woensdag 26 oktober 2011

Het domino-effect van stress

Als je de afgelopen jaren naar een van de laatste infomercials (in Amerika) hebt geluisterd, zou je gaan denken dat cortisol net zo slecht voor ons is als de plagen die Mozes over Farao bracht. Jammer genoeg is niet alles wat op infomercials wordt gezegd altijd waar. Infomercials laten ons geloven dat stress en cortisol er de oorzaken van zijn dat we allemaal worstelen met vermoeidheid, gewichtstoename, cravings, PMS, opvliegers, etc.

Ik denk dat de goede God geen slecht hormoon heeft geschapen, zoals de meeste infomercials ons wel willen laten geloven. Cortisol is GEEN goed noch slecht hormoon. Het doet eenvoudig waar het voor gemaakt is. Wanneer je onder stress staat zullen je bijnieren meer cortisol en adrenaline, je stresshormonen, produceren. Het probleem is dat velen van ons voortdurend onder langdurige stress staan. Dit zorgt ervoor dat onze bijnieren voortdurend meer cortisol en adrenaline moeten produceren. Als we lang in deze toestand van continue stress blijven verkeren en onze bijnieren blijven stimuleren om meer en meer cortisol en adrenaline te maken, kunnen we tenslotte een punt bereiken waar onze bijnieren niet meer genoeg cortisol en adrenaline kunnen produceren. Als dit gebeurt noemen we dat vermoeide bijnieren of bijnieruitputting (bijnierinsufficiëntie) en dat is het moment dat er een hele serie andere gezondheidsproblemen binnensluipen.

Ons lichaam is erop gemaakt om met stress om te gaan. Wanneer we de sabeltandtijger zien, moeten we kunnen vluchten of in paraatheid komen om voor ons leven te vechten. Dit wordt de “vecht of vlucht” modus genoemd. Ongelukkigerwijs is ons lichaam er NIET op gemaakt  om 24 uur per dag, week in week uit, in die “vecht of vlucht” modus te blijven. Er wordt van ons verwacht dat we uit die stressvolle situatie geraken en naar de “rust en verteer” modus overschakelen. Dit is de modus waarin het lichaam zich weer herstelt en aansterkt.

De relatie tussen gewichtsverlies en vermoeidheid…

De reden waarom cortisol zoveel aandacht heeft gekregen is dat onze hormonen een enorme controle hebben op hoe ons lichaam calorieën voor energie verbrandt. Ons lichaam is erop gemaakt om calorieën van vetten te verbranden in plaats van koolhydraten en zacht spierweefsel (eiwit). We krijgen feitelijk twee en een half keer zoveel energie wanneer we calorieën verbranden van opgeslagen lichaamsvet in plaats van koolhydraten en eiwit. Dit is waarom het zoveel meer omvat om gewicht te verliezen dan dieet en ichaamsoefeningen alleen. Je kunt 300 calorieën verbranden op een lopende band, maar heb je calorieën verbrand van opgeslagen lichaamsvet of van koolhydraten en eiwitten?

Het zijn onze hormonen, die reguleren of ons lichaam calorieën van koolhydraten, eiwitten of vetten verbrandt. Dit is de reden waarom stress en cortisol zo’n belangrijk onderwerp zijn geworden bij gewichtverlies en vermoeidheid. Cortisol en adrenaline zetten je lichaam aan om calorieën van koolhydraten en mager spierweefsel (eiwit) te verbranden i.p.v. vetten. Ze voorkomen letterlijk dat je lichaam calorieën van opgeslagen lichaamsvetten verbrandt en ze halen je uit je “vetverbrandingsmodus” waar we overdag van nature in zouden moeten zitten.
Dus hoe weet je of je calorieën van vetten verteert i.p.v. koolhydraten en eiwit? Dat is eenvoudig:

  • Vecht je met “cravings” een lage bloedsuikerspiegel?
  • Heb je midden op de ochtend en in de  namiddag inzinkingen?
  • Ben je geïrriteerd wanneer je een maaltijd misloopt of wanneer je maaltijd wordt uitgesteld.
  • Word je wakker en heb je moeite met weer inslapen?
  • Heb je moeite met concentreren en geconcentreerd blijven?
  • Moet je iedere 2-3 uur eten om niet licht in je hoofd te worden?

Dit zijn een paar eenvoudige vragen die ons vertellen hoe ons lichaam functioneert en of je in de “vetverteringszone” blijft. Als alles functioneert zoals de goede God je lichaam heeft geschapen, heb je niet al deze kleine symptomen die je plagen.

Het domino-effect van stress…

Al die stress, en al dat cortisol en die adrenaline die je je bijnieren laat produceren zullen een invloed hebben op hoe je schildklier functioneert en dit kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename, depressie, etc.
Het kan je leverfunctie verstoren en leiden tot allergieën, gewrichtspijnen en hoofdpijnen.
Het kan je spijsverteringssysteem verstoren en leiden tot opgeblazenheid, spijsverteringsproblemen, en andere darmproblemen.
Het kan de balans van oestrogeen, progesteron en testosteron verstoren en kan leiden tot PMS, opvliegers, verminderd libido, etc.
Het zal je immuunfunctie verminderen, je bloedsuikerspiegel aantasten en je risico op osteoporose vergroten.
De voortdurende overbelasting van die bijnieren is normaliter de eerste domino die valt!

De over- of onderproduktie van zowel cortisol als adrenaline kan je gezondheid negatief beïnvloeden… NIET alleen je gewicht en energielevels. Infomercials willen ons laten geloven dat we allemaal te veel cortisol maken en we moeten dat naar beneden zien te krijgen, dat is NIET waar! Meer dan de helft van mijn patiënten waar ik mee werk onderzoeken we en we ontdekken dat hun cortisol- en adrenalineproduktie te laag is, NIET te hoog. Daarom kan het innemen van een supplement dat erop gericht is cortisol te verlagen ons op de verkeerde weg brengen.

Ten tweede, wanneer je vermoedt dat stress deel uitmaakt van je problemen van vermoeidheid en gewichtstoename, is het innemen van stimulerende middelen zoals: mahuang, ephedra, cafeïne, guarana, cola of bitter orange, een nieuwer kruid dat op de markt is en een neef van ephedra, het laatste dat je zou moeten doen . De reden waarom je geen stimulerende middelen moet gebruiken is dat ze je bijnieren nog verder uitputten. Veel van de zogenaamde cortisol verlagende middelen die op de markt zijn, zijn overladen met stimulanten, die alleen je bijnieren nog meer uitputten en die je alleen maar in de vicieuze cirkel houden  van vermoeidheid, gewichtstoename, cravings, etc. Zeker, je zult er een energiestoot van krijgen, maar die energie is het resultaat van een stimulant, NIET omdat je lichaam op de manier functioneert die de goede God heeft bedoeld.

Het in balans brengen van de bijnieren…

Om de negatieve effecten van stress op het lichaam te overkomen moet je beginnen met het voeden van die opgeteerde en uitgeputte bijnieren. Dit doe je door je lichaam de specifieke nutriënten, die erom bekend staan dat ze de bijnieren ondersteunen zoals, Vitamine C, zinc, selenium evenals een aantal kruiden inclusief rhodiola, ashwagandha, cordyceps, en gingseng, te geven. Deze kruiden worden geclassificeerd als adaptogenen, hetgeen betekent dat zij verschillende hormonen in evenwicht brengen en stabiliseren.

Voor wat betreft het laten rusten van je bijnieren, dit moet je doen door de stress in je leven te verminderen. Is het mentale, emotionele stress? Hoeveel daarvan is fysieke en hoeveel is chemische stress? Krijg je NIET genoeg slaap? Sla je maaltijden over? Eet je voedingsmiddelen die je bloedsuikers alle kanten op gooien? Er zijn veel verschillende typen stress die je gezondheid kunnen aantasten, dus het is belangrijk te identificeren waar die stress vandaan komt.

Het balanceren en ondersteunen van die uitgeputte bijnieren houdt meer in dan een handvol vitamines slikken. Het is net zo belangrijk te stoppen met het doen van die dingen die een negatieve invloed hebben op je gezondheid.


Een fantastisch boek over dit onderwerp is het boek van Dr. James Wilson:
Bijnieruitputting, het stresssyndroom van de 21eeuw


In dit forum vind je veel info:
Hormonale disbalans 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten