vrijdag 4 november 2011

Onvruchtbaarheid & miskraam en progesteron


Lage progesteronlevels worden in verband gebracht met buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een ectopische ( buitenbaarmoederlijke) zwangerschap wordt meestal vermoed bij het typische drietal van een positieve zwangerschapstest, pijn en vaginaal bloedverlies.
Volgens een studie die gedaan werd door Dr. Buckley en collegax92s en die in 2000 werd gepubliceerd (Ann Emerg Med 2000 Aug;36(2):95-100), werd geconcludeerd dat alle patixebnten met een ectopische zwangerschap een progesteronlevel hadden lager dan 22ng/ml.
Van de patixebnten met een progesteronlevel lager dan 22 ng/ml, had 10% een ectopische zwangerschap, maar geen van de patixebnten met hoger progesteron dan 22 ng/ml had een ectopische zwangerschap. Van de patiënten die geen ectopische zwangerschap hadden, had 73% een progesteronlevel onder de 22 ng/ml.

Luteale fase deficiëntie

Progesteron therapie wordt aanbevolen voor vrouwen die onvruchtbaarheid ( of habituele miskramen) hebben naast een probleem dat luteale fase deficiëntie genoemd wordt.
Luteale fase deficiëntie is een resultaat van onvoldoende progesteronproductie door de ovaria( eierstokken) gedurende de tweede helft van de menstruale cyclus. De ovaria gaan door met maken van progesteron gedurende de eerste 8-10 weken van de zwangerschap ( sinds de laatste menstruale periode).
Wanneer er onvoldoende progesteron is gedurende de vroege zwangerschap kan het embryo mogelijk niet overleven. Na deze periode van 8-10 weken, wordt de placenta de grootste bron van progesteron en de ovariumhormonen zijn niet langer nodig.
Er wordt aangenomen dat wanneer de ovaria niet genoeg progesteron kunnen maken gedurende de laatste helft van de menstruele cyclus, dan zouden ze ook niet de benodigde hoeveelheden progesteron gedurende de zwangerschap produceren. Bij vrouwen met luteale fase deficiëntie is het gebruikelijk met de progesteronbehandeling door te gaan gedurende de vroege weken  van de zwangerschap om de productie van progesteron door de ovaria te supplementeren. 
Wanneer een vrouw vier of vijf miskramen heeft gehad in de eerste acht weken, is dit altijd een teken van luteale fase deficiëntie, zegt Dr. John Lee.
Progesteron is nodig om de implantatie van het zich ontwikkelende embryo mogelijk te maken en om de afstoting ervan te voorkomen, maar het kan zijn dat de follikel niet op het eitje reageert met voldoende progesteron. Dr. Lee's advies: "Wacht tot je ovuleert, en doe dan een bloedtest ( voor HCG), vier tot zes dagen na een mogelijke bevruchting om te zien of je zwanger bent. Als je zwanger bent begin dan met progesteron; op die manier vergroot je de kans op een gezonde baby." 
Bloedtesten voor zwangerschap zijn meestal positief binnen 72 uur van bevruchting terwijl urinetesten normaliter niet eerder dan twee weken na de bevruchting positief zijn.
Vrouwen kunnen luteale fase deficiëntie ontwikkelen nadat ze ovulatiemedicatie hebben gehad voor IVF ( In Vitro Fertilisation). Daarna wordt progesteron voorgeschreven om tegen luteale fase deficiëntie te verzekeren. Er is een nieuwe vaginale 8% progesterongel (Crinone) ontwikkeld voor de support van de luteale fase nadat er IVF is gedaan. De basis van polycarbophil base onderhoudt voortdurende absorptie van progesteron en voorziet zo in hoge progesteronconcentraties binnen de baarmoederholte. Crinone wordt in de V.S. onderzocht om de invloed ervan op IVF zwangerschappen te bepalen.

Voortijdige bevalling

Volgens one study in New England Journal of Medicine gedateerd van 16 juni, 2003, kan bij zwangere vrouwen het risico op een voortijdige bevalling nu met een derde verlaagd worden door hen het hormoon progesteron te geven.
"Dit is echt het eerste nieuwtje dat duidelijk aangetoond heeft dat het voortijdige bevallingen kan voorkomen of reduceren," zei Dr. Charles J. Lockwood, de directeur van obstetrie en gynecologie aan de  Yale University School of Medicine en voormalig voorzitter van obstetrical practices van het American College of Obstetricians and Gynecologists.
Bij The study waren vrouwen betrokken met een zeer hoog risico op een premature bevalling. De vrouwen hadden ten minste één baby die veel te vroeg geboren werd; met ongeveer 31 weken gemiddeld. Full term is 37 - 40 weken. Sommige van de vrouwen kregen progesteron ; een vergelijkingsgroep kreeg injecties met een inerte olie.
De progesteron bleek zo effectief dat de studie eerder gestopt werd omdat het onethisch geweest zou zijn om sommige vrouwen een placebo te blijven geven.
"De results zijn zo goed dat het wonderbaarlijk is," zei Dr. Fredric Frigoletto, hoofd van obstetrie in het Massachusetts General Hospital in Boston. "Geen enkele interventie die we ooit hebben toegepast heeft een meetbaar effect gehad. Dit is zeer goed nieuws."
Dr. Paul J. Meis, professor van obstetrie en gynaecologie aan de Wake Forest University School of Medicine zei dat er al eerder gespeeld was met progesteron als een preventieve behandeling voor premature geboortes in de jaren '60 en '70 van de 19e eeuw , maar niemand heeft een serieuze studie over dit onderwerp afgerond.

Oestrogeen dominantie en endometriose

Endometriose veroorzaakt niet perse miskraam, maar vrouwen met endo hebben als regel een veel grotere kans  op miskramen.
De reden is onder wetenschappelijk zwaar onderzocht, maar de meesten in het veld van natuurlijke geneeskunde zijn het erover eens dat oestrogeen dominantie een grote rol speelt als de onderliggende oorzaak van endometriose en wanneer je oestrogeen hoog is, is het erg moeilijk om zwanger te worden omdat je progesteron laag zal zijn als een resultaat van oestrogeen dominantie.
In het geval van endometriose en PCOS, bijvoorbeeld, is het een succesvolle strategie gebleken om hoge levels progesteron te gebruiken om een pseudo-zwangerschap te creëren om zo de ovaria "rust" te geven.

Regelmatige menstruatie is geen indicatie voor ovulatie

Veel vrouwen leven in de verkeerde veronderstelling dat een regelmatige cyclus ook ovulatie inhoudt. Dit is niet waar. Een menstruatie kan regelmatig zijn in afwezigheid van ovulatie. 
Het is de aanwezigheid van oestrogeen in het lichaam die resulteert in de cyclische verdikking van het baarmoederslijmvlies in voorbereiding van de innesteling van een bevruchte eicel. Daarom zal een vrouw met normale of verhoogde oestrogeenlevels een menstruatie krijgen ( soms misschien onregelmatig).
Het hormoon progesteron maakt de bekleding van de baarmoeder klaar voor een bevrucht eitje en onderhoudt de ongeschondenheid van het baarmoederslijmvlies om zwangerschap te bevorderen (pro gestatie). Een mislukte conceptie veroorzaakt een val in progesteronlevels hetgeen resulteert in een loslaten van het baarmoederslijmvlies (menstruatie), en dan begint de cyclus weer opnieuw.
Het is vrij normaal voor vrouwen om niet iedere maand te ovuleren (anovulatoire cyclus). Dit geeft een reden voor oestrogeen dominantie. Het verklaart waarom je sommige maanden meer PMS voelt, en zwaardere menstruatie ( soms met stolsels) hebt hetgeen een opbouw van baarmoederslijmvlies indiceert zonder de tegengestelde werking van progesteron.
Wanneer een vrouw fysiologisch gebalanceerd is met oestrogeen en progesteron kan het stoppen van progesteron binnen 24-36 uur een menstruatie teweeg brengen. Daarom worden vrouwen geadviseerd om door te gaan met progesteron wanneer ze vermoeden dat ze zwanger zijn omdat het stoppen met de crème en het laten vallen van progesteronlevels een miskraam teweeg zou kunnen brengen.

Progesteron kan helpen je menstruatie te reguleren & ovulatie uit te lokken

Wanneer progesteronsupplementen op de huid (topical) gebruikt worden zijn de voordelen aanzienlijk in het helpen reguleren van de menstruatie en het lichaam terug te brengen in synchronisatie, en in sommige gevallen, ovulatie uit te lokken.
Vaak kan de herintroductie van progesteron in het lichaam de ovaria opkrikken vooral wanneer er een aanzienlijk tekort van dit hormoon in het lichaam is geweest. Vruchtbaarheid kan volgen. Wanneer echter je follikels op zijn kan progesteron niet de vruchtbaarheid herstellen. De juiste testen kunnen je staat van vruchtbaarheid vaststellen.

In dit forum kun je veel informatie lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten