zondag 30 oktober 2011

RECENSIE “DE HORMOONFACTOR” VAN IR. RALPH MOORMAN


De Hormoonfactor
Ir. Ralph Moorman

Dit boek over een baanbrekende methode om af te vallen is geschreven door lifstyle- en fitnesscoach ir. Ralph Moorman. Hij is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die verantwoord willen afvallen. Ralph studeerde levensmiddelentechnologie aan de Universiteit in Wageningen, behaalde verschillende Amerikaanse certificaten op het gebied van sport en volgde, en volgt nog steeds, internationale artsenseminaria over hormonen en gezondheid.
Ralph begint met te vertellen op een eenvoudige, begrijpelijke en herkenbare wijze waarom zoveel mensen er niet slagen om af te vallen en waarom ze, als ze al slagen, ze weer in no time terugvallen naar hun oude gewicht en soms nog zwaarder worden dan voor het dieet, waarom de dikke buik er maar niet af wil en waarom in plaats van vet, spiermassa verdwijnt.
Volgens wetenschappers ligt het allemaal aan je hormonen.Die bepalen je eetlust, je behoefte aan beweging en de snelheid waarmee je vet verbrandt. Wanneer je hormonen uit balans zijn wordt je dik. Je gaat meer eten, minder bewegen en je verbrandt minder vet.
Zijn advies: niet minder maar beter eten en niet veel maar minder sporten.
Ralph's uitleg hoe hormonen je dik maken of juist gezond, slank en fit is eenvoudig, kort en duidelijk. Van de negen belangrijkste hormonen beschrijft hij de functies. Die hormonen zijn: insuline, schildklierhormoon, testosteron, oestrogeen, progesteron, groeihormoon, DHEA, cortisol en melatonine. Iets verderop in het boek kun je zelf, aan de hand van een aantal lijstjes met symptomen van tekorten van de negen belangrijkste hormonen, zien of je een disbalans hebt van je hormonen en van welke.
Ralph legt kort uit welke zes rampen er met je hormonen kunnen gebeuren en hij zegt dat zijn hormoonbalansprogramma in de meeste gevallen ertoe zal leiden dat je hormonen weer in balans komen. Per hormoon worden specifieke maatregelen gegeven die kunnen helpen.
Wanneer Ralph zijn klanten in gaat wijden in zijn hormoonbalansdieet neemt hij ze eerst mee naar de supermarkt om hen te leren welke valstrikken daar liggen. Hij weet door zijn studie voedingsmiddelentechnologie hoe er geprutst wordt met ons eten en hij adviseert dan ook om verre te blijven van producten die allerlei gezondheidsclaims maken en waaraan vitamines toegevoegd zijn. Light is not right en kant en kaar voedsel is vergif. We moeten gezonde, verse en natuurlijke producten kopen en daar ons eten mee bereiden. Liefst ook biologisch vlees en groenten. Fruit mag niet gezoet zijn. Eet weinig suiker en koolhydraten, eet voldoende eiwit en vet, beperk inname van gluten en zuivel, geniet maar drink bier en wijn met mate, zorg voor een goede zuur- basebalans, eet vezelrijke voeding, mijd E-nummers, drink voldoende water, drink weinig koffie en thee en nog een aantal adviezen maken deel uit van zijn programma.
Ralph geeft een aantal tips voor basisvoedingssupplementen die nodig zijn omdat er in ons voedsel niet meer genoeg nutriënten zitten. Hieronder vallen vitamines, selenium, omega 3 vetzuren, magnesium etc. Bepaalde supplementen kunnen de levels van specifieke hormoonlevels beïnvloeden. Zo kan bijvoorbeeld selenium schildklierhormoon verhogen.
Dan de hormoonbaans workout. Veel mensen gaan naar fitnesscentra om caloriën te verbranden. Volgens Ralph is dit een nutteloze bezigheid. Je verbrandt te weinig caloriën om echt af te vallen, je verbrandt niet alleen vet maar ook spieren en je verstoort de hormonen die je slank moeten houden. Het streven moet zijn om de juiste hormonale systemen te activeren, de spiermassa te vergroten en de conditie te verbeteren. Hij geeft daartoe duidelijke richtlijnen geïllustreerd met plaatjes waarop hij zelf de oefeningen demonstreert. Hij legt ook uit hoe je moet eten voor en na de workouts.
Een hoofdstuk over stress legt uit waarom je van stress dik wordt en hoe je stress kunt verminderen. Ralph geeft aantal tips waaronder ademhalingsoefeningen.
Het is ook belangrijk dat je leeft en eet volgens het ritme van je hormonen. Het maandelijkse ritme van de vrouw gaat bijvoorbeeld vaak vanzelf goed wanneer zij er een gezonde leefwijze op na houdt. Als er desondanks toch onregelmatigheden zijn moet er naar de oorzaak gezocht worden. Stress, het volgen van crashdiëten of te veel en te zwaar sporten kan de menstruele cyclus gemakkelijk verstoren.
Tenslotte laat Ralph mensen die bijvoorbeeld een schildklierprobleem hebben of vermoeide bijnieren nakijken door een arts die verstand heeft van bio-identieke hormonen. Wanneer de hormoontekorten aangevuld zijn kan het hormoonbalansprogramma van Ralph succesvol uitgevoerd worden.
In de bijlagen vind je een aantal recepten die in het hormoonbalansdieet van Ralph passen.
Hij geeft lijsten met voedingsmiddelen met hun glycemische belasting en lijsten met symptomen van hormonale problemen.
Het hele boek is doorspekt met succesverhalen van klanten van Ralph.
Kortom, dit boek is kort, to the point en praktisch geschreven en een echte aanrader.
Om het boek te bestellen kun je op de foto klikken:


1 opmerking:

  1. Dit is inderdaad een goed boek. Alles is kort en bondig geschreven. Wil je meer info dan heb je nog altijd Het Hormoonbalansdieet, zijn blogs en forum waar onderwerpen uitgebreid behandeld worden (www.dehormoonfactor.nl). Met deze informatie bronnen bij elkaar kom je heel ver!!

    BeantwoordenVerwijderen