woensdag 9 mei 2012

Premenstrueel syndroom PMS


PREMENSTRUEEL SYNDROOM EN DE MENSTRUELE CYCLUS

Door Lawrence Wilson, MD


            Voor duizenden vrouwen zijn de symptomen van PMS vervelend en vaak extreem vermoeiend. Programma's, gebaseerd op haar mineraal analyse om de voeding in balans te brengen zijn heel goed om veel symptomen van PMS te reduceren.
            Alle menstruerende vrouwen ervaren maandelijkse hormonale veranderingen. De effecten zijn bij sommigen duidelijker dan bij anderen. Veel vrouwen ervaren, zeven tot tien dagen voor de menstruatie begint, een mate van stemmingswisselingen, angst, acne of geïrriteerdheid. Andere symptomen zijn hoofdpijn, depressiviteit, constipatie, opgeblazen zijn en pijnlijke borsten. Minder vaak voorkomend zijn ernstige symptomen inclusief huilbuien, misselijkheid en overgeven, gewelddadige uitbarstingen en slaapmoeilijkheden. Vrouwen helpen hun menstruele cyclus te begrijpen en hun programma van voedingssupplementen aan te passen kan zowel verlichting van symptomen als een gevoel van controle geven. Behalve dit kan het verwijderen van de onderliggende oorzaak van het probleem meer werk en tijd kosten, maar het kan zeker gedaan worden door iedereen die geduldig en volhardend is.

EENVOUDIGE FYSIOLOGIE

            Laten we, alvorens te discussiëren over hoe het voedingsprogramma aan te passen voor de symptomen van PMS en voor andere problemen die aan de menstruatie gerelateerd zijn, beginnen met te kijken naar de normale hormonale cyclus die iedere maand plaatsvindt.
Wanneer de bloeding begint aan het begin van de menstruatie zijn oestrogeen, progesteron en koper op hun laagste niveau van de maand. De levels van oestrogeen en progesteron blijven relatief laag gedurende de menstruele bloeding. Aan het einde van de bloedingsfase begint oestrogeen te stijgen. Het gaat door met stijgen tot de ovulatie, ongeveer op de helft van de cyclus.
Wanneer de cyclus doorgaat, maakt oestrogeen een klein dipje en gaat dan weer door met stijgen. De levels progesteron beginnen ook te stijgen en de tweede helft van de cyclus. In de laatste week van de cyclus zijn oestrogeenlevels op zijn hoogst. Dit is meestal de tijd dat men premenstruele spanning voelt.

KOPER EN OESTROGEEN


Enorm belangrijk vanuit de voedingsleer gezien is het volgende: het koperlevel verloopt parallel aan het level van oestrogeen; het neemt toe naarmate de cyclus verder verloopt. 
            Zeven tot tien dagen voor de menstruatie is koper op een relatief hoog level samen met oestrogeen. Een hoog koperniveau kan veel klachten doen opspelen die vrouwen zien als PMS klachten.
Dit gebeurt in het bijzonder, doch niet uitsluitend, bij vrouwen die een traag metabolisme hebben en bij hen van wie koperlevels al verhoogd zijn. Deze vrouwen worden, iedere maand voor de menstruatie, in essentie kopertoxisch.

VERANDERINGEN IN DE VOEDING

            De metabolische snelheid (of oxidatiesnelheid) heeft de neiging af te nemen voor de menstruatie. Verhoogde oestrogeenlevels beïnvloeden de bijnieren en de schildklier. Hogere koperlevels vertragen de schildklier en verhogen calcium in de weefsels. Wanneer de metabolische snelheid al traag is kan en verdere vertraging vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, constipatie en andere symptomen veroorzaken.
             Wanneer koper en oestrogeen stijgen voor de menstruatie heeft de natrium/kalium ratio de neiging toe te nemen. Dit is niet altijd het geval, maar meestal wel. De natrium/kalium ratio van een haaranalyse is een ruwe indicator van de verhouding tussen oestrogeen/progesteron. Symptomen van hoog oestrogeen corresponderen met symptomen van een hoge natrium/kalium ratio. Hiertoe behoren geïrriteerdheid, hoofdpijn, boosheid, vocht vasthouden en gevoelige borsten. Wanneer het lichaam niet goed oestrogeen kan ontgiften zullen er rond deze tijd symptomen ontstaan.
           
TYPES VAN PMS

Terwijl de bovenstaande situatie verreweg het meest voorkomt is er ook een andere mogelijk. Wanneer de bijnieractiviteit beschadigd is kan het zijn dat koper minder goed beschikbaar wordt voor de menstruatie. Dit kan aanleiding geven tot een verminderde natrium/kalium ratioop deze tijd van de maand. Dit zal symptomen van uitputting geven, vaak met onweerstaanbare drang naar zoet en misschien ernstige opgeblazenheid.
 Dr. Katherine Dalton identificeerde inderdaad zowel hoge als lage oestrogeentypes van PMS. De meeste vrouwen hebben symptomen van hoog oestrogeen, samengaand met een hoge natrium/kalium ratio. Levertoxiciteit verstoort oestrogeendetoxificatie. Blootstelling aan pesticiden en de consumptie van sojaproducten kunnen ook de effecten van oestrogeen imiteren.
De andere situatie kan echter ook voorkomen. Wanneer het correctieprogramma voor een hoge natrium/kaliumratio niet werkt kan men het programma voor een lage natrium/kaliumratio proberen. Het is echter onze ervaring dat deze situatie zeldzamer is.

HET CORRECTIEPROGRAMMA VOOR PMS

            Hier is wat je moet doen om de natrium/kaliumratio voor de menstruatie te verlagen. Idealiter zou men een programma moeten volgen dat de voeding in balans brengt om de onderliggende oorzaak van PMS te corrigeren. Men kan echter het volgende doen omdat het redelijk veilig is en vaak helpt bij iedereen die symptomen van hoog oestrogeen heeft voor de menstruatie. Deze omvatten zoals eerder gezegd, angst, geïrriteerdheid, opgezwollen borsten of pijnlijke borsten en anderen.

1. Verhoog je intake van zink tot 120 mg per dag, verdeeld over alle maaltijden. Wanneer je zink neemt buiten de maaltijden om kan dit misselijkheid veroorzaken. Wanneer dit gebeurt neem dan zuigtabletten omdat die vaak beter werken.

2. Verhoog je intake van vitamine B6 tot 1200 mg per dag verdeeld over drie maaltijden. (Dit is heel veel! Doe dit niet langer dan 10 dagen tegelijk).

3. Vermijd alle B-complexvitamines inclusief multi-vitamine-mineralenproducten die aanzienlijke hoeveelheden B-complexvitaminen bevatten. Deze hebben de neiging natriumlevels te verhogen.

4. Vermijd het nemen van bijnier- of schildklierglandularproducten, kelp en ovariumglandulars in deze periode.

5. Vermijd ook hoge doses vitamine C of E.

6. Leverondersteuning in de vorm van Russian black radish (Raphanus sativus), mariadistel of paardenbloemwortel kan ook helpen. Dit kan de hele maand gedaan worden wanneer de doseringen klein zijn.

7. Een of twee dagen nadat je menstruatie begonnen is ga te terug naar je oorspronkelijke voedingsprogramma. Ga niet door met dit PMS regime. Ook niet als je je daardoor beter voelt. Je hebt meer precieze begeleiding nodig wanneer je je de hele tijd beter voelt met dit PMS programma.

In het zeldzame geval dat dit programma niet werkt kun je het programma voor een lage natrium/kaliumratio proberen. Vaak is het symptoom eerder uitputting dan angst en geïrriteerdheid. Het symptoom kan een dag of twee voor de menstruatie optreden en het kan ook doorgaan gedurende de menstruatie. Doe het volgende:

1. Neem Limcomin van Endomet Labs in Phoenix, Arizona.  Je kunt de dosering variëren van 3-12 per dag.  Wanneer je dit product, dat de neiging heeft de natrium/kaliumratio te verhogen, al gebruikt, verdubbel of zelfs verdriedubbel dan de dosering gedurende een paar dagen en zie of je je beter voelt.

2. Neem ook meer bijnier- en/of ovariumglandularproducten zoals Thyro-complex od Endo-dren of Ova-adren van Endomet Laboratories.

3. Vet in het dieet reduceren in deze tijd kan ook een beetje helpen.

4. Het kan ook helpen de begeleiding te krijgen van iemand die bekend is met dit patroon omdat dit een ernstiger soort van disbalans is. Het is ook mogelijk dat symptomen van hoog of laag oestrogeen van maand tot maand veranderen wanneer een van de ovaria beter functioneert dan de ander.

ANDERE IDEEËN DIE KUNNEN HELPEN

            Andere supplementen die vrouwen met ernstige PMS vaak kunnen helpen kunnen de hele maand genomen worden.  Deze omvatten GLA of visolie dat grote hoeveelheden omega-3 vetzuren bevat.
Vlees van koeien die alleen gras gegeten hebben en vette vis zoals zalm, sardines of makreel zijn andere betrouwbare bronnen van omega-3 vetzuren. De omega-3 oliën helpen sommige vrouwen met PMS omdat ze een hoge ontstekingsfactor hebben. Het zal echter niet het laag-oestrogeen type PMS helpen.
           
Hormooncrèmes, pillen en patches. Een algemene remedie vandaag is het gebruik van progesteroncrèmes, patches, pillen of andere types van applicaties. Dit kan ook helpen voor de types met hoog oestrogeen, maar meestal niet voor de andere types van PMS.

ONDERLIGGENDE DISBALANSEN CORRIGEREN

            De bovenstaande supplementen zijn meestal prima om PMS symptomen onder controle te houden. Het is echter veel belangrijker om onderliggende oorzaken te corrigeren. Dit zal de meeste PMS symptomen verminderen of elimineren.
Oorzaken kunnen zijn een slecht dieet, overmatige aanwezigheid van koper en andere toxische metalen, een levensstijl met veel stress of andere ongezonde leefstijlgewoontes, emotionele disbalansen en levertoxiciteit.
           
Inadequate Diëten.  Bijvoorbeeld het leven op ingeblikt voedsel of een heleboel fast foods, te veel vlees, chemicaliën in het dieet , suikers in het dieet en andere problemen plaatsen een enorme extra stress op de lever. Deze kunnen vele toxines binnenbrengen die door de lever aangepakt moeten worden.
 Verhoog in plaats daarvan de hoeveelheid gekookte groenten flink. Je kunt deze heel goed ten minste twee maal daags serveren. Een beetje groentesap zoals wortelsap of tarwegrassap is prima. Teveel brengt echter de bloedsuikers van slag. Fruit kun je het beste minimaliseren en alleen af en toe gebruiken.

Toxische Chemicaliën die slecht zijn voor je lever moeten vermeden worden. Dit zijn gechlorineerd en gefluorideerd water en toxische huishoudelijke schoonmaakproducten. Vermijd ook giftige verven, huidlotions, pesticiden, haarverf, de meeste cosmetica samen met andere toxische producten die algemeen gebruikt worden.
           
Onvoldoende rust of zelfs een erg rustig leven brengt ook stress op de lever evenals op ieder ander lichaamssysteem. Overdreven oefening put de bijnieren uit en kan leiden tot een compleet stoppen van de menstruatie.

Emotionale disbalansen in veel vrouwen zijn verborgen boosheid en wrok. Deze zijn begrijpelijk en kunnen uitgelegd worden maar ze hepen niet. Ze zijn een zeer belangrijke bijdrage in veel PMS gevallen. De emoties kunnen de lever en alle klieractiviteit aantasten. Ze hebben de neiging om ook de bijnieren aan te tasten. De bijnieren reguleren het kopermetabolisme en produceren sommige vrouwelijke hormonen.

Alles wat de bijnieren negatief aantast zal zeer waarschijnlijk het koperlevel verhogen.Vermoeidheid is waarschijnlijk de enige meest algemene factor bij bijnieronderactiviteit. Zorgen of andere emotionele disbalansen is de tweede meest belangrijke factor in de meeste gevallen. Sommige vrouwen voegen een emotie van boosheid op zichzelf  toe voor het hebben van menstruaties. Dit gebrek aan zelfacceptatie heeft de neiging de symptomen te verergeren.

Extra detoxificatie procedures zijn erg goed voor iedereen die PMS heeft. Een manier is het gebruik van een infrarood sauna Infrared Sauna Therapy.  De meest vrouwen met PMS zijn langzame oxideerders. Dit betekent dat hun bijnieren en schildklier de neiging hebben om traag te zijn. Het kan echter zijn dat dit niet in bloed of in speekseltesten te zien is.
         De sauna helpt hun lichaam om sneller toxines te verwijderen dan welke andere methode dan ook. Een eenvoudige maar effectieve sauna kan thuis gebouwd worden voor minder dan $250.
            Kruiden om de lever te helpen te ontgiften zijn mariadistel, paardebloem, black radish en dehydrocholic acid. Wanneer de levertoxiciteit extreem is kunnen af en toe koffie-enema's en een lever-galblaasflush ook helpen. Maar een geïntegreerd programma gebaseerd op een correct uitgevoerde haar mineraal analyse is altijd het beste. Dit is om het lichaam in balans te houden gedurende het ontgiftingsproces. 
             
SYMPTOMEN GEDURENDE DE MENSTRUATIE (POST- MENSTRUELE SYNDROMEN)

            Sommige vrouwen hebben geen symptomen voor de menstruatie of ze zijn mild. Wanneer ze echter hun menstruatie krijgen zijn ze, ten minste gedurende een dag of twee, depressief, uitgeput en/of angstig of hebben andere symptomen op dit tijdstip.
            Dit kan ook in termen van koper- en bijnierdisbalansen verklaard worden. Zoals boven werd gezegd zakken oestrogeen-, progesteron- en koperlevels naar hun laagste levels als de menstruatie begint. Dit is moeilijk voor sommige vrouwen die van deze hormonen afhankelijk zijn voor hun stemming of lichaamsfuncties.
            Deze vrouwen hebben vaak ernstige emotionele- of bijnierdisbalansen die erger worden naarmate koper zakt. Vaak willen ze niet een situatie onder ogen zien. Koper beschermt hen hiervoor door een mate van onthechting te creëren.
Dit is een symptoom van hoog koper waarvan sommige mensen afhankelijk zijn voor hun emotionele bestaan. Ze zijn vaak ook gevoelige individuen. Deze combinatie is vaak de oorzaak van dit syndroom. Het zou het post-menstruele syndroom genoemd kunnen worden.
            De oplossing hiervoor in kort is de hoeveelheid B-vitamines, bijnier- en schildklierglandularsupplementen flink te verhogen wanneer de symptomen verschijnen. Gewoonlijk verdwijnen ze na een paar dagen en dan kun je weer teruggaan naar je gebruikelijk voedingssupplementenregime. 
            Net als bij PMS zullen post-menstruele symptomen over tijd verdwijnen wanneer men een programma volgt dat de voeding in balans brengt en dat erop gericht is het lichaamschemie te versterken en alle toxische metalen en toxische chemicaliën uit het lichaam te verwijderen. Het in balans brengen van de voeding is een van de weinige methodes waar ik me bewust van ben die dat grote voordeel kan bieden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten