maandag 2 april 2012

Algemene chemicaliën bedreigen mannelijke vruchtbaarheid


Een vooraanstaand wetenschapper heeft gewaarschuwd dat chemicaliën die gevonden worden in veel etenswaren en in cosmetica en schoonmaakproducten een reële bedreiging vormen voor mannelijke vruchtbaarheid. Professor Richard Sharpe, van de Medical Research Council, zegt dat deze hormoonverstorende chemicaliën  jongens in de baarmoeder vervrouwelijken hetgeen leidt tot verhoogde aantallen geboortedefecten, kanker van de testikels en lage spermatellingen.
Er wordt gedacht dat al deze aandoeningen, die tezamen het Testiculair Dysgenesis Syndroom (TDS) genoemd worden, worden in verband gebracht met de verstoring van het mannelijke sekshormoon  testosteron.  Professor Sharpe stelde vast dat blootstelling aan een cocktail van hormoonverstorende chemicaliën in de omgeving waarschijnlijk, tenminste ten dele, de oorzaak is voor het blokkeren van de werking van testosteron in de baarmoeder.
Zijn laatste raport  werpt het licht op studies bij dieren die laten zien dat testosteronverstorende chemicaliën TDS-achtige stoornissen kunnen veroorzaken.
Bronnen:


Commetaar van Dr. Mercola

 Recentelijk is er meer een meer bewijs tevoorschijn gekomen dat aangeeft dat bepaalde chemicaliën schade berokkenen aan de endocriene systemen van dier en mens. Mannelijke onvruchtbaarheid gaat in het bijzonder omhoog en in de laatste 30 jaar zijn er 250.000 minder jongens geboren in de V.S. en Japan. 
Wetenschappers brengen deze fenomenen in verband met een opeenhoping van toxines die het geslacht veranderen en die endocriene verstoorders genoemd worden.
Gebaseerd op het aanvankelijke bewijs keurde het Congres in 1996 de Food Quality Protection Act goed, die van de EPA eiste het Endocrine Disruptor Screening Program (EDSP) op te starten om chemicaliën in pesticiden en vervuilingen inde leefomgeving te screenen op hun eigenschap het endocriene systeem in mens en dier aan te tasten.
Ondanks het feit dat er meer dan 10 jaar zijn verstreken sinds het begin van dat programma is de markt letterlijk overstroomd met chemicaliën die het potentieel hebben te gezondheid ernstig te schaden. In het bijzonder wanneer je blootgesteld wordt aan een ontelbare hoeveelheid ongeteste combinaties van die stoffen.
SaysDit zegt de directeur van CHEM Trust, Elizabeth Salter Green:
"Van chemicaliën waarvan aangetoond is dat ze samenwerken in het aantasten van de mannelijke reproductie moeten de gezamenlijke risico's beoordeeld worden.  Dat is momenteel nog niet het geval en jammer genoeg worden chemicaliën op een  individuele basis bekeken.
Daarom zijn de garanties van de regering dat blootstellingen te laag zijn om enig effect te hebben niet steekhoudend, omdat controleurs geen rekening houden met de additieve acties van hormoonverstorende chemicaliën."

Waarom Moet Je Je Endocriene Systeem Beschermen

Je endocriene systeem is een complex netwerk van klieren, hormonen en receptoren die samenwerken met je zenuwstelsel om al je lichaamsfuncties en processen te beheersen.

De klieren van je endocriene systeem en de hormonen het vrijgeeft beïnvloeden bijna iedere cel, orgaan en functie van je lichaam. Het is doorslaggevend bij het reguleren van je stemming, groei en ontwikkeling, weefselfunctie, metabolisme evenals bij je seksuele functie en je reproductieve processen.
Endocriene verstoorders zijn substanties of mixen van substanties die de functies van je endocriene systeem veranderen en daardoor een averechts effect hebben op je gezondheid, hetzij in jouw lichaam of in de lichamen van je nageslacht.
Deze typen chemicaliën kunnen hun effecten uitoefenen door:
 • De biologische activiteit van je hormonen na te bootsen door aan een cellulaire receptor te binden. Dit kan leiden tot een normaal respons van je cel op het natuurlijk voorkomende hormoon op een verkeerd tijdstip of op een excessieve wijze (agonistisch effect).
 • Te binden aan de receptor maar deze niet te activeren. In plaats daarvan gaat de aanwezigheid van de chemische stof aan de receptor het binden van het natuurlijke hormoon tegen (antagonistisch effect).
 • Te binden aan transporteiwitten in je bloed en zo de hoeveelheid natuurlijke hormonen te veranderen die aanwezig zijn in je bloedsomloop.
 • De metabolische processen in je lichaam te hinderen door de synthese of de afbraaksnelheid van je natuurlijke hormonen aan te tasten. 
Tot zover hebben de voornaamste delen van wetenschappelijke studie zich geconcentreerd op de verstoring van de hormonen die een voorname rol spelen in ontwikkeling en reproductie, voornamelijk oestrogenen en androgenen.
Deze hormonen beïnvloeden ook je immuunsysteem en algemeen metabolisme.
Het sterkste bewijs dat laat zien dat blootstelling aan chemicaliën in het leefmilieu kunnen leiden tot verstoring van endocriene functie komt van de bizarre veranderingen die gezien worden in een groot aantal diersoorten zoals mannelijke vissen die veranderen in vrouwelijke; kikkers die een verscheidenheid aan defecten ontwikkelen zoals multipele testes of ovaria; en hermafrodite beren om er een paar te noemen.

Het Smerige Dozijn Potentiële Endocriene Verstoorders om te Vermijden

Chemicaliën die het endocriene systeem verstoren zijn tegenwoordig overal. Je wordt eraan bootgesteld door een variëteit aan bronnen, inclusief talloze huishoudelijke producten, speelgoed, persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica.
Hier is een lijst van de twaalf meest algemene stoffen met hormonale activiteit, d.w.z. potentiële verstoorders van het endocriene systeem:
 1. Phthalates — Blootstelling aan ftalaten kan leiden tot het niet volledig indalen van de testes bij de foetus. Ftalaten worden gevonden in vinyl vloerbedekking, wasmiddelen, automotive plastics, zeep, shampoo, deodorants, parfums, haarspray, nagellak, plastic zakken, voedselverpakkingen, tuinslangen, opblaasbaar speelgoed, bloedopslagzakken en intraveneuze medische slangen.
 2. Bisphenol A — een algemeen ingrediënt  in vele plastics, inclusief die van opnieuw bruikbare waterflessen en de bekleding van resin in sommige blikken en afdichtsel voor tanden kan de ontwikkeling van de foetus dusdanig veranderen dat het je risico op borstkanker kan verhogen.
 3. Perfluorooctanoic acid (PFOA) –dat in smeer gevonden wordt en in smeer en waterresistente coatings zoals Teflon en Gore-Tex, is waarschijnlijk een carcinogeen.
 4. Methoxychlor en Vinclozin –Respectievelijk een insecticide en fungicide, veroorzaken veranderingen in mannelijke muizen tot wel in 4 opeenvolgende generaties na de initiële blootstelling.
 5. Nonylphenol ethoxylates (NPEs) — bekend staand als krachtige endocriene verstoorders en beïnvloeden de expressie van genen door bepaalde genen aan en uit te schakelen en door de manier waarop je kliersysteem werkt te verstoren. Ze doen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na en zijn betrokken bij het omswitchen van sommige zeediersoorten van mannelijk naar vrouwelijk.
 6. Bovine growth hormones, worden in het algemeen toegevoegd is aan commerciële melkproducten wordt aangewezen als de bijdrager aan premature adolescentie.
 7. Soy products, sojaproducten die afgeladen zijn met hormoonachtige stoffen.
 8. MSG – Een voedseltoevoeging die in verband gebracht wordt met lagere vruchtbaarheidsgetallen.
 9. Fluoride – Deze chemicalie In de watervoorziening in de V.S. wordt in verband gebracht met lagere vruchtbaarheidsgetallen, hormoonverstoring en lagere spermatellingen.
 10. Synthetisch geproduceerde farmaceutische producten met de bedoeling om zeer hoge hormonale activiteit te hebben zoals de anticonceptiepil en behandelingen voor hormoongevoelige kankers. Je lichaam is er niet op gebouwd om aan deze synthetische hormonen blootgesteld te worden en gebruik ervan zal op de lange termijn je risico op het ontwikkelen van ernstige chronische ziekten verhogen.
 11. Andere natuurlijke chemicaliën, inclusief toxinen die door componenten van planten geproduceerd worden ( de zogenaamde fyto-oestrogenen zoals genisteïne of coumestrol) en bepaalde schimmels.
 12. Andere chemicaliën en bijproducten die door de mens gemaakt worden en die in het milieu gedumpt worden. Deze includeren sommige pesticiden (zoals pyrethroids, linuron, vinclozolin, fenitrothion, DDT en andere gechlorineerde stoffen, en een aantal industriële chemicaliën zoals polychlorinated biphenols (PCBs) en dioxines.

Hoe Beïnvloeden Deze Chemicaliën Je Gezondheid?

Bepaalde gezondheidspatronen over de afgelopen tien jaren suggereren dat endocriene verstoorders stil aan het werk zijn. Deze houden in:
 • declining sperm counts - lager wordende spermatellingen
 • vaker voorkomende aangeboren genitale malformaties bij mannelijke kinderen.
 • vaker voorkomen van bepaalde hormoongevoelige types kanker.
 • beschadigde neurale ontwikkeling hetgeen geheugenproblemen geeft en een lager IQ.
 • beschadigd seksueel gedrag.
 • precocious puberty  - vroegtijdige puberteit.
 • vertraagde seksuele ontwikkeling.

Een van de meest Beruchte Voorbeelden van de Gevaren van Endocriene Verstoorders
Het duidelijkste voorbeeld van de catastrofale longterm gezondheidseffecten van een endocriene verstoorder isdiethylstilbestrol (DES), een synthetisch oestrogeen dat in de 1950 en 1960-er jaren voorgeschreven werd aan 5 miljoen zwangere vrouwen ter voorkoming van een spontane miskraam.
Veel van deze kinderen eindigden met fysieke misvormingen en ontwikkelingsabnormaliteiten, en sommige van de meisjes ontwikkelden een ongebruikelijke vorm van vaginale kanker toen ze de puberteit bereikten.
Als gevolg daarvan werd DES in de 1970-er jaren verbannen. Maar de schade blijft nog steeds voortduren en blijft opduiken en in sommige gevallen zelfs tot in de tweede generatie babies. En ofschoon DES niet langer op de markt is zijn andere, vergelijkbare chemicaliën zoals Bisphenol-A (BPA), waar ik bij talloze gelegenheden over geschreven heb, er nog steeds.

Hoe moet je Jezelf en de gezondheid van je Kinderen Beschermen

Wanneer je kinderen hebt of wanneer je zwanger wilt worden zal die zeker iets zijn waar je aandacht aan wilt besteden. Er zijn echter zoveel meer producten die endocriene verstoorders bevatten van verschillende types dat het vermijden ervan een onmogelijke taak lijkt.
Het is moeilijk, ja, maar en zijn nog steeds een aantal praktische maatregels die je kunt toepassen om je blootstelling aan endocriene verstoorders en andere algemene toxines te beperken.
Hier is een bakkers dozijn praktische maatregels die je kunt nemen om jezelf en je kinderen te beschermen tegen algemene toxische stoffen die je delicate endocriene systeem op zijn kop kunnen zetten:
 1. Store your food in glass containers - Bewaar je voedsel in glazen potten waar mogelijk omdat dat de meest inerte container die je maar kunt gebruiken.
 2. Gebruik alleen natuurlijke schoonmaakproducten in je huis. De meeste natuurwinkels zullen deze verkopen of je kunt er online naar zoeken.
 3. Buy and eat organic produce and free-range, organic foods - Koop en eet organische producten en biologisch voedsel om je blootstelling aan pesticiden en kunstmest te reduceren. Dit geldt ook voor melk die regelmatig vervuild is met bovine growth hormone rBGH (ws niet in Nederland).
 4. Vermijd conventioneel gekweekte vis of vis die in visfarms gekweekt is omdat die vaak zwaar vervuild zijn met PCB's en kwik. Neem in plaats daarvan een supplement met krill van hoge kwaliteit of eet vis die in het wild gevangen is en die in het lab getest is op zuiverheid.
 5. Avoid processed foods - Vermijd geraffineerd voedsel en alle soorten kunstmatige voedseltoevoegingen inclusief zoetstoffen en MSG. 
 6. Gooi je Teflon potten en pannen weg. Throw out your Teflon pots and pans.
 7. Have your tap water tested - Laat je kraanwater testen en als er vervuilingen in aangetroffen worden laat een goed waterfilter op al je kranen installeren, zelfs die van je douche of bad.
 8. Gebruik alleen natuurlijke schoonmaakproducten in je huis. natural cleaning products .
 9. Vermijd kunstmatige luchtverversers, dryer sheets, wasverzachters en andere synthetische luchtjes.
 10. Switch naar natuurlijke merken toiletartikelen inclusief shampoo, deodorants en cosmetica.  natural brands of toiletries
 11. Wanneer je je huis opnieuw inricht zoek dan naar "groene" toxinevrije alternatieven voor gewone verf en vinyl vloerbedekking.
 12. Vervang je vinyl douchegordijn met eentje dat gemaakt is van stof.
 13. Kijk steeds in Our Stolen Future, dat een prima bron is voor dit onderwerp.

Linken die met bovenstaand onderwerp verband houden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten