woensdag 15 januari 2014

Onconservatieve therapieën voor COPDStel je eens voor dat je kortademig wordt na het doen van huishoudelijk werk of van alleen maar naar je auto lopen en dat je 24 uur per etmaal vastzit aan een zuurstoftank en een neuscanule moet dragen en iedere keer dat je uitgaat een zuurstofcilinder mee moet sjouwen. Denk eens aa de vervoersproblemen van korte uitstapjes en laat staan reizen per vliegtuig. Denk aan de dagelijkse routine van de vele medicijnen en inhalaties, toenemende invaliditeit met weinig hoop op verbetering.
Dit is de realiteit van miljoenen mensen die aan COPD (chronic obstructive pulmonary disease) lijden wat emfyseem en chronische bronchitis omvat. Het verslechtert niet alleen de levenskwaliteit, maar het is de 4e leidende doodsoorzaak. Hoewel er geen bekende therapie voor deze progressieve ziekte is, bestaan er naast steroïden, bronchodilatoren en veelvuldige antibioticakuren die reguliere artsen gewoonlijk voorschrijven therapieën die symptomen verbeteren en zelfs longschade kunnen vertragen.
Wat is de oorzaak van COPD
Langdurige blootstelling aan stoffen die de longen irriteren is sigarettenrook. De meest algemene irriterende stof die COPD veroorzaakt is sigarettenrook. Pijp-, sigaarrook en rook van andere soorten tabak kunnen ook COPD veroorzaken, in het bijzonder wanneer de rook geïnhaleerd wordt.

Rook van anderen inademen, luchtvervuiling of chemische dampen of stof uit de omgeving of werkplaats kunnen ook bijdragen aan COPD.
Het drinken van alcohol kan het ademen vertragen en het moeilijker maken om slijm op te hoesten.

Bij COPD moet ook altijd gedacht worden aan het voorkomen van blootstelling van schimmels in de leefomgeving of in de voeding.

In granen zitten altijd schimmels en bier is van granen gemaakt. Bier drinken zou ten zeerste afgeraden moeten worden.

Tabak bevat microben (bacteriën, schimmels en sporen) en/of microbische toxins (endotoxinen en mycotoxinen. Roken is dus helemaal uit den boze.

Slijm

COPD-patiënten hebben een overmatige productie van slijm wat ze niet gemakkelijk kwijtraken. Het gevaar van ophoping van slijm in de luchtwegen. Naarmate slijm ophoopt in de longen, blokkeert het niet alleen de luchtwegen, maar vormt ook een broedplaats voor bacteriën waardoor het risico op longontsteking toeneemt.  Hoesten is de natuurljke manier om slijm omhoog te brengen en een slijmachtig hoesten is dan ook een kenmerk van COPD. Naarmate de aandoening erger wordt maakt kortademigheid het echter moeilijker om voldoende sljm op te hoesten.
Om slijm ophoesten te vergemakkelijken kan een lung flute ingezet worden. Op het filmpje kun je zien hoe deze “fluit” gebruikt moet worden. Dit apparaat zend trillingen naar het longweefsel waardoor slijm loskomt en gemakkelijk opgehoest kan worden.http://vimeo.com/7597107
Een andere manier om slijm kwijt te raken en om schimmels in de longen te bestrijden is het inhaleren van natriumbicarbonaat (zuiveringszout). Een oplossing van 8,4 % (8,4 gram op 100 ml water). Begin met een kleine hoeveelheid van de oplossing bijvoorbeeld 2 ml en wacht het resultaat af. Een goede vernevelaar is de Omron NE-U22. Deze werkt op batterijen en kan dus gemakkelijk meegenomen worden op reis: http://www.youtube.com/watch?v=t9JaptljoUo  In Nederland is deze vernevelaar erg duur. Kijk op sites als http://amazon.co.uk voor betere prijzen.
Supplementen die slijm verwijderen
Inhaleren van SSKI (super saturated potassium iodide). Doe 2-4 druppels SSKI in gedestilleerd water en inhaleer gedurende 10-15 minuten.
SSKI kan ook oraal genomen worden. Een week lang 4-5 druppels per dag in wat water is genoeg om dikke geïnfecteerde mucosa te verwijderen. Als je een metaalachtige smaak in je mond krijgt, moet je misschien de dosis wat verlagen.
Let goed op dat je het juiste supplement hebt: Lugol’s of potassium Iodide liquid is geen SSKI: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/sski-the-best-cough-expectorant-youve-never-tried/
Het beste mucolytische product  is N-acetylcysteïne (NAC), een afgeleide stof van het aminozuur L-cysteïne. Dit goedkope supplement heeft laten zien dat het ontstekingen die met COPD in verband staan kan verminderen en longfuncties kan verbeteren. Bij een onderzoek hadden deelnemers 1200 mg NAC per dag kregen een betere ademcapaciteit en forced experitory volume (CEV) evenals een beter uithoudingsvermogen bij oefenen, een belangrijk resultaat omdat lichamelijke activiteit bij patiënten met deze aandoening beperkt is.

Glutathion

Behalve verbeteren van de longfunctie is NAC ook een sterke antioxidant die glutathionspiegels verhoogt, de eerstelijnsbeschermer van de luchtwegen tegen oxidatieve stress. Glutathionconcentraties zijn in de longen 100 maal hoger dan in serum.  Sommige onderzoekers geloven dat de goede resultaten van NAC eerder door de ant-oxidantwerking komen dan door de mucolytische werking. Dit lijkt logisch, omdat oxidatieve stress de onderliggende oorzaak van COPD is. Longdurige blootstelling aan irriterende stoffen creëert een lawine van schade door vrije radicalen en ontsteking die de luchtwegen vernauwen en de luchtblaasjes vernietigen (de kleine zakjes in de longen waar haarvaten zuurstof opnemen en koolstofdioxide vrijgeven).
Oraal glutathion nemen doet bloedspiegels niet stijgen. Ook intraveneus doet het niks voor het ademhalingsstelsel. De beste methode is door inhaleren. De Omron-nebulizer hierboven besproken is een goed instrument om glutathion in de longen te brengen. Het beste product kun je hier kopen: http://www.withinmysite.com/ecommerce/cart.php?storeid=73&productid=96
Wanneer glutathion 5-10 minuten enkele malen per dag wordt ingeademd worden de concentraties antioxidanten in de longen hoger, waardoor schade door vrije radicalen wordt verminderd, de zuurstofconcentratie pulmonaire functie beter worden.
Andere aanvullende therapieën voor COPD

Dit zijn niet de enige onconventionele therapieën voor COPD. Magnesium ontspant en opent de luchtwegen, visolie vermindert ontstekingen en vitamine C verhoogt glutathion. Vrouwen zouden moeten denken over bio-identieke hormoonsuppletie daar aangetoond is dat oestrogeen de longfunctie verbetert. Iedere COPD-patiënt zou moeten zorgen dat hij/zij geen slaapapneu heeft of ontwikkelt.
Het supplementen alfa liponzuur recyclet gluthation. Het moet van goede kwaliteit zijn zoals het product van Metabolic Maintenance.

LDN
LDN (low dose naltrexone)  is een mooie manier om COPD aan te pakken. Hier kun je de resultaten lezen van een vriend met COPD: http://hormonaledisbal.forum2go.nl/resultaat-met-ldn-bij-copd-t293.html
Op deze site kun je lezen wat LDN is en waarvoor het allemaal gebruikt kan worden: http://lowdosenaltrexone.com
Dit forumdeel vertelt veel over LDN en de resultaten: http://hormonaledisbal.forum2go.nl/low-dose-naltrexone-ldn-c6.html

Dieet
Een voedingspatroon met veel koolhydraten geeft grote kans op het ontstaan van schimmels in het lichaam.  Daar COPD-patiënten erg gevoelig zijn voor schimmels, is het goed om koolhydraten sterk te beperken. Het dieet dat veel verbetering teweeg brengt bij COPD is het ketogeen dieet. Door de sterke koolhydraatbeperking sterven de schimmels af. COPD-patiënten hebben zeer goede resultaten bij dit dieet. Ze hebben veel meer energie en minder last van kortademigheid. Over dit dieet heb ik al eerder geschreven: http://denieuweeyeopener.blogspot.nl/search/label/ketogeen%20dieet
Mocht je interesse hebben in deze therapieën en je weet niet precies hoe het moet, dan kun je me een email sturen: zahavi100@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten