in het hoofd, hoofdpijnen, dips halverwege de ochtend en middag, moeite met concentreren, humeurigheid, geïrriteerdheid wanneer je een maaltijd mist of overslaat en het ergste van alles, het leidt tot gewichtstoename.

De reden dat een overmaat aan insuline je dik maakt is dat het een "vet opslag" hormoon is. Maar vergeet niet dat insuline, net als cortisol, geen slecht hormoon is; het doet eenvoudig waar het voor gemaakt is, maar het moet in balans gehouden worden.

2. Cortisol werkt ook om ons bloedsuiker te verhogen wanneer het daalt. Maar wanneer onze bijnieren overwerkt en uitgeput zijn kunnen ze een punt bereiken  dat ze niet genoeg cortisol kunnen maken om te helpen onze bloedsuikers te stabiliseren en dat is wanneer cravings, een licht gevoel in het hoofd, geïrriteerdheid etc. beginnen.

Het gaat allemaal om de balans; te veel of te weinig cortisol is niet goed.Een gezonde bijnierfunctie zal cortisol in balans houden.


Slaapproblemen

Slaap is zo belangrijk voor onze gezondheid en toch wordt het zo vaak over het hoofd gezien. Gedurende de slaap maken we veel verschillende hormonen vrij die ons herstellen en ons lichaam regenereren.

De twee klassieke problemen die met slaap verbonden zijn, staan beide in verband met stress.

1.       De onmogelijkheid om in slaap te komen. Dit is een teken dat het lichaam in de "vecht of vlucht"-modus staat. Je adrenaline en cortisolspiegels zijn verhoogd; je lichaam loopt nog steeds in de hoogste versnelling! De toegenomen hoeveelheid adrenaline, een stimulerende neurotransmitter, verlaagt de productie van je remmende neurotransmitters zoals GABA, glycine, taurine en serotonine, die nodig zijn om het lichaam te kalmeren en tot rust te brengen - in het bijzonder aan het eind van de dag.

2.       Je valt gemakkelijk in slaap, maar je wordt midden in de nacht wakker en kunt niet meer in slaap vallen.Dit is een teken dat je cortisolspiegels waarschijnlijk laag zijn door een uitgeputte bijnierfunctie. De reden dat je midden in de nacht wakker wordt is dat je niet genoeg cortisol hebt om je bloedsuikers te stabiliseren. Nu moet je lichaam adrenaline, een stimulerend hormoon, produceren om je bloedsuiker omhoog te brengen hetgeen dan je hersenen stimuleert en maakt dat je wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen omdat je hersenen nu volop werken.

De reden dat slaap zo belangrijk is, is omdat dat de tijd is dat je lichaam hormonen vrijgeeft (groeihormonen, IGF-1, melatonine en testosteron) die je lichaam herstellen en regenereren. Verhoogde cortisolspiegels verstoren de productie van deze hormonen.

Depressie, angst, stemmingswisselingen, geïrriteerdheid

De constante productie van cortisol en adrenaline door stress zal disbalansen creëren tussen serotonine en dopamine, twee primaire neurotransmitters die gemanipuleerd worden door farmaceuten om te helpen bij depressie en angsten. Antidepressiva en medicijnen tegen angsten, zoals de populaire SSRI's (selective serotonin reuptake inhibitors) zijn gemaakt om serotinine en/of dopamine te manipuleren.

Deze twee neurotransmitters hebben een sterke invloed op onze mentale situatie want ze beïnvloeden stemming en plezier. Verlaagde serotoninespiegels ontstaan door te veel stress en adrenaline. Serotonine wordt in de darm gemaakt en is een voorstof voor de productie van melatonine, een hormoon dat ons helpt te slapen.

Oefening en Overtraining
  
Hoe intensiever je training is, hoe meer cortisol er geproduceerd wordt. Cortisol kan het vrijkomen verstoren van je groeihormonen (GH), testosteron en insulin growth factor (IGF-1), de belangrijkste bouwstenen die betrokken zijn bij de groei en het onderhoud van ons musculoskeletale systeem. Verhoogd cortisol zal je herstel en je prestaties aantasten door het vrijkomen van verschillende hormonen te verstoren, hetgeen kan leiden tot overtraining. Het in balans brengen van cortisolspiegels kan een belangrijke verbetering betekenen voor je hersteltijd en je overall resultaten.
Verlaagde cortisolspiegels en adrenaline zijn een algemeen resultaat wanneer stress gedurende weken en maanden aanhoudt. Het onvermogen van je lichaam om adequate spiegels van zowel cortisol als adrenaline te produceren zal je training en resultaten beïnvloeden en is net zo schadelijk voor je training als de overproductie van deze twee hormonen.

  
Samenvatting

Neem niet zomaar aan dat iedereen een te hoog cortisol heeft dat naar beneden gebracht dient te worden. Mensen die langdurig onder stress geleefd hebben zouden wel eens te weinig cortisol en adrenaline kunnen produceren.

De symptomen zijn vergelijkbaar en daarom is het verstandig om cortisol, DHEA, adrenaline, dopamine, serotonine etc. te laten testen.


http://www.facebook.com/SyndroomX?ref=hl

Als je het boek "Syndroom X" bij bol.com wilt bestellen, klik dan op de foto:

Als je het boek "Bijnieruitputting" bij bol.com wilt bestellen, klik dan op de foto:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten