zondag 30 oktober 2011

DE GOEDE EN SLECHTE KANTEN VAN GROENE THEE


Hoe werken de ingrediënten in groene thee
 
Groene thee heeft vier belangrijke bestanddelen die allemaal samenwerken, cafeïne, tannine, essentiële oliën en vitamines. Veel mensen zijn verbaasd te horen dat cafeïne ook kan helpen wanneer het genomen wordt in thee omdat het enigszins anders werkt dan de cafeïne in koffie. Het goede nieuws is dat cafeïne in thee de circulatie en het metabolisme kan stimuleren via het centrale zenuwstelsel. Wanneer er meer zuurstof naar de hersenen gepompt wordt worden de mentale krachten verhoogd, reacties worden sneller en spierfunctie verbetert.
De tannine in groene thee werkt naast de cafeïne en heeft een stabiliserend en ontspannend effect. Dit betekent dat de cafeïne langzamer geabsorbeerd wordt en het voorkomt die “cafeïne shock” die we allemaal zo goed kennen van koffie.
Groen thee bevat L-theanine. L-theanine is een gezond aminozuur dat alleen in theeplanten gevonden wordt en in sommige paddenstoelen. L-theanine stimuleert direct de productie van alfa hersengolven die een staat van ontspannen bewustzijn bevorderen, het heeft een kalmerend effect op het lichaam zonder het slaperig te maken.
Er is een natuurlijke manier om cafeïne te verwijderen en de gezondheidsvoordelen te behouden. Week de thee gedurende 45 minuten in heet water en giet dan de vloeistof eraf. Voeg vervolgens meer heet water toe en laat dit net zo lang trekken als je anders zou doen om een kop thee te zetten. Tot 80% van de cafeïne wordt vrijgegeven in de eerste 45 seconden zodat je slechts minimale hoeveelheden overhoudt wanneer je voor de tweede keer water opgiet. Deze methode verwijderd zeer weinig van de smaak en aroma van de thee.
Weet ook dat je nooit groene thee met kokend water moet maken. In sommige landen hebben waterkokers temperatuurcontrole om water te koken voor bereiding van groene thee. De te hoge temperatuur kan waardevolle therapeutische stoffen in de groene thee vernietigen. Laat het theewater een minuut of 5 staan voordat je het opgiet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten