zondag 30 oktober 2011

FRUCTOSE EN DE GEVAREN ERVAN
Oorspronkelijk artikel:

In sommige cirkels wordt het steeds populairder te claimen dat vele claims die gemaakt worden over de problemen van fructose overtrokken zijn. Het is tenslotte toch alleen maar suiker en niet slechter of minder slecht dan iedere andere soort suiker? Het is een natuurlijke substantie die in fruit gevonden wordt dus hoe slecht kan het zijn?
De misleiding dat fructose een acceptabele vorm van suiker is komt zelfs in voedingscirkels aardig veel voor.
De Corn Refiners Association is verantwoordelijk voor die gedachtegang. De CRA heeft miljoenen dollars gestoken in een reclamecampagne die erop gericht is de gedachte te creëren dat fructose, en in het bijzonder high fructose corn syrup (HFCS) (glucose-fructose stroop), niets anders is dan een onschuldige snack.


Dit kan niet verder van de waarheid af zijn!
Fructose bevat geen enzymen, vitaminen of mineralen en het doet micronutriënten uit je lichaam weglekken. Er is een berg van bewijsmateriaal verzameld die aantoont dat het absoluut verschrikkelijk slecht is voor je gezondheid.


Fructose en fruit
Het is waar dat fructose in fruit gevonden wordt, Maar het eten van kleine hoeveelheden fruit voorziet NIET in enorme hoeveelheden fructose en is geen groot probleem voor de meeste mensen tenzij het om diabetici of mensen met overgewicht gaat. Bessen, in het bijzonder bosbessen, frambozen en cranberry's (Amerikaanse veenbes), zijn enkelen van de meest gezonde vruchten die er zijn en ze zijn afgeladen met krachtige antioxidanten, en hebben relatief kleine hoeveelheden suiker.
Maar feitelijk kun je te veel fructose binnen krijgen uit fruitbronnen, in het bijzonder wanneer je je fruit eet in de vorm van sap.
Wanneer fruit intact is en wordt in zijn geheel gegeten dan zullen de vezels ervan het vrijkomen van fructose in je bloedstroom enigszins matigen evenals het vrijkomen van insuline. Vruchtensap bevat geen tot weinig vezel, maar het bevat wel ongeveer 35 gram suiker per glas van 250 ml sap. Deze fructose wordt snel in je lichaam gebracht hetgeen overgewicht en andere problemen in de hand werkt.


Het was nooit de bedoeling dan mensen hun calorieën zouden gaan drinken!!
Nog slechter dan tafelsuiker
Tafelsuiker (sucrose) is verre van voedsel dat ik aanbeveel; alle suikers kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar het feit is dat fructose de ergste van alle suikers is. Het wordt veel sneller naar vet gemetaboliseerd in je lichaam dan welke ander suiker dan ook, en, omdat de meeste fructose in een vloeibare vorm geconsumeerd wordt, als vruchtensap of als soda, worden de negatieve effecten aanzienlijk uitvergroot.

Die negatieve effecten zijn:
Diabetes
Overgewicht
Metabool Syndroom
Een toename van trigyceriden en LDL (slecht) cholesterollevels
Leverziekte
En nu is gebleken dat fructose ook tot hoge bloeddruk kan leiden. Hoge bloeddruk is een ernstig gezondheidsprobeem dat hartziekte kan veroorzaken en je risico op een hersenbloeding kan verhogen. Het is in het bijzonder gevaarlijk omdat er vaak geen waarschuwingssignalen of symptomen zijn.


High fructose corn syrup
Tot de 70-er jaren was de meeste suiker sucrose uit suikerbieten of rietsuiker. Maar suiker uit maïs, in het bijzonder HFCS, is nu populairder omdat het veel minder duur is om te produceren. Als gevolg daarvan is het gebruik van HFCS in de V.S. tussen 1970 en 2005 gestegen met 10,673%! HFCS bevat ook bijna twee keer zoveel fructose als de suikers die ervoor waren.
HFCS is nu aanwezig in een duizelingwekkend aantal producten, in het bijzonder kant en klare voeding en het is de zoetmaker die gebruikt wordt in de meeste soda's. Het is de grootste factor achter de huidige epidemie van overgewicht, die voornamelijk veroorzaakt is door zoete suikerachtige softdrinks.
Frisdranken zijn de hoofdbron voor calorieën in Amerika en de voornaamste reden waarom ongeveer 9% van de gemiddelde intake van energie via het dieet in de V.S. nu van fructose komt. Denk je eens in, bijna een van tien calorieën! Zou een maaltijd met bijna 10% puur suiker gezond lijken op je bord?
Maar HFCS is niet alleen omdat het een nutriëntloze bron is van eindeloze calorieën. Het beschadigt ook organen zoals je lever en je pancreas, hetgeen tot botverlies, bloedarmoede en hartproblemen leidt om er maar een paar te noemen. HFCS hindert ook de actie van de witte bloedcellen van je immuunsysteem. Ongebonden fructose, dat in grote hoeveelheden in HFCS gevonden wordt, kan het gebruik van mineralen door je hart, zoals magnesium, kopen en chromium, verstoren.
Denk je nu nog steeds dat fructose onschuldig is?


Fructose vermijden
De doorsnee Amerikaan drinkt een geschatte 230 liter soda per jaar, en één extra blikje van dat zoete goedje kan 15 kg opleveren over de loop van een jaar. Je kunt de fructose-intake nu meteen enorm reduceren door alle frisdranken en suikerdrankjes uit je leven te verbannen.

Omdat HFCS in veel kant en klare voeding aanwezig is moet je je, om het te vermijden,  concentreren op een dieet dat samengesteld is uit onbewerkt en ongeraffineerd voedsel. En als je bewerkt voedsel koopt, lees dan goed de ingrediëntenlijst en zet het terug wanneer er high fructose corn syrup aan toegevoegd is.
Maar zoals in de meeste aspecten van je leven wil je je gifstoffen zorgvuldig kiezen. Zelfs ofschoon fructose duidelijk iets is dat je wilt vermijden, uitgezonderd de kleine hoeveelheden die je uit de matige consumptie van onbewerkt fruit krijgt, is het niet zo slecht als kunstmatige zoetmiddelen. Kunstmatige zoetstoffen beschadigen je gezondheid nog sneller dan HFCS. Dus het beste is om ALLE frisdranken's te vermijden, zelfs dieetfrisdranken's.
Een van de beste stappen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren is het vervangen van frisdrank en zoete drankjes door puur, schoon water.

Related Links:

Grote bronnen van fructose
Sucrose ofwel tafelsuiker bestaat voor de helft uit fructose en de andere helft glucose. Glucose-fructose siroop bestaat voor 42% of 55% uit fructose, de rest is glucose. Beide soorten worden door de voedselindustrie aan ons voedsel toegevoegd. Het zit in allerlei producten waar je het zelfs niet zou verwachten. Een andere grote bron zijn de vruchtensappen. Vruchten zijn gezond, vruchtensap is ongezond. Neem bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap. Je hebt 6 sinaasappels nodig voor een glas sap. Dit bevat 120 calorieën aan sucrose dus 60 calorieën fructose. Daarbij wordt het heel snel opgenomen in het bloed. De lever verwerkt 20% van de glucose en alle fructose. De lever krijgt in een klap in totaal 72 calorieën suiker te verwerken. Als je echter 1 sinaasappel eet krijg je 20 calorieën binnen inclusief alle vezels, de vertering gaat trager en in totaal krijgt de lever 12 calorieën over een langere periode te verwerken.

De grootste bronnen van fructose zijn, in afnemende volgorde:
glucose-fructose stroop
tafelsuiker, wat een combinatie is van 50% fructose en 50% glucose
bruine suiker
esdoornsuiker
rietsuiker
keukenstroop
honing
geconcentreerd vruchtensap
fruit
groente
Vermijd de eerste acht!
Lees de ingrediënten van de producten die je koopt. Glucose-fructose stroop zit in bijna alles. En omdat honing natuurlijk is, betekent niet dat je het in overvloed kan gebruiken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten