maandag 2 april 2012

De melkmythe


De Melkmythe: Wat Je Lichaam Echt Nodig Heeft
Een recente studie claimt dat jonge volwassenen niet genoeg melk drinken - ten minste volgens persberichten over dit onderwerp. Maar volgens de leiding gevende auteur van de studie Nicole Larson was de focus van de studie calcium.
De woorden "melk" en "calcium" worden vaak door de populaire pers afwisselend gebruikt. Maar terwijl melk een bron van calcium is, is er geen andere standaard dan die van de National Dairy Council die het de beste bron van calcium noemt.
De suggestie dat je drie glazen van de afscheiding uit de borstklier van de koe moet drinken om gezond te zijn is een beetje onacceptabel en het past niet bij het menselijke evolutionaire profiel. Feitelijk kunnen de meeste mensen over de hele aardbol niet gemakkelijk koeienmelk verteren.
Yoghurt bevat meer calcium dan melk en is gemakkelijker verteerbaar. Donkergroene bladgroenten bevatten per 250 ml net zo veel of meer calcium dan melk. Donkergroene bladgroenten hebben een toegevoegde waarde van vitamine K dat melk niet heeft en dat ook nodig is voor sterke botten. Sesamzaad is ook heel hoog in calcium.
Wanneer je calcium meet per 250 ml van een voedingsmiddel dan staat melk hoog in de lijst. Wanneer je het echter bekijkt per calorie dat staat melk onderaan. Honderd calorieën van het groen van knolraap (meiraap of meiknolletjes) bevatten meer dan drie keer zoveel calcium als 100 calorieën volle melk.

Bronnen
:
Commentaar van Dr. mercola
De gedachte dat je melk moet drinken voor sterke botten zit diep ingebakken.Dat is het resultaat van zeer succesvolle PR door de commerciële melkindustrie. Maar wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat gepasteuriseerde melk weinig te maken heeft met sterke botten of een goede gezondheid.
Gepasteuriseerde melk heeft helemaal geen belangrijke voordelen voor de gezondheid. Ik raad het niemand aan.
Zoals al in het bovenstaande artikel werd aangegeven is calcium de kwestie die onderzocht werd en niet noodzakelijk de consumptie van (gepasteuriseerde) melk. De genoemde studie vond dat gedurende de overgang tot jong volwassene de dagelijkse inname van calcium gezakt is met een gemiddelde van 153 mg voor meisjes in het voortgezet onderwijs en 194 mg voor jongens.
Interessant was het feit dat de tijd die doorgebracht wordt met televisie kijken een factor is die geassocieerd wordt met lagere calciuminname, terwijl een houding naar een gezonde leefstijl genoemd wordt die samenhangt met een hogere calciuminname. Dit lijkt logisch, ongeacht de melkkwestie, omdat het eten van groenten een van de beste manieren is om er zeker van te zijn dat je voldoende calcium binnen krijgt en het hoort bij een gezonde leefstijl.
Het Enorme Verschil Tussen "Melk" en Rauwe Melk als een Bron van Calcium
Wanneer mensen het over "melk" hebben dan refereren ze automatisch naar gepasteuriseerde melk, hetgeen de enige soort is die je kunt vinden in iedere winkel. De nadelen van het drinken van gepasteuriseerde melk. (the drawbacks of drinking pasteurized milk) zijn echter zo talrijk dat ze enig potentieel voordeel van het calcium dat het bevat overschaduwen.
En er is in feite serieuze twijfel over het calcium in gepasteuriseerde melk omdat een van de ergste bijwerkingen van pasteurisatie het feit is dat het veel van het calcium in rauwe melk onoplosbaar maakt. Dit kan tot rachitis, slechte tanden en zenuwproblemen, omdat voldoende calciumgehalte van vitaal belang is voor kinderen. Daar komt nog bij dat met het verlies van fosfor, dat ook met calcium geassocieerd wordt, bot- en hersenformatie ernstige schade kan oplopen.
Pasteurisatie vernietigt ook een deel van de vitamine C die in rauwe melk voorkomt en het moedigt de groei van schadelijke bacteriën aan.(encourages growth of harmful bacteria)
Het ergste van alles is echter nog dat melkproducten van koeien die behandeld zijn met Monsanto's genetisch gemanipuleerd bovine groeihormoon (rBGH of rBST) (cows treated with Monsanto's genetically engineered bovine growth hormone (rBGH or rBST) je risico op kanker en andere ziekten scherp zou kunnen vergroten, vooral bij kinderen.
Deze schadelijke bijwerkingen worden echter niet geassocieerd met het drinken van rauwe melk.(RAW milk)
Rauwe melk is in feite een prima bron van niet alleen calcium maar ook vaan een aantal andere nutriënten zoals vitaminen, enzymen en goede bacteriën zoals lactobacillus acidophilus.
Een andere belangrijke zaak zou wel eens het koeienras kunnen zijn waar de melk vandaan komt. (the species of cow that the milk is taken from). Melk van oudere koeien, Jerseys, Aziatische en Afrikaanse koeien veroorzaken waarschijnlijk geen problemen, terwijl de melk van de nieuwe koeien zoals de Holstein-koe, die een mutatie aan een van de aminozuren van caseïne heeft, bij veel mensen een intolerantie veroorzaakt.
Heb je Echt Calcium Nodig voor Sterke Botten?
Dit oude geloof zou wel eens niet zo juist kunnen zijn als je wilt geloven. Talloze studies hebben Ontdekt dat er GEEN verband is tussen een hoge calciuminname en een lager fractuurrisico. Zoals vaak het geval is heeft de moderne wetenschap de zaak mogelijk te sterk vereenvoudigd.
Je botweefsel is samengesteld uit ten minste een dozijn mineralen zoals Dr. Robert Thompson M.D. in zijn uitstekende boek The Calcium Lie beschrijft, en als je uitsluitend op calcium focust zul je waarschijnlijk je botdichtheid verslechteren en je risico op osteoporose verhogen.
Dr. Thompson gelooft dat de overconsumptie van calcium met het doel osteoporose te voorkomen andere mineraaldeficiënties en disbalansen veroorzaakt die je risico vergroten op:
Hartziekte
Nierstenen
Galstenen
Osteoartritis
Hypothyroidie
Overgewicht
Type 2 diabetes
Een Verrassend Alternatief voor Calcium voor Botgezondheid
Hij stelt dat een van de beste praktische alternatieven het gebruik van natuurlijk voorkomende ionische mineraalsupplementen is. Hij gelooft dat bijna iedereen sporenelementen nodig heeft en niet alleen calcium, omdat je eenvoudig niet alle nutriënten die je nodig hebt kunt binnen krijgen uit voeding die op gronden gegroeid is die geen mineralen meer bevatten.
Volgens Dr. Thompson zijn onbewerkte zoutsoorten een van de beste bronnen voor deze ionische sporenelementen die zo essentieel zijn voor sterke botten (evenals voor talloze biologische functies).
Ik (Dr. Mercola) ben al lang een fan van zout van een hoge kwaliteit en Himalayan salt is, denk ik, een van de gezondste zouten op de planeet. Het bevat voor het leven belangrijke sporenelementen die erg moeilijk binnen te krijgen zijn met je voeding door de belastingen van de moderne agriculturele werkwijzen.
Het Dieet voor Gezonde Botten dat boven Melk Uitstijgt
Zelfs al heb je rauwe melk of andere rauwe producten tot je beschikking en je hebt het gezonde verstand om gepasteuriseerde melk te vermijden, zijn er genoeg opties voor je dieet om te garanderen dat je genoeg calcium binnen krijgt.
Maar allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat bewerkt voedsel biochemische en metabolische omstandigheden in je lichaam creëert die je botdichtheid zullen doen verminderen.Dus het vermijden van bewerkt voedsel is de eerste stap in de goede richting.
Daar staat tegenover dat het eten van hoge kwaliteit, organisch, biodynamisch en lokaal verbouwd voedsel je botdichtheid op natuurlijke wijze zal verhogen en je risico op het ontwikkelen van osteoporose zal verminderen. (organic, biodynamic, locally-grown food).
Daarnaast zijn specifieke voedingmiddelen die veel calcium bevatten:
Verse, donkergroene groenten zoals spinazie, koolraapbladeren en andijvie
Droge bonen
Sesamzaad en amandelen
Wild zalm en sardines
Rabarber
Okra
Voor een betere ijst van calciumrijk voedsel en de hoeveelheden calcium die in een portie gevonden kunnen worden kunt je op deze site kijken: International Osteoporosis Foundation"s web site.
Een ander voedingsmiddel dat de moeite waard is om te noemen zijn uien. Ze zijn hoog in gamma-glutamyl peptiden waarvan ook gezien is dat ze de botdichtheid verbeteren.
Wees op je Hoede voor Conventionele Calciumaanbevelingen.
Sommige conventionele vertrouwde bronnen zoals WebMD stellen voor om brood en ontbijtgranen waar nutriënten aan toegevoegd, sojabonen en sojamelk waar nutriënten aan toegevoegd zijn te eten.
Doe dat alsjeblieft niet!
Granen (Grains) en soja (soy) hebben een talloze gezondheidsrisico's die ik zeer diepgaand besproken heb in vele voorgaande artikelen. Maar behalve alle andere negatieve gezondheidseffecten van granen is aangetoond dat gluten in het bijzonder de botdichtheidverlagen, dus het eten van veel brood en ontbijtgranen is niet in je beste voordeel ondanks het feit dat er calcium aan toegevoegd is.
Zal een Hoog Proteïne Dieet Calcium Vernietigen?
Er is een algemene bezorgdheid dat het eten van een dieet met veel eiwitten veel calcium met de urine doet uitscheiden. Maar de waarheid is dat er tegenwoordig meer mensen een laag eiwitdieet eten en je lichaam heeft eiwit nodig omdat aminozuren deel uitmaken van de botmatrix.
Wanneer je niet voldoende van de specifieke eiwitten consumeert kan je lichaam geen sterke dichte botten vormen. Dus je MOET er zeker van zijn dat je meer dan genoeg eiwitten van hoge kwaliteit (high quality protein) eet zoals biologische scharreleieren en vlees van koeien die op gras geweid worden en geen granen te eten krijgen.
Toevoegingen van Vitaal Belang voor Botdichtheid
Gezonde vetten - Samen met de basale voedingskeuzes hebben je inname van omega 3 en de ratio tussen omega 3 en omega 6 veel te doen met het opbouwen van gezond botweefsel. Jammer genoeg zijn zelfs vele voedingsdeskundigen zich niet bewust van de belangrijke samenhang van gezonde botten en optimale vetinname.
Bijna iedereen moet omega 3 vet van dierlijke afkomst en van hoge kwaliteit innemen omdat het in de dieten van de meeste mensen hierin ernstig tekort schieten. Ik adviseer krill oil, omdat ik geloof dat het een superieure bron van omega 3 is.
En om je omega 3, omega 6 ratio nog verder in balans te brengen moet je je inname van bewerkte plantaardige oliën verminderen. Oliën als maïsolie, saffloer- en sojaolie zijn afgeladen met omega 6. Om andere redenen adviseer ik om ook geen canolaolie te gebruiken(recommend avoiding canola oil for other reasons).
Zon  Vitamine D is ook belangrijk voor de opname van calcium, dus zorg dat je veel veilige blootstelling aan de zon krijgt samen met je rauwe melk en groenten. Als je levels tot 60 ng/ml brengt dan zal dat helpen je botdichtheid te optimaliseren. (Getting your levels up to about 60 ng/ml)
Oefening - Je zou moet weten dat, net als de combinatie van dieet een oefening goed is om overgewicht te bestrijden, hetzelfde gezegd kan worden voor osteoporose. Het sterken van botmassa door weight-bearing exercise, especially during puberty, kan een goed basis zijn die een levenlang kan duren. Er is in feite een stronger connection between exercise and improved bone density among teens than taking calcium!
Dit komt omdat botopbouw een dynamisch proces is en door kracht uit te oefenen op je botten door oefening stimuleer je nieuwe, gezonde botgroei.

Linken die verband houden met dit onderwerp:
Lees ook dit over melk en opioide peptiden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten