donderdag 10 mei 2012

Onvolledig en niet zorgvuldig advies van het EU-Agentschap over Vitamine A.



Peter Wever, Natuurgeneeskundig Therapeut     www.biovion.nl

In de media werd 2 februari 2009 gepubliceerd:
Vrouwen kunnen na hun menopauze beter minder vitamine A innemen dan anderen. Dat helpt botbreuken en osteoporose voorkomen, stelde het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA maandag.
Vitamine A zit vooral in leverproducten, vitaminepillen, maar ook in zuivelproducten. Het EU-agentschap was om advies gevraagd door de Europese Commissie, nadat Franse en Britse studies waren verschenen over een overdaad aan vitamine A. Inderdaad blijkt een deel van de Europeanen hiervan meer binnen te krijgen dan de limiet.
Het EU-agentschap raadt de Europese Commissie daarom aan om de limieten voor vitamine A in diervoer te verlagen. Als varkens, runderen en kippen minder vitamine A binnenkrijgen, voorkomt dat te hoge doses voor mensen. De dieren zelf hebben geen nadeel van minder vitamine A in hun voer.
Bron: Dag.nl

In mijn praktijk kreeg ik hier een vraag over de juistheid van dit advies.

Mijn antwoord:

De adviezen van het EU-Agentschap zijn niet evenwichtig. Het is gewoonweg slechte informatie.

Er spelen diverse factoren:
-          In dit kader spelen Vitamine A en Vitamine D.
-          Hoofdzaak bij osteoporose is de te lage inname van Vitamine D in grote delen van Europa (Grofweg alle gebieden boven Parijs, maar ook bijvoorbeeld bij de Spaanse vrouw die bijna niet buiten komt ). Er is de laatste tijd veel wetenschappelijk informatie gepubliceerd die aantoont dat de lage Vitamine D inname ook verband houdt met een aantal kankersoorten (Borst, Prostaat), auto-immuunziekten (Multiple Sclerose) en nog een aantal andere indicaties.
-          De 2belangrijkste factor bij veel vrouwen en mannen met osteoporose is een te krappe eiwit inname.
-          De 3e net zo belangrijke factor is het tekort aan beweging.
-          Ruime inname van Vitamine A concurreert met Vitamine D bij de opname in de darm. Het EU-agentschap heeft het bij het juiste eind dat er een wat ruime voorziening in ons voedingspakket zit van Vitamine A, maar het probleem zit bij de wetenschappelijk hard vastgestelde problematiek van de Vitamine D tekorten. Boven Parijs is de voorziening aan Vitamine D alleen in de maanden juli en augustus (Zon) voldoende. Overigens vind bij het gebruik van zonnebrandcrème vanaf factor 15 geen opname van Vitamine D meer plaats.
-          De wat hoge Vitamine A inname heeft te maken met ontsporing in de Landbouw door teveel toevoeging aan het voer (Vitamine A is ontstekingsremmer en bevordert de groei). Dat is dus een juist punt, maar iemand die beperkt dierlijke producten gebruikt en veel fruit en groenten eet uit de biologische teelt, krijgt carotenoïden binnen. Dan kiest het lichaam zelf of het omgezet wordt naar Vitamine A of niet (mits voldoende juiste vetten worden gegeten). De concurrentie met Vitamine D is dan niet aan de orde. Deze informatie hoort dus bij een dergelijk advies. Sterker nog daar hoort het advies bij om boven de leeftijd van 45 jaar Vitamine D te suppleren.
-          Het dieet speelt zoals aangegeven ook een belangrijke rol.

Kortom het is veel beter boven de leeftijd van 45 jaar de Vitamine D inname te verhogen door suppletie van 10 - 15 mcg per dag (bij osteoporose dubbele dosering + ander adviezen). De Vitamine A inname ligt namelijk ver onder toxische niveaus. Uitsluitend zwanger vrouwen moeten de inname van vitamine A bewust beperken. Voldoende Vitamine D voorkomt veel meer narigheid dan het beperken van de Vitamine A inname. Het kan heel goed zijn dat bij de adviezen van het EU-agentschap op de achtergrond belangen spelen van multinationals.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten