donderdag 11 april 2013

De schildklierhormonen en vrouwelijke hormonen in balans brengen

About.com Health’s Disease and Condition content is reviewed by our Medical Review Board

In de afgelopen weken is het ons duidelijk geworden dat heel veel vrouwen nog steeds in verwarring zijn over de interacties tussen hun schildklierhormonen en de balans van hun vrouwelijke hormonen. Het goede nieuws is dat de gedachte, dat oestrogeen de oplossing zou zijn voor alle kwalen, grond begint te verliezen. Het slechte nieuws is, dat veel vrouwen niet weten hoe ze verder moeten met de balans van hun vrouwelijke hormonen.

De meer progressieve gynaecologen gebruiken bio-identieke hormonen in plaats van Premarin & Provera. Maar toch is het mogelijk dat estriol en gemicroniseerd progesteron niet de gewenste resultaten opleveren, tenzij ook mogelijke schildklierproblemen in acht genomen worden. Dit kan moeilijk zijn wanneer je gynaecoloog - zoals zo velen – nog steeds niet de nieuwe richtlijnen hanteert ( TSH hoegr dan 2.0 is verdacht voor een trage schildklier en hoger dan 3.0 is de diagnose hypothyroïdie.

Toen we ons boek THYROID POWER schreven, namen we het standpunt in (voor het gemak) dat, er zo nodig, een extra schildklierbalans zou komen door de vrouwelijke hormonen aan te passen en daarna, zo nodig, de bijnierhormonen aan te passen. Het omgekeerde van deze stellingname geldt ook. Verdere aanpassingen van de schildklier (of je nu gediagnosticeerd bent voor een schildklierprobleem of niet) kan enorm helpen bij het in balans brengen van je reproductieve hormonale balans. De interactie tussen deze twee hormonale systemen is uiterst belangrijk. Iedereen die anticonceptiepillen of oestrogeen heeft gebruikt  moet weten dat een extra effect van deze actie is dat het schildklierhormoonbindende eiwit in het bloed toeneemt.
Dit betekent dat bijna iedere schildkliertestuitslag verdacht is, omdat de reguliere testen aan zullen tonen dat er meer dan voldoende schildklierhormoon in het bloed aanwezig is, maar je  toch onvoldoende ervan in je weefsels kunt hebben. Met andere woorden, oestrogeen maakt schilkliertesten nog onbetrouwbaarder dan ze al zijn.

Wat dit betekent is dat ze je kunnen vertellen dat je geen schildklierprobleem hebt, terwijl je het in werkelijkheid wel hebt. Bovendien zou het kunnen dat, wanneer je schildkliermedicatie neemt, je verteld kan worden dat je meer dan genoeg neemt, terwijl je weefsels in werkelijkheid meer nodig hebben (deze spiegels worden niet gemeten in bloedtesten).
Dit is geen onbeduidend iets. Het is van enorm belang voor je. Een gebrek aan de juiste hoeveelheid schildklierhormonen kan de oorzaak zijn van een heleboel problemen, van ernstig PMS tot onregelmatige menstruaties, laag libido, onvruchtbaarheid, miskramen, endometriose, ovariumcysten, dysfunctionele bloedingen, ernstige menopauze en osteoporose. Met zo'n lange lijst van gynaecologische problemen ben je goed gewaarschuwd om je schildklierfunctie zo goed mogelijk te optimaliseren.
We keren weer terug naar een steeds terugkerend thema in onze praktijk: als er in je familie schildklier-, diabetes-, migraine-, colitis-, rheuma- of andere auto-immuunproblemen zijn gewees,t dan heb je zelf waarschijnlijk een of andere graad van schildklierprobleem. Dit geldt in het bijzonder wanneer je de menopauze nadert en gedurende de jaren van de menopauze.The Journal of Epidemiology in 2001 had een overtuigend artikel dat aantoonde dat 26% van de vrouwen in de menopauze hypothyroïdie hebben hetgeen de jaren van de menopauze verergert
Daarom ben je het  ten opzicht van jezelf verplicht om extra diagnostisch werk te doen om een trage schildklier op te sporen zoals antibodytesten in aanvulling van de routine T3, T4 en TSH. Verzeker jezelf er ook van dat de T4 test het VRIJE T4 is en dat je T3 test zowel het VRIJE T3 is als het TOTALE T3. Overweeg een klinische trial met schildkliermedicatie wanneer je in de laag-normale uitslagen van deze test valt.
Misschien is het nog belangrijker voor de persoon die gediagnosticeerd is en behandeld wordt om zich ervan te verzekeren dat het behandelprotocol optimaal is. In mijn praktijk, waar ik met vrouwen overal vandaan spreek, vind ik veelvuldig mensen die vervelende symptomen hebben van een hormonale disbalans van de vrouwelijke hormonen die te wijten is aan een inadequate dosis schildkliermedicatie. Deze symptomen verdwijnen vaak helemaal door eenvoudig de juiste hoeveelheid schildkliermedicatie te geven en zonder verdere interventie met vrouwelijke hormonen
Onthoud ook dat er ten minste 5 verschillende soorten synthetische- en 5 verschillende soorten natuurlijk schildklierhormoon zijn (naast Armour Thyroid). Soms is het niet alleen de dosering van je medicatie, het is het type of merk- en vergeet niet dat veel vrouwen een mix van schildklierhormoon nodig hebben en niet alleen één type.

Karilee & Richard Shames
www.ThyroidPower.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten