vrijdag 24 februari 2012

Waarom tafelzout niet gezond is


Het verschil tussen tafelzout en keltisch zeezout

In onze zoektocht naar gezondheid is het heel belangrijk voor ons om het verschil te begrijpen tussen tafelzout en organisch (ongeraffineerd) zeezout. Zout en natrium worden beide gebruikt maar dit is niet correct. Zout is natriumchloride hetgeen 40% natrium en 60% chloride is in gewicht. Deze twee mineralen moeten in een constante dynamische balans zijn want ze brengen nutriënten en afvalproducten door de celmembranen. Wanneer er te veel of te weinig van deze twee mineralen dan wordt de permeabiliteit van de celmembranen aangetast en daardoor de intra- en extracellulaire druk. Zout is nodig voor de vochtbalans, elektrolytenbalans en pH (zuur/base) balans. Het is ook nodig voor de productie van maagzuur hetgeen het spijsverteringsenzym is dat door de maag afgescheiden wordt om eiwit af te breken. Samen met kalium is zout nodig voor de goede functie van zenuwen en samentrekking van spieren. Het is belangrijk voor de absorptie van kalium. Het bevordert de mogelijkheid van het bloed om carbon dioxide weg te dragen van het longweefsel. Dus het is eenvoudig te zien dat zout essentieel is voor de gezondheid maar niet alle vormen van zout zijn gezond.

Het is een wel bekend feit dat te veel zout bijdraagt aan de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Volgens recente studies staat het ook in verband met hersenbloedingen, calciumtekort en osteoporose, vochtretentie, gewichtstoename, maagzweren en maagkanker. Toch kan het te veel reduceren van natrium net zo schadelijk zijn als het consumeren van grote hoeveelheden ervan. Te weinig kan spasmen, slechte hartritmes, plotselinge dood en zelfs verhoging van het risico op hartaanval in patiënten met hypertensie. Behalve het zout dat geconsumeerd wordt met bewerkt voedsel moeten we er ons van bewust zijn dat onze huid erg efficiënt is in het absorberen van zout uit met zout verzacht water. En natuurlijk verhoogt het drinken van met zout verzacht water natriumlevels.

Commercieel tafelzout dat in ons voedsel gebruikt wordt en om water te verzachten is het verste van ideaal te noemen. Gedurende het verfijnen van tafelzout, natuurlijk zeezout of rotszout wordt het van meer dan 60 sporenelementen en essentiële macronutriënten ontdaan. Dit zout wordt ontdaan van al zijn mineralen (behalve natrium en chloride) en tot zulke hoge temperaturen verhit dat de chemische structuur van het zout verandert. Daaraan nog toegevoegd wordt het chemisch gereinigd en gebleekt en behandeld met een stof tegen het aankoeken die het zout ervan weerhoudt zich te vermengen met water in het zoutvat. Ongelukkigerwijs vervult deze anti-aankoekstof dezelfde functie in het menselijk lichaam zodat het verfijnde zout niet oplost en niet combineert met het water en vloeistoffen die in ons systeem aanwezig zijn. In plaats daarvan bouwt het op in het lichaam en laat deposito's achter in organen en weefsel hetgeen ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals hyperthyroïdie. Twee van de meest algemene anti-koekmiddelen die gebruikt worden in de massaproductie van zout zijn natrium alumino-silicaat en alumino-calcium silicaat. Deze zijn beide bronnen van aluminium, een toxisch metaal dat betrokken is bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Het aluminium dat in de zoutproductie gebruikt wordt laat een bittere smaak na dus voegen de producenten gewoonlijk suiker toe in de vorm van dextrose om de smaak van aluminium te verbergen. Geraffineerde suiker wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van meer dan 60 ziekten.

Of je nu de ongebalanceerde conditie van de mineralen van tafelzout, de anti-aanbakstoffen die het zout ervan weerhouden om sommige van zijn meest belangrijke dingen n het lichaam te doen of the chemicalieën en suiker die eraan toegevoegd worden, tafelzout is zou gemeden moeten worden.

Er is een alternatief voor commercieel tafelzout. Organisch ongeraffineerd zeezout bevat mineralen en sporenelementen, goede zouten die het lichaam kan gebruiken voor veel van de rollen die natrium speelt. Organisch zeezout wordt bij de kust geoogst. Oceaanwater wordt in een serie van met klei omrande vijvers gesluist. De wind en zon doen het oceaanwater verdampen hetgeen een mineraalrijke pekel achterlaat. Deze levende mix wordt flink gestimuleerd door de zoutboer en er vormen zich schitterende zoutkristallen. Dit zout wordt dan verzameld met de hand met houten gereedschap. Deze manier van oogsten behoudt de vitale balans van de mineralen die we nodig hebben. Zelfs veel zouten die3 op het label hebben "zeezout" zijn gewassen of gekookt hetgeen de mineralen en sporenelementen verwijdert uit het zout dus zoek naar "organisch" zeezout of Fleur de Sel hetgeen het zout is dat bovenop de zoutvijvers drijft en gekristalliseerd is door de zon. Het is volkomen logisch dat we afhankelijk zijn van deze moedermix voor onze gezondheid omdat het leven begonnen is in de zoute oceaan.

Vergelijking van de Minerale Elementen in Natuurlijk Keltisch Zeezout vs. Andere zouten
Mineralen
De elementen hebben hun Engelse namen
Keltisch Zout
Gedeeltelijk geraffineerd Zeezout of Mijnzout
Geraffineerd Tafelzout
Groep 1
Sodium & chlorine (NaCl = Sodium Chloride)
84%
98%
97.5%
Groep 2
Sulfur, magnesium, calcium & potassium
14%
1%
geen
Groep 3
Carbon, bromine, silicon, nitrogen, ammonium, fluorine, phosphorus, iodine, boron, lithium
1.9997%
1%
geen
Groep 4
Argon, rubidium, copper, barium, helium, indium, molybdenum, nickel, arsenic, uranium, manganese, vanadium, aluminum, cobalt, antimony, silver, zinc, krypton, chromium, mercury, neon, cadmium, erbium, germanium, xenon, scandium, gallium, zirconium, lead, bismuth, niobium, gold, thulium, thallium, Ianthanum, neodymium, thorium, cerium, cesium, terbium, ytterbium, yttrium, dysprosium, selenium, lutetium, hafnium, gadolinium, praseodymium, tin, beryllium, samarium, holmium, tantalum, europium
0.0003 %
geen
geen
Groep 5
Alle chemicaliën die bleken, waterabsorptie voorkomen, jodiumtoevoeging stabiliseren, vrij stromen behouden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten