donderdag 28 maart 2013

Nepluchtjes vermijdenREDENEN OM NEPLUCHTJES TE VERMIJDEN

Of het nu je wasmiddel, je luchtverfrisser of je parfum is, het is en blijft een chemisch brouwsel.
Wanneer alle nepluchtjes morgen verbannen zouden worden, zou de wereld de volgende dag een veel gezondere plaats zijn. Dat gaat niet gebeuren , maar hoe meer mensen weigeren ze te gebruiken in welke vorm dan ook, hoe sneller ze bij wijze van spreken vervlogen zouden zijn. Maar pas op, degenen die producten met luchtjes fabriceren zijn geniepig. Het woord "ongeparfumeerd" betekent meestal dat er geuren zijn gebruikt om geuren te verbergen. Om luchtjes te vermijden moet je kijken naar de woorden "geen toegevoegde parfum (of chemische geurstoffen)" op het etiket.
Met nepluchtjes bedoel ik dat ze niet in de natuur gevonden worden. O zeker, ze kunnen als een roos ruiken, of als mint, of appel, maar wat er bij de fabricage van dat aroma gebruikt wordt, heeft niets te maken met de bloem of het fruit. Vrijwel alle parfums, geparfumeerde waspoeders en wasverzachters, zogenaamde luchtverfrissers ( ze zouden luchtvergiftigers genoemd moeten worden) en veel schoonmaakproducten zijn geparfumeerd met nepluchtjes. Zelfs drycleaners beginnen schone kleren, geperst en met een luchtje, terug te geven.
Parfums zijn allemaal Nep
Nou, bijna allemaal. Tenzij het pure essentiële oliën, zijn worden ze van een gemeen brouwseltje van tientallen, zo geen honderdtallen chemicaliën gemaakt die, natuurlijk, geheim zijn. De benzeenfamilie van chemicaliën hebben een vaak een zoetig aroma dat erg populair is onder de parfums De benzenen zijn stoffen op basis van petroleum, dus ze zijn goedkoop en er is gemakkelijk aan te komen en ze zijn een bekende oorzaak voor leukemie. Het is één ding wanneer een vrouw een beetje benzeen op haar pols sproeit voor een romantisch avondje uit, maar het is iets anders wanneer het overal zit, van de kleren tot de auto's tot de wachtkamer van de tandarts.
Of wat met die ftalaten, die, zoals je weet, uit de John R. Lee, M.D. Medical Letter, plastics zijn die de normale seksuele ontwikkeling van de foetus of het kind kunnen hinderen. Ftalaten zijn 
in Californië recentelijk verbannen uit speelgoed,  wat geweldig is, maar wat met kleding en beddengoed? Ftalaten zorgen er blijkbaar voor dat parfums langer blijven hangen, dus ze zitten in vrijwel alles wat geparfumeerd is. 
Mensen met astma moeten naar nepluchtjes kijken als oorzaken
Ik wil de goed ouderwetse allergenen zoals jacobskruiskruid en katten niet bagatelliseren maar volgens de Environmental Working Group worden "parfumformules" onder de top vijf van bekende allergenen die astma-aanvallen kunnen uitlokken gerekend. Geven artsen deze info aan hun astmatische patiënten? Niet vaak.
Ik wed dat je niet wist dat veel verwerkte voeding nepluchtjes bevat. Neem bijvoorbeeld diacetyl, een chemische stof die het boterachtige smaak en aroma aan popcorn geeft, en ook ernstige longziekte veroorzaakt wanneer het verwarmd en regelmatig geïnhaleerd 
wordt . Diacetyl wordt uit microwavepopcorn verwijderd, maar niet voordat vele popcornfabriekswerkers er permanent invalide door zijn geworden . Nu kunnen er veel  gassen van micowavepopcorm voor nodig zijn om een volwassene uit te schakelen, maar wat met een kind met astma?
Voor een optimale gezondheid is het belangrijk om nepluchtjes te vermijden en het is ook belangrijk om je uit te spreken als ze in een openbaar gebied aanwezig zijn. Je zult ervan versteld staan hoe veel mensen opeens zullen toegeven hoe erg ze nepluchtjes haten als je er wat van zegt. Wanneer iemand op je werkplaats sterke parfum gebruikt of wanneer er een luchtverfrisser in de koffiekamer hangt, doe er dan iets aan. Je hebt het recht om schone lucht in te ademen.
Meer over xeno-oestrogenen in het boek:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten