vrijdag 5 april 2013

Cholesterol
Wat betekenen je cholesterolcijfers eigenlijk?
Of word je misleid door de farmaceutische industrie?
Door John R. Lee, M.D. en Virginia Hopkins

De zogenaamde “normale” cholesterolspiegels lijken ieder jaar lager en lager te worden. Vandaag de dag zijn ze zo laag dat, volgens de getallen, 20% van de Amerikaanse volwassenen medicijnen zou moeten nemen om hun cholesterolspiegels naar beneden te brengen.
Dit is zo’n overduidelijke zwendel, dat het een vraagteken is waarom de nationale media deze niet aan het licht heeft gebracht.
Wist je dat er nooit een directe link is gemaakt tussen hoog cholesterol en overlijden door een hartaanval? In feite kunnen hoge cholesterolspiegels een van de vele symptomen zijn van hartziekte, net als een loopneus een van de vele symptomen kan zijn van de griep. Cholesterolspiegels naar beneden forceren zonder de onderliggende condities aan te pakken die het symptoom in de eerste plaats veroorzaakten, en dan verklaren dat de medicijnen hartziekte verminderen, is hetzelfde als het nemen van een antihistamine als je de griep hebt en dan verklaren dat je de griep genezen hebt omdat je neus niet meer loopt. De steeds lager wordende “normale” cholesterolwaarden hebben alles te maken met het verkopen van medicijnen.
Men heeft over de vele tientallen jaren het Amerikaanse publiek ertoe geleid te geloven dat cholesterol een verschrikkelijk plakkerig spul is dat aan je arteriewanden blijft plakken en ze verstopt, hetgeen tot een hartinfarct leidt. De andere helft van de Amerikaanse cholesterolmythe is dat, ieder keer wanneer je voedsel eet dat cholesterol bevat, je cholesterolspiegels omhoog gaan. Dit zijn alleen maar halve waarheden, en ze worden aangereikt als de hele waarheid om de cholesterolverlagende middelen maar beter te kunnen verkopen. Laten we eens wat beter kijken wat cholesterol eigenlijk is.

Cholesterol is de moeder van alle hormonen
Cholesterol is een in vet oplosbare steroïde waaruit alle steroïde hormonen gemaakt zijn. Cholesterol is ook zeer belangrijk voor de hersenfunctie omdat het een component is van de myeline schede die de zenuwen en de voortplanting van de zenuwimpuls beschermt. Zowel je hormonale balans als je hersenfunctie lijden eronder wanneer je cholesterol extreem laag is.
Het eten van voedsel met cholesterol veroorzaakt niet alléén chronisch hoge cholesterolspiegels. In mensen wordt 80-85% van het cholesterol gesynthetiseerd uit suikers in de lever en slechts 15-20% wordt gesynthetiseerd uit vetten uit de voeding. Bij de meeste mensen wordt iedere overmaat die via de voeding komt uitgescheiden.
Cholesterol in je bloedstroom is verbonden met een van een paar verschillende moleculen. De moleculen die de meeste aandacht bij de Westerse medici hebben gekregen zijn de high density lipoproteins (HDL) en de low density proteins (LDL). Het probleem met LDL-cholesterol is niet zo zeer zijn aanwezigheid of hoeveelheid in het bloed, maar het feit dat het gemakkelijk geoxideerd of rans gemaakt wordt, en dit schept de voorwaarden voor de arteriële plaque die de arteriën verstopt.
Nu we dit eenmaal weten wordt de sleutelvraag, “wat veroorzaakt de oxidatie van LDL?”
Het sleutelantwoord is dat de juiste nutriënten onze eerste bescherming zijn tegen oxidatie. De antioxidanten zoals de vitaminen C, A, E, de carotenen en de bioflavonoïden beschermen ons tegen oxidatie. Deze worden allemaal gevonden in vers fruit en groenten.- de enige groep van voedingsmiddelen die het meest ontbreekt in het Amerikaanse dieet. HDL cholesterol helpt met het beschermen van LDL tegen oxidatie en nog eens, wat houdt HDL hoog, eerst en vooral een goed en gezond dieet. De B-vitaminen, en in het bijzonder niacine, dat in overvloed gevonden wordt in eiwit zoals vlees, vis en eieren, verlagen LDL spiegels en verhogen HDL spiegels.
Het is de moeite waard op te merken dat cholesterolverlagende medicijnen geen goed werk doen als het erom gaat het HDL te verhogen.

Eet jezelf naar een gezond hart
Voedingsmiddelen die sterk kunnen helpen bij het genezen van hartziekte en het verbeteren van cholesterolprofielen zijn knoflook, uien, en vezelrijke voeding zoals groenten. Een glas rode wijn bij het diner staat er ook om bekend dat het cholesterol gezond kan houden, maar dit geldt alleen wanneer je met mate drinkt.
Vetten en oliën spelen een belangrijke rol bij cholesterolspiegels, maar niet omdat het eten ervan cholesterolspiegels verhoogt. Het eten van te veel onverzadigde plantaardige oliën die onstabiel zijn en zodoende eerder rans kunnen worden, kan een overmatige oxidatielast in het lichaam creëren en je LDL-cholesterol gevaarlijker maken. Van de transvetten, die op voedseletiketten kunnen voorkomen als plantaardig vet, gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerd vet (dat in veel kant en klare voeding voorkomt), staat nu onomstotelijk vast dat ze het risico op hartziekte aanzienlijk verhogen en ze worden nu langzaam maar zeker verwijderd uit vele kant en klare producten.

Laten we veranderingen in onze levensstijl aanbrengen
Onderzoeken zijn meer dan duidelijk over het feit dat een goed voedingspatroon en beweging cholesterol effectief naar beneden kan brengen. Onder de conventionele artsen blijft echter de mening bestaan dat, wanneer veranderingen in de levensstijl niet helpen ( en dat zal zeker het geval zijn zonder een heleboel hulp van de arts), de volgende stap medicijnen is. Zo wordt dus de grootste nadruk gelegd bij de vraag welk medicijn de patiënt zal krijgen.

Wat betekenen cholesterolspiegels eigenlijk?
Alhoewel zeer hoog of zeer laag LDL en HDL cholesterol je aandacht moet krijgen, is de cholesterolverhouding het belangrijkste. Wat betekent dat?
Totaal cholesterol = HDL cholesterol + LDL cholesterol + onbetekenende hoeveelheden van een paar andere soorten zoals Intermediate Density Lipoprotein (IDL) cholesterol
Sommige mensen willen de verhouding maken tussen HDL en LDL terwijl anderen de ratio tussen HDL en totaal cholesterol prefereren. Beide ratio’s vertegenwoordigen hetzelfde - de balans tussen HDL en LDL. Men kan ook simpelweg het HDL van het totale cholesterol aftrekken en het resultaat zou zijn het LDL (omdat de andere cholesteroltypebestanddelen van geen betekenis zijn). Ik prefereer totaal cholesterol en HDL te gebruiken omdat, in het testingsproces, dit de enige cholesterolen zijn die getest worden. Het LDL wordt afgeleid van een formule die triglyceridenspiegels bevat en is in werkelijkheid slechts een gecalculeerde veronderstelling. De “normale” ratio van totaal en HDL-cholesterol in de V.S. is 5:1. Dat betekent dat het HDL cholesterol een vijfde (20%) van het totale cholesterol vertegenwoordigt. Deze ratio is niet erg gezond. Het is beter wanneer de totale: HDL ratio ongeveer 3:1 is. Dit zou betekenen dat HDL 33% van het totale cholesterol vertegenwoordigt. Een voorbeeld zou zijn een totaal cholesterol van 210 en een HDL van 70. In die persoon is het HDL 33% van het totale cholesterol, en dat is een beter percentage dan slechts 20%. Het leuke met ratio’s is dat het niet uitmaakt welke units er gebruikt worden in het optekenen van de concentraties van de verschillende cholesteroltypes. Je rapporteert een totaal cholesterol van 6,9 en HDL cholesterol van 1,8. Dit betekent dat je HDL 26% is van je totale cholesterol. Niet zo slecht maar het kon beter. Als je ouder bent dan 65 kan deze cholesterolrating genegeerd worden. Hoge cholesterolspiegels zijn nooit overtuigend in verband gebracht met sterftecijfers bij personen van ouder dan 65.
·          
·          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten