Wat betekenen je cholesterolcijfers
eigenlijk?
Of word je misleid door de farmaceutische
industrie?
Door John R. Lee, M.D. en Virginia Hopkins
De zogenaamde “normale” cholesterolspiegels
lijken ieder jaar lager en lager te worden. Vandaag de dag zijn ze zo laag dat,
volgens de getallen, 20% van de Amerikaanse volwassenen medicijnen zou moeten
nemen om hun cholesterolspiegels naar beneden te brengen.
Dit is zo’n overduidelijke zwendel, dat
het een vraagteken is waarom de nationale media deze niet aan het licht heeft
gebracht.
Wist je dat er nooit een directe link is
gemaakt tussen hoog cholesterol en overlijden door een hartaanval? In feite
kunnen hoge cholesterolspiegels een van de vele symptomen zijn van hartziekte,
net als een loopneus een van de vele symptomen kan zijn van de griep.
Cholesterolspiegels naar beneden forceren zonder de onderliggende condities aan
te pakken die het symptoom in de eerste plaats veroorzaakten, en dan verklaren
dat de medicijnen hartziekte verminderen, is hetzelfde als het nemen van een
antihistamine als je de griep hebt en dan verklaren dat je de griep genezen
hebt omdat je neus niet meer loopt. De steeds lager wordende “normale”
cholesterolwaarden hebben alles te maken met het verkopen van medicijnen.
Men heeft over de vele tientallen jaren
het Amerikaanse publiek ertoe geleid te geloven dat cholesterol een
verschrikkelijk plakkerig spul is dat aan je arteriewanden blijft plakken en ze
verstopt, hetgeen tot een hartinfarct leidt. De andere helft van de Amerikaanse
cholesterolmythe is dat, ieder keer wanneer je voedsel eet dat cholesterol
bevat, je cholesterolspiegels omhoog gaan. Dit zijn alleen maar halve
waarheden, en ze worden aangereikt als de hele waarheid om de
cholesterolverlagende middelen maar beter te kunnen verkopen. Laten we eens wat
beter kijken wat cholesterol eigenlijk is.
Cholesterol is de moeder van alle hormonen
Cholesterol is een in vet oplosbare
steroïde waaruit alle steroïde hormonen gemaakt zijn. Cholesterol is ook zeer
belangrijk voor de hersenfunctie omdat het een component is van de myeline
schede die de zenuwen en de voortplanting van de zenuwimpuls beschermt. Zowel
je hormonale balans als je hersenfunctie lijden eronder wanneer je cholesterol
extreem laag is.
Het eten van voedsel met cholesterol
veroorzaakt niet alléén chronisch hoge cholesterolspiegels. In mensen wordt
80-85% van het cholesterol gesynthetiseerd uit suikers in de lever en slechts
15-20% wordt gesynthetiseerd uit vetten uit de voeding. Bij de meeste mensen
wordt iedere overmaat die via de voeding komt uitgescheiden.
Cholesterol in je bloedstroom is verbonden
met een van een paar verschillende moleculen. De moleculen die de meeste
aandacht bij de Westerse medici hebben gekregen zijn de high density
lipoproteins (HDL) en de low density proteins (LDL). Het probleem met LDL-cholesterol
is niet zo zeer zijn aanwezigheid of hoeveelheid in het bloed, maar het feit
dat het gemakkelijk geoxideerd of rans gemaakt wordt, en dit schept de
voorwaarden voor de arteriële plaque die de arteriën verstopt.
Nu we dit eenmaal weten wordt de
sleutelvraag, “wat veroorzaakt de oxidatie van LDL?”
Het sleutelantwoord is dat de juiste
nutriënten onze eerste bescherming zijn tegen oxidatie. De antioxidanten zoals
de vitaminen C, A, E, de carotenen en de bioflavonoïden beschermen ons tegen
oxidatie. Deze worden allemaal gevonden in vers fruit en groenten.- de enige
groep van voedingsmiddelen die het meest ontbreekt in het Amerikaanse dieet.
HDL cholesterol helpt met het beschermen van LDL tegen oxidatie en nog eens,
wat houdt HDL hoog, eerst en vooral een goed en gezond dieet. De B-vitaminen,
en in het bijzonder niacine, dat in overvloed gevonden wordt in eiwit zoals
vlees, vis en eieren, verlagen LDL spiegels en verhogen HDL spiegels.
Het is de moeite waard op te merken dat
cholesterolverlagende medicijnen geen goed werk doen als het erom gaat het HDL
te verhogen.
Eet jezelf naar een gezond hart
Voedingsmiddelen die sterk kunnen helpen
bij het genezen van hartziekte en het verbeteren van cholesterolprofielen zijn
knoflook, uien, en vezelrijke voeding zoals groenten. Een glas rode wijn bij
het diner staat er ook om bekend dat het cholesterol gezond kan houden, maar
dit geldt alleen wanneer je met mate drinkt.
Vetten en oliën spelen een belangrijke rol
bij cholesterolspiegels, maar niet omdat het eten ervan cholesterolspiegels
verhoogt. Het eten van te veel onverzadigde plantaardige oliën die onstabiel
zijn en zodoende eerder rans kunnen worden, kan een overmatige oxidatielast in
het lichaam creëren en je LDL-cholesterol gevaarlijker maken. Van de
transvetten, die op voedseletiketten kunnen voorkomen als plantaardig vet,
gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerd vet (dat in veel kant en klare voeding
voorkomt), staat nu onomstotelijk vast dat ze het risico op hartziekte
aanzienlijk verhogen en ze worden nu langzaam maar zeker verwijderd uit vele
kant en klare producten.
Laten we veranderingen in onze levensstijl
aanbrengen
Onderzoeken zijn meer dan duidelijk over
het feit dat een goed voedingspatroon en beweging cholesterol effectief naar
beneden kan brengen. Onder de conventionele artsen blijft echter de mening
bestaan dat, wanneer veranderingen in de levensstijl niet helpen ( en dat zal
zeker het geval zijn zonder een heleboel hulp van de arts), de volgende stap
medicijnen is. Zo wordt dus de grootste nadruk gelegd bij de vraag welk
medicijn de patiënt zal krijgen.
Wat betekenen cholesterolspiegels
eigenlijk?
Alhoewel zeer hoog of zeer laag LDL en HDL
cholesterol je aandacht moet krijgen, is de cholesterolverhouding het
belangrijkste. Wat betekent dat?
Totaal cholesterol = HDL cholesterol + LDL
cholesterol + onbetekenende hoeveelheden van een paar andere soorten zoals
Intermediate Density Lipoprotein (IDL) cholesterol
Sommige mensen willen de verhouding maken
tussen HDL en LDL terwijl anderen de ratio tussen HDL en totaal cholesterol
prefereren. Beide ratio’s vertegenwoordigen hetzelfde - de balans tussen HDL en
LDL. Men kan ook simpelweg het HDL van het totale cholesterol aftrekken en het
resultaat zou zijn het LDL (omdat de andere cholesteroltypebestanddelen van
geen betekenis zijn). Ik prefereer totaal cholesterol en HDL te gebruiken
omdat, in het testingsproces, dit de enige cholesterolen zijn die getest
worden. Het LDL wordt afgeleid van een formule die triglyceridenspiegels bevat
en is in werkelijkheid slechts een gecalculeerde veronderstelling. De “normale”
ratio van totaal en HDL-cholesterol in de V.S. is 5:1. Dat betekent dat het HDL
cholesterol een vijfde (20%) van het totale cholesterol vertegenwoordigt. Deze
ratio is niet erg gezond. Het is beter wanneer de totale: HDL ratio ongeveer
3:1 is. Dit zou betekenen dat HDL 33% van het totale cholesterol vertegenwoordigt.
Een voorbeeld zou zijn een totaal cholesterol van 210 en een HDL van 70. In die
persoon is het HDL 33% van het totale cholesterol, en dat is een beter
percentage dan slechts 20%. Het leuke met ratio’s is dat het niet uitmaakt
welke units er gebruikt worden in het optekenen van de concentraties van de
verschillende cholesteroltypes. Je rapporteert een totaal cholesterol van 6,9
en HDL cholesterol van 1,8. Dit betekent dat je HDL 26% is van je totale
cholesterol. Niet zo slecht maar het kon beter. Als je ouder bent dan 65 kan
deze cholesterolrating genegeerd worden. Hoge cholesterolspiegels zijn nooit
overtuigend in verband gebracht met sterftecijfers bij personen van ouder dan
65.
·
·
Geen opmerkingen:
Een reactie posten