zondag 30 oktober 2011

TE VEEL OF TE WEINIG MAAGZUUR?Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, zuurbranden en een aantal andere zaken die met voedsel te maken hebben, zoals diarree en constipatie, dan zou je wel eens kunnen lijden aan te weinig maagzuur. Wanneer je ouder dan 40 jaar bent is er een kans van 40% dat dit bij jou het geval is. 
Waarschijnlijk heb je op een of ander moment voor of na je maaltijd een antacidum of een zuurremmend medicijn gebruikt om je te helpen met dit probleem. Als dat het geval is, dan doe je precies het tegenovergestelde van wat je lichaam nodig heeft om de effecten van te weinig maagzuur op te heffen. Zo vreemd als het lijkt, de symptomen van te weinig maagzuur zijn vrijwel dezelfde als die van een overproductie van maagzuur.  Maar een overproductie van maagzuur komt zelden voor. De behandeling is echter helemaal anders. Om je beter te voelen, moet je maag méér maagzuur produceren, niet minder. 


Symptomen van te weinig maagzuur (Hypochloorhydrie) 
Te weinig maagzuur is een spijsverteringsstoornis waarbij er een laag niveau van HCl in de maag is. Dit staat ook bekend als hypochloorhydrie, verlaagd maagzuur en achloorhydrie. 


Symptomen van te weinig maagzuur: 

Overgroei van bacteriën/schimmels 
Slechte adem 
Boeren 
Opgeblazen zijn 
Diarree en constipatie 
Vermoeidheid 
Overgevoeligheden voor voedsel 
Een vol gevoel 
Gasvorming 
Hoofdpijnen 
Brandend maagzuur 
Toename van het voorkomen van parasitaire infecties 
Indigestie of gestoorde spijsvertering 
Problemen met absorptie 
Misselijkheid 
Tekorten aan nutriënten 
Rectale jeuk 
Maagpijn en spanning 
Onverklaarbare honger 
Overgeven 
Verzwakte haren, nagels en huid 
Schimmelinfecties en nog een aantal kwalen 


Hoe te weinig maagzuur chaos in de spijsvertering veroorzaakt 
Omdat ons gehele spijsverteringsproces van de onderdompeling van het voedsel in een gezonde hoeveelheid maagzuur afhankelijk is, is het moeilijk om de potentixeble catastrofale gevolgen van een conditie, die door een abnormaal kleine hoeveelheid maagzuur wordt gekenmerkt, te overdrijven. 
Zonder HCl kan de vertering van eiwit, koolhydraten en vet niet goed worden voltooid. De maag heeft HCl nodig om de maag te beschermen tegen bacteriële- en schimmelovergroei (bacteriën en schimmels kunnen niet in een zure omgeving overleven). HCl helpt ook bij het goed absorberen van essentiële vitamines en mineralen. 
De aanwezigheid van onverteerd voedsel in de dunne darm en het colon kan spijsverteringschaos veroorzaken doordat dit een overgroei van schadelijke bacteria veroorzaakt die dan toxines produceert die door de lever worden geabsorbeerd. Deze interne oorlogvoering veroorzaakt een enorme stress op een van onze meest vitale organen, de lever. De lever moet dan twee keer de hard werken om zichzelf te ontgiften. 
Er is vaak een lange ontledigingstijd van de maag bij te weinig maagzuur en we weten dat, hoe langer de bacteriën blijven zitten, hoe sneller ze zich reproduceren. Toxines worden geproduceerd en dan door de lever geabsorbeerd. 
Ongeacht hoe goed je eet, slechte vertering en malabsoptie van nutriënten is het eindresultaat van te weinig maagzuur. Zonder adequate voeding zul je een doel zijn voor infectieuze en degeneratieve ziekten. 
Verder kan deze toxische conditie, die we als disbiose kennen, als resultaat tot vermoeidheid, gas, hoofdpijnen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, irritatie, spierpijnen, veranderingen in persoonlijkheid en vele andere problemen leiden. 


Ziekten die met te weinig maagzuur in verband worden gebracht

Veel van wat we eten bevat bacteriën. Normaalgesproken doodt maagzuur de schadelijke bacterixebn en werkt om ziekten op afstand te houden. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer dan gemiddeld ziekten voor omdat schadelijke bacterixebn in hun dunne darm terecht komen i.p.v. door het maagzuur in hun maag gedood te worden. 

Vaak, zonder te weten waarom, voelen mensen met te weinig maagzuur zich niet goed. Dit is nauwelijks verwondelijk, omdat er zoveel gezondheidsproblemen met te weinig maagzuur in verband worden gebracht. 


Aandoeningen die met te weinig maagzuur zijn te maken hebben zijn: 

Allergieën 

Astma 
Auto-immuunaandoeningen 
Chronisch candida 
CVS 
Chronische hepatitis 
Chronisch allergische huidaandoeningen 
Droge huid 
Eczeem 
Ziekte van de galblaas 
Gastro-intestinale infecties en parasieten 
Hypoglycemie 
Lupus 
Osteoporosis 
Psoriasis 
Verminderd nachtzicht 
Reumatoxefde artritis 
Rosacea 
Schildklieraandoeningen 
Diabetes type 1 en 2
Vitiligo (een huidaandoening die door witte plekken wordt gekenmerkt) 
Broze haren, nagels en huid 


Wat veroorzaakt te weinig maagzuur?
 
Het ouder worden is een van de belangrijkste oorzaken van te weinig maagzuur. Hoewel, bijnierinsufficiëntie, de consumptie van alcohol, bacteriële infectie en chronische stress ook met deze aandoening in verband worden gebracht. 
Het testen van te weinig maagzuur 

Te weinig maagzuur heeft een geschiedenis van niet serieus genomen te worden door de medici. Als resultaat is het vaak een verkeerd gediagnosticeerde en vaak ondergediagnosticeerde aandoening. 

Soms wordt te weinig maagzuur gewoon onbehandeld gelaten, in andere gevallen worden er grote hoeveelheden zuurremmende middelen voorgeschreven alsof men te veel maagzuur zou hebben in plaats van te weinig. 
Een precieze test is beschikbaar. De Heidelberg Gastric Analysis test is een precieze, wat dure test die in een tot twee uur klaar is. 
De patiënt slikt een capsule van de grootte van een vitaminesupplement die een pH meter en een radiozender bevat. Vervolgens wordt er een oplossing van natriumbicarbonaat gedronken om het maagzuur vrij te maken. Schommelingen in pH levels worden overgebracht naar een ontvanger en vervolgens in grafiek gebracht. De capsule wordt normaal uitgescheiden. 
Nauwkeurig testen is heel belangrijk bij te weinig maagzuur omdat de spijsverteringsproblemen verward kunnen worden met maagzweren en hyperaciditeit, aandoeningen die met een teveel aan maagzuur worden geassocieerd. 
Normaal gesproken zal men meteen na een maaltijd bij te weinig maagzuur indigestie en ongemak ervaren en zal men 1-6 uur na de maaltijd discomfort hebben bij overproductie van maagzuur (zelfs wakker worden gedurende de nacht.) 

Je kunt ook op je eigen risico wat thuistesten doen. Als je antacida en zuurremmende medicijnen hebt geprobeerd en ze lijken niet te werken voor je, probeer dan één of twee eetlepels pure appelcider azijn te drinken (of mix het met een kleine hoeveelheid water om het door te slikken) als je last hebt van indigestie. Als dit je indigestie verlicht dan heb je hoogst waarschijnlijk te weinig maagzuur. 
Er zijn nog wat manieren om zelf te testen of je te veel of te weinig maagzuur hebt: 
Natriumbicarbonaat 
(Als je vermoedt dat je te weinig maagzuur hebt) 
Gebruik een afgestreken theelepel (= 5ml) opgelost in water en drink het op een lege maag. Let even op de houdbaarheidsdatum op de doos. 
- Als je genoeg maagzuur hebt zal het natriumbicarbonaat in gas worden omgezet en binnen vijf tot tien minuten boeren produceren. Drink meer water om de effecten van het natriumbicarbonaat te minimaliseren. 
- Als je geen effect hebt dan lijdt je hoogst waarschijnlijk aan te weinig maagzuur. 
Citroensap 
(Als je te veel maagzuur verwacht) 
Neem een eetlepel citroensap als je last hebt van brandend maagzuur. 
- Als dit tegen je symptomen helpt, dan is dat een indicatie dat je te weinig maagzuur hebt. 
- Als de symptomen erger worden dan wil dat zeggen dat je te veel maagzuur hebt. 


Te weinig maagzuur behandelen 

Als de diagnose eenmaal is gemaakt kun je ervoor kiezen om het tekort aan maagzuur met een meervoudige benadering aan te pakken. 
Betaïne HCL supplementen die 30 of 40 mg pepsine bevatten worden ten zeerste aanbevolen. Wanneer dit bij maaltijden wordt genomen, kan betaxefne helpen meer maagzuur te produceren. Het gebruik van betaxefne kan je maag helpen om uit zichzelf meer maagzuur te produceren. 
Behalve supplementen kan het eten van voeding die betaxefne bevat je lichaam helpen om meer maagzuur te produceren. Bronnen van betaxefne zijn bieten, broccoli, spinazie en goedkope wijnen. Van mensen die jarenlang geleden hebben aan te weinig maagzuur is bekend dat zij met betaxefne HCl onmiddellijke en levensveranderende resultaten hebben bereikt. 
Diëtisten en vele andere naturopaten adviseren iedereen van boven de veertig om dagelijks spijsverteringssupplementen te nemen. Om een betere algemene spijsvertering te krijgen wordt het nemen van spijsverteringssupplementen bij de maaltijd aanbevolen. Kies voor maximum effectiviteit spijsverteringssupplementen die ook betaïne HCl bevatten. 
Als je antibiotica gebruikt of wanneer je verstoringen zoals te weinig maagzuur hebt, kunnen probioticasupplementen een gezond milieu in het maagdarmkanaal creëren. Een probioticasupplement van hoge kwaliteit kan helpen bij het behandelen van spijsverteringsproblemen en candida in de darmen en kan je lichaam ook helpen om een hele serie van ziekten die door slechte bacteriën worden veroorzaakt af te weren. 
Tweewekelijkse injecties met vitamine B12 gedurende 3 weken wordt vaak medisch aanbevolen; neem contact op met je arts. 
Gember is een klassiek tonicum voor het spijsverteringskanaal. Het stimuleert de spijsvertering en houdt de darmspieren op spanning, een sleutelfactor om de ontledigingstijd te versnellen. Gember wordt ook aanbevolen om parasieten zoals rondwormen (nematoda) en trematoda in het bloed te bevechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten