dinsdag 28 februari 2012

Waarom brood niet gezond isBrood symboliseert leven en voeding. Het zou moeilijk zijn om er anders tegenaan te kijken. Sinds 1990 heeft de U.S. Dietary Guidelines aanbevolen om een dagelijks 6 tot 10 porties brood te consumeren ofschoon de voedselpyramide van de overheid niet aangeeft welke types granen je in je dieet zou moeten incalculeren. De Nederlandse voedselpyramide geeft dat evenmin aan.
De Gebleekte Waarheid over Wit Brood
Wit brood is gemaakt van tarwe zonder de vezels en de kiemen en wordt vaak gebleekt om mogelijke gele verkleuring te verwijderen en de houdbaarheid te verlengen.
Graanmolens gebruiken stikstofoxide, chlorine, chloride, nitrosyl, benzoyl peroxide en verschillende chemische zouten als chemische bleekmiddelen. Chloride oxide is in het bijzonder iets om bezorgd over te zijn omdat het combineert met het residue aan proteïne in het meel om alloxan te vormen, een gif dat gebruikt wordt om diabetes te prodcren in laboratoriumdieren. Het gebruik van chloride oxide ontdoet het meel van vitaal tarwekiemolie. Het proces om wit meel te maken vernietigt ook de helft van de onverzadigde vetzuren en doodt vrijwel alle nutriënten.
Een studie die gedaan werd door de University of California's College of Agriculture openbaarde dat wanneer de tarwekiemen en de zemelen verwijderd worden het hele vitamine E gehalte verloren gaat en bijna 50% van de calcium, 70% van het fosfor, 80% van het ijzer, 80% van de magnesium, 75% van mangaan, 50% van kalium, 65% van koper, 80% van thiamine, 60% van riboflavine, 75% van niacine, 50% pantheenzuur en ongeveer 50% van de pyridoxine worden ook vernietigd.
Dus, behalve dat het smakeloos is zit er in het witte brood dat je krijgt alleen nog wat eiwitten van slechte kwaliteit en dikmakend zetmeel.
De Vele Gevaren van Graan Eten
Veel consumenten zijn zich bewust geworden van de vele tekortkomingen van wit brood en kopen nu volkorenbrood in de veronderstelling dat het voedzamer is en daarom gezonder.
De American Academy of Pediatrics zegt dat: volkoren tarwebrood een voordeel van nutriënten biedt boven wit brood.
Dit is misschien war in zekere zin maar volgens Dr. Mercola veroorzaakt volkorenbrood zeer waarschijnlijk gezondheidsproblemen voor een heleboel mensen.
Het kan in het begin misschien moeilijk zijn om dit te geloven vanwege het conventionele geloof dat organische volkorengranen gezond zijn voor iedereen. Zelfs Dr. Mercola was het eens met deze theorie toen hij nog student was. Maar het was pas na 15 jaar onderzoek buiten de medische school dat hij leerde dat granen – zelfs organische volkorengranen, en in het bijzonder tarwe – een belangrijke reden zijn waarom mensen ziek zijn met een grote variëteit aan ziekten.
De voornaamste reden waarom granen niet gezien zouden moeten worden als gezond voedsel is dat ze in het algemeen leiden tot een stijging van je insulinelevels. Maar wat gebeurt er wanneer je insulinelevels stijgen?
- gewicht problemen
- hoge bloeddruk
- hoog cholesterol
- Type 2 diabetes
- kanker
Tarwe bevat ook mycotoxines (toxines die door schimmels geproduceerd worden), het maakt niet uit in welke vorm je tarwe neemt - volkoren tarwe, crackers van tarwe, tarwespruiten enz. - ze kunnen allemaal problemen voor de gezondheid veroorzaken, inclusief:
- Coeliaki
- rheumatoide artritis
- miskramen
- hoofdpijnen
- onvruchtbaarheid
- vertraging in de ontwikkeling bij kinderen
- Prikkelbare darmsyndroom
Coeliaki is een auto-immuun spijsverteringsziekte die geassocieerd wordt met aandoeningen die variëren van diabetes, kort postuur, onvruchtbaarheid, syndroom van Down en diarree. Patiënten die aan coeliaki lijden kunnen geen gluten, een eiwit dat is tarwe, rogge en gerst. verdragen
Volgens een studie die in 32 staten van Amerika gedaan is lijden bijna 2 miljoen Amerikanen aan coeliaki maar de meeste mensen in Amerika zijn zich niet bewust van hun ziekte.
Voor Dr. Mercola is een van de meest belangrijkste veranderingen die je kunt maken in je dieet het verminderen of, indien nodig, het compleet elimineren van tarwe uit je dieet. Dit zal ook je pogingen om gewicht te verliezen ten goede komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten