dinsdag 26 maart 2013

De andropauze


Mannelijke menopauze

Door Jay H. Mead M.D.

De mannelijke menopauze, ook bekend als de andropauzesomatopauze en penopauze, wordt meestal door de conventionele medici ontkend., maar toch krijgen de meeste mannen er mee te maken. Dalende testosteronspiegels worden in het algemeen gezien bij mannen die de vierde decade van hun leven ingaan. Dit loopt analoog met de menopauze in vrouwen wanneer de productie van oestrogeen en progesteron in de ovaria begint te dalen.
Onopgemerkt, maar toch net zo krachtig, verandert de mannelijke hormonale status gedurende deze periode. De productie van testosteron door de testikels daalt op precies hetzelfde tijdstip waarop de hoeveelheid eiwit dat testosteron bindt (sex hormone binding globuline) toeneemt. Dit kan de hoeveelheid vrij testosteron dat de organen bereikt ernstig verlagen. Tenzij de vrije testosteronspiegel uitgezocht en vastgesteld wordt, worden de symptomen van een man vaak ontkend en wordt hij afgepoeierd alsof hij een “mid-life”- crisis heeft, of zijn arts diagnosticeert depressiviteit en wordt er een antidepressivum voorgeschreven.
Testosteron is een belangrijk anabool hormoon bij mannen, hetgeen betekent dat het belangrijke rollen spelt bij het in stand houden van zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid ( het verhoogt energie, voorkomt vermoeidheid, helpt normaal libido in stand houden, vermeerdert de kracht van structurele weefsels zoals huid/bot/spieren – inclusief het hart, voorkomt depressie en mentale vermoeidheid.)

Testosteron deficiëntie wordt vaak in verband gebracht met symptomen zoals:
§  Nachtelijk zweten
§  Opvliegers
§  Erectiestoornissen
§  Verlies van energie
§  Pijnen
§  Verminderde flexibiliteit
§  Verminderd libido
§  Verminderde mentale scherpheid
§  Verlies van spiermassa
§   
Verder worden insuline resistentie en diabetes vaak bijkomende, ernstige gevolgen.
Stressmanagement, lichaamsbeweging, juiste voeding, voedingssupplementen (in het bijzonder voldoende zink en selenium) en androgeensuppletietherapie hebben allemaal aangetoond dat ze andropauzesymptomen helpen verminderen. Androgeensuppletietherapie zou besproken moeten worden met een gekwalificeerde therapeut.
Onvoldoende testosteron is niet de enige hormonale disbalans die een man ondergaat. Gedurende de andropauze wordt routinematig een teveel aan oestradiol in verhouding tot progesteron in het speeksel gevonden, wat in verband gebracht wordt met prostaatziekte, zoals goedaardige prostaathypertrofie (BHP) en kanker van de prostaat.


Metabool syndroom ofwel “Syndroom X) kun je kopen bij:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten