zondag 14 april 2013

Zelf een hormonale disbalans vaststellen



ZELFINSCHATTING VAN HORMONALE DISBALANS

Als je mijn patiënt zou zijn en je zou je afvragen of je wel of niet aan een onderliggende hormonale disbalans lijdt, zou ik hoogst waarschijnlijk een veelomvattend hormoonprofiel via speekseltesten of capillair bloed aanvragen. Toch zou ik ook in 9 op de 10 gevallen eenvoudig een hormonale disbalans kunnen diagnosticeren door je vier eenvoudige vragen te stellen. Die vier vragen zijn:
Vraag #1: Hoe oud ben je?
Vraag #2: Hoe lang ben je al te zwaar (overgewicht)?
Vraag #3: Ervaar je symptomen van oestrogeen dominantie?
Vraag #4: Is je leefomgeving een risicofactor?
Hier zie je wat de antwoorden jou en mij zouden leren:

Vraag #1: Hoe oud ben je?
Wanneer je een vrouw bent van boven de 35, ben je hoogst waarschijnlijk oestrogeendominant.
Als je een man bent van boven de 40 ben je hoogst waarschijnlijk oestrogeendominant.
Waarom leeftijd belangrijk is
Wanneer een vrouw 30 tot 35 jaar oud wordt, beginnen de hormonen in haar lichaam te veranderen, beginnend met een daling van progesteron terwijl de ovaria nog genoeg oestrogeen produceren om een maandelijkse cyclus te stimuleren. In feite daalt de progesteronproductie 120 keer zo snel als oestrogeen. Het is deze neerwaartse verandering van de progesteronproductie die het lichaam oestrogeendominant maakt.
Een vrouw van 30/35 tot 45/50 die regelmatig menstrueert is pre-menopauzaal. Wanneer de menstruaties onregelmatig worden en soms meerdere maanden overslaan wordt ze peri-menopauzaal. In dit stadium van het leven gaat de productie van oestrogeen door de ovaria ook dalen, maar progesteronproductie daalt nog veel sterker. Het resultaat: verder gaande oestrogeendominantie.
Zelfs gedurende en na de menopauze is oestrogeendominantie nog steeds een reden tot bezorgdheid. De gemiddelde leeftijd van een vrouw in Amerika die de natuurlijke menopauze ingaat is 51 jaar. Veel vrouwen maken de fout in hun denken dat, wanneer ze niet meer menstrueren, ze niet langer bezorgd hoeven te zijn over de circulerende hormoonspiegels in hun lichaam. Dit is fout. Het is een misvatting te geloven dat, wanneer vrouwen geen menstruaties meer hebben, haar ovaria als door een lichtknop uitgaan.
Terwijl de menopauze een drastische verandering in het hormonale evenwicht van je lichaam duidelijk maakt, betekent dat nog niet dat sex-hormonen opeens in je lichaam afwezig zijn. De ovaria van vrouwen in de menopauze produceren nog steeds vrij actief 40-60% van het oestrogeen dat door premenopauzale vrouwen wordt geproduceerd. Progesteronproductie blijft echter dalen. Het resultaat is dat veel vrouwen in de menopauze en postmenopauze doorgaan met lijden aan oestrogeendominantie. 
Ongeveer één op iedere vier Amerikaanse vrouwen gaat een abrupte kunstmatige menopauze in als resultaat van een chirurgische hysterectomie. Als je een vrouw bent die een gedeeltelijke hysterectomie heeft ondergaan (een verwijdering van alleen de uterus) kun je nog oestrogeendominant zijn, omdat je ovaria door zullen gaan met nog wat oestrogeen te produceren maar nóg minder progesteron.
Wanneer je een vrouw bent die een totale hysterctomie heeft ondergaan (verwijdering van de uterus, tubae en de ovaria) kun je nóg oestrogeendominant zijn.
Oestrogeendominante mannen
Met het oog op mannen is Vraag #1 gemakkelijk. Als je een ma van boven de 40 bent, zijn je progesteron- en testosteronspiegels al begonnen te dalen.
Als je je sloom, opgeblazen en lui voelt zijn dat symptomen van een onderliggende hormonale disbalans. Je leeftijd en je symptomen geven aan dat je midden in de mannelijke menopauze of andropauze zit. Behalve je leeftijd zijn verminderde seksuele drift, vetophoping op de buik en een onvermogen om gewicht te verliezen  twee rode vlaggen die signaleren dat je hoogst waarschijnlijk oestrogeendominant bent.

Waarom worden de symptomen vaak over het hoofd gezien?
Omdat hormoonreceptoren door het hele lichaam en in de hersenen  gelokaliseerd zijn, kan oestrogeendominantie zich in een groot aantal fysieke, emotionele en mentale kwalen manifesteren. Behalve dat het je taillelijn kan doen uitzetten, kunnen symptomen van oestrogeendominantie zoals  gespannenheid, depressie, vermoeidheid, gevoelige borsten, hoofdpijnen of migraine, spijsverteringsstoornissen, wazig denken en/of geheugenverlies en laag libido optreden.
Veel patiënten die de “love-handle blues” hebben komen met een recept voor antidepressiva de dokterskamer uit. Jammer genoeg komt het onterecht gebruik van antidepressiva om oestrogeendominantie te behandelen veel te vaak voor. In recente jaren kwam meer dan 70% van de voorschriften voor het type antidepressiva, dat selectieve serotonin reuptake inhibitors (SSRI’s) wordt genoemd, van huisartsen en gynaecologen; artsen die geen speciale training hebben gehad in mentale gezondheidskwalen.

Vraag #4: Is je leefomgeving een risicofactor?
Alleen al het feit dat je in een geïndustrialiseerde natie woont is een risico voor je.  Als je in een werksituatie zit waar je continue blootgesteld wordt aan giftige dampen of wanneer je huis in de buurt van een dumpplaats van giftige stoffen staat, is de kans natuurlijk nog groter dat je leefomgeving bijdraagt aan je conditie van oestrogeendominantie.
Oestrogenen in het leefmilieu, of xeno-oestrogenen kunnen gevonden worden in zekere pesticiden, herbiciden, fungiciden, plastics, brandstoffen, uitlaatgassen van auto’s, dry-cleaningchemicaliën, afval van industrie, vlees van vee dat gevoerd is met drugs met oestrogenen om ze vetter te maken en synthetische oestrogenen en synthetisch progesteron (chemisch progestageen genoemd) dat in de urine van miljoenen vrouwen gevonden wordt die anticonceptiepillen en synthetische hormoontherapieën gebruiken  en die door de w.c. gespoeld worden en uiteindelijk weer opduiken in de voedselketen. Over een langere periode kunnen deze vreemde oestrogenen gevaarlijk opstapelen en de oestrogeenlading in het lichaam verhogen.
Jongere vrouwen en het risico op blootstelling aan oestrogeen in het leefmilieu
Chronische blootstelling aan oestrogenen in het leefmilieu kan op een veel jongere leeftijd bijdragen aan oestrogeendominantie. Het toenemende aantal jongere vrouwen dat anovulatoire menstruele cycli heeft is een stil signaal van oestrogeendominantie. Een anovulatoire cyclus is een menstruele cyclus waarin geen ovulatie plaatsvindt, hetgeen betekent dat een vrouw bloedt maar geen eitje loslaat of ovuleert. Anovulatoire cycli ontstaan wanneer het lichaam niet voldoende progesteron maakt om de oestrogenen in balans te houden die het baarmoederslijmvlies opbouwen. Recente medische studies hebben aangetoond dat tegen de tijd dat vrouwen 35 jaar oud zijn, ongeveer 50% van hen anovulatoire cycli heeft.
Wat nu?
Gebaseerd op je antwoord op alle vier de vragen en wat je hebt gelezen, zou je nu in staat moeten zijn te bepalen of je leeftijd, je lichaamsvet, je fysische, emotionele en mentale symptomen en/of je blootstelling aan oestrogenen in het leefmilieu signalen zijn dat je lijdt aan een onderliggende hormonale disbalans genaamd oestrogeendominantie.
Het is mijn ervaring dat ongeveer 80% vrouwen en mannen ontdekt hebben dat ze op succesvolle wijze hun aandoening van oestrogeendominantie zelf kunnen behandelen door bio-identiek progesteron te gebruiken om een balans te creëren tussen oestrogeen- en progesteron.
Maar dit is niet altijd goed voor iedereen. Voor die 20% die geen volledige verlichting van hun symptomen bereiken nadat ze bio-identiek progesteron hebben gebruikt, raad ik aan een speekseltest te laten doen en een consult aan te vragen bij een arts die verstand heeft van hormonen.
Het goede nieuws is dat je niet in een hormoonhel hoeft te leven. Er is hoop en een oplossing wacht op je.

Alles over natuurlijk progesteron:
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee 

Voor 1 tube klik hier: http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872006&PC=476178F4 

Voor 3 tubes klik hier: 
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872007&PC=476178F4




1 opmerking:

  1. Ik zoek me wezenloos op internet wat er dan met mij aan de hand zou zijn.
    Als superslanke vrouw van 59 met spijsverteringsstoornissen en dagenlang achter elkaar telkens ochtendmigraine lijk ik niet aan bod te komen. Ik smeer al jaren een erwtje progesterone creme van dr Lee 3 weken per maand. Verder ben ik sterk, heb energie, ben bijna nooit moe.

    BeantwoordenVerwijderen