donderdag 25 april 2013

Diabetes type 2
Mijn indruk is sterk dat mensen met diabetes type 2 het vaak wel best vinden wanneer ze hun bloedsuikers met behulp van anti-diabetesmedicijnen en wat voedingsvoorschriften van de diabetesdiëtiste onder controle kunnen houden. Af en toe voor controle naar de diabetesverpleegkundige en daarna gewoon weer doorgaan met het eten van voedingsmiddelen die de bloedsuikers torenhoog laten stijgen. Ach, een beetje meer insuline of medicijnen en het is weer onder controle. Wat zouden die mensen zeggen als ze wisten dat ze zo zouden kunnen eten dat ze al die synthetische middelen niet meer nodig zouden hebben en de hele aandoening diabetes type 2, die een welvaartsaandoening is, zouden kunnen keren?  De mensen die ik ken met deze aandoening willen het liever niets daarover weten en willen gewoon doorgaan met eten van brood, aardappels, rijst en pasta en het koekje bij de thee of koffie. Het lijkt wel alsof juist diabetespatiënten het heel moeilijk vinden om anders te gaan eten voor hun gezondheid.
Ik wil nog eens even de nadelen van het gebruik van anti-diabetesmedicijnen hieronder op een rijtje zetten:
Glucophage (metformine): toename van het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten vergeleken met dieet alleen of dieet plus insuline. Behandeling met glucophage zal eerder een dodelijke hartaanval veroorzaken dan andere behandelingen.

Behandeling met glucophage verlaagt  bloedwaarden van vitamine B12 en foliumzuur en verhoogt homocysteïne. Vitamine B12 en foliumzuur houden het DNA in stand. Homocysteïne beschadigt de vaatwand en het risico op vaatziekten en een beroerte.

In Nederland is de medicijnen plioglitazon en roziglitazon (thiazolidinedionen) verkrijgbaar. Ook deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben op vascualsir gebied. Verder is aangetoond dat ze de botdichtheid van de heupen en wervelkolom significant kunnen verlagen.

Het lijkt me duidelijk dat het gebruik van deze medicijnen voor grote problemen kunnen zorgen en dat een aanpassing van het voedingspatroon een weg is die op de langere termijn goede vruchten zal afwerpen.
Ieder voedingspatroon dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert kan voldoen, maar als je meer specifiek wilt werken, kun je het boek “Syndroom X” van Jack Challem lezen. Daarin worden je twee voedingspatronen aangeboden die je, afhankelijk van jouw situatie, kunt aanwenden om af te vallen, hart- en vaatziekten en diabetes te stoppen en weer een probleemloos en gelukkig leven te krijgen.
Syndroom X:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten