dinsdag 7 februari 2012

De Kritieke Rol van Tarwe bij Menselijke Ziekte


Lectine bestaat uit Wheat Germ Agglutinin (WGA) of wel Tarwekiem Agglutinine en glycoproteïne.   Door duizenden jaren selectief tarwe te kweken op steeds toenemende hoeveelheden eiwit is de concentratie van WGA lectine proportioneel toegenomen.

WGA is grotendeels verantwoordelijk voor de vele indringende slechte effecten.

En wat is erger, WGA wordt in de hoogste concentraties gevonden in "volkoren tarwe" inclusief de veronderstelde superieure gekiemde vorm.
Wat uniek is van WGA glycoproteïne is dat het directe schade kan aanbrengen aan je meeste weefsels in je lichaam zonder dat het een specifieke set genetische vatbaarheden of immuun gemedieerde articulaties nodig heeft.
Dit zou kunnen verklaren waarom chronische onstekings- en degeneratieve aandoeningen endemisch zijn bij tarwe consumerende bevolkingsgroepen.
WGA lectine is een uitzonderlijk sterke tegenstander omdat het geformeerd is uit dezelfde disulfide verbindingen die gevulkaniseerd rubber een menselijk haar zo sterk, buigzaam en duurzaam maken.
Zoals door de mens gemaakte pesticiden zijn lectines extreem klein en resistent tegen afbraak door levende systemen en hebben ze de neiging om te accumuleren en geïncorporeerd te worden in de weefsels waar ze normale biologische processen verstoren.
Bij extreem kleine concentraties stimuleert WGA de synthese van pro-inflammatoire chemische boodschapperstoffen. WGA veroorzaakt thymusatrofie in ratten. WGA kan de bloed- hersenbarrière passeren. Het hindert waarschijnlijk ook genexpressie en verstoort de endocriene functie.
Bronnen:


Commentaar Dr. Mercola:


Ik heb lang verteld over de gevaren van het eten van alle types granen, inclusief de verondersteld gezonde volkoren tarwe en gekiemde varianten.
Het schuld van het "gevaar" wordt meestal aan gluten, een eiwit dat in het algemeen gevonden wordt in tarwe, rogge en gerst. Coeliaki, ook wel tarwe- of glutenintolerantie, treedt op wanneer je lichaam geen gluten kan verteren.
De onverteerde gluten brengt vervolgens je immuunsysteem om de bekleding van de dunne darm hetgeen symptomen als diarree of verstopping, misselijkheid en buikpijn kan veroorzaken.
Na verloop van tijd raakt de dunne darm steeds meer beschadigd en minder in staat om nutriënten zoals ijzer en calcium te absorberen.  Dit kan weer tot anemie, osteoporose en andere problemen leiden.
Dit is echter maar één probleem dat met het eten van tarwe in verband gebracht wordt en het is misschien niet het meest ernstige probleem. Die eer zou wel eens naar tarwelectine kunnen gaan.
Wat is Tarwelectine?
Lectine is een verdedigingsmechanisme voor de tarweplant, ervoor bestemd om natuurlijke vijanden zoals schimmels en insecten af te weren. Ongelukkigerwijs is dit eiwit ook erg bestand tegen afbraak door levende systemen en het accumuleert gemakkelijk in weefsels waar het normale biologische processen hindert en als antinutriënt werkt.
Kiemen, fermenteren of verteren kan over het algemeen een paar van de negatieve effecten van zulke antinutriënten oplossen (zoals in het geval van het fermenteren van soja, dat veel van zijn antinutriënt eigenschappen verwijdert). Lectines zijn echter resistent tegen deze types van bewerking. 
Om deze reden bestaan lectines zelfs in "gezond" gekiemd brood en waarschijnlijk in hun hoogste concentraties in volkoren tarwe variaties.
Dr. Del Thiessen verklaarde de gevaren zeer goed in het artikel "The Awful Truth About Eating Grains". Als je een paar minuten hebt stel ik voor dat je dit artikel in zijn geheel leest.
Maar om het in het kort samen te vatten schrijft Dr. Thiessen:
"Lectines, die eiwitten zijn die overal  in het plantenkoninkrijk voorkomen, worden erkend als de voornaamste antinutriënten in voedsel. Lectines in granen zijn tarwekiem agglutinine (WGA). Het kan verterings/absorptie activiteiten verstoren en het kan de balans van de bacteriële flora veranderen hetgeen problemen kan veroorzaken met normaal darmmetabolisme. Het potentieel om de menselijke gezondheid te verstoren is groot."
De Gevaren van Tarwelectine
Wat is precies het potentieel van lectines om je gezondheid te ontwrichten?  Hier zijn voorbeelden van de gevaren waarover je hier meer uitgebeid kunt lezen :
-        Pro-Inflammatoir: WGA lectine stimuleert de synthese van pro-inflammatoire chemische boodschapstoffen, zelfs bij kleine concentraties.
-        Immunotoxisch: WGA lectine kan binden met witte bloedcellen en ze activeren.
-        Neurotoxisch: WGA lectine kan de bloed-hersenbarrière passeren en zich hechten aan de beschermende coating om je zenuwen die de myeline schede heet. Het is ook in staat om zenuwgroeifactor te remmen die belangrijk is voor de groei, het onderhoud en het overleven van bepaalde target neuronen.
-        Cytotoxisch (Toxisch voor cellen): WGA lectine veroorzaakt mogelijk geprogrammeerde celdood.
Verder laat de wetenschap zien dat WGA lectine zelfs:
-        Genexpressie kan verstoren-·        Endocriene functie kan verstoren
-        De maag-darmfunctie negatief kan aantasten
-        Vergelijkbare eigenschappen met bepaalde virussen kan delen
WGA lectine is in staat om de celmembranen van je darmen te passeren en zo je lichaam binnen kunnen komen. Verder, als je slijmvliesbarrière aangetast is door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen zoals aspirine en ibuprofen, kan lectine nog problematischer worden. 
Onthoud dat lecitine niet alleen in tarwe voorkomt. Alle zaden van de grasfamilie (rijst, tarwe, spelt, rogge, etc.) hebben hoge levels lectine.

Dr. Peter 'D Adamo van het bloedgroependieet geeft in zijn site lijsten van voedingsmiddelen waarbij hij ook de lectinecontent bij ieder product aangeeft:

Tarwegluten Kan Ook Je Gezondheid Beschadigen
Zoals ik eerder zei treedt coeliaki op wanneer je lichaam geen gluten kan verteren die in tarwe gevonden wordt (gluten komt ook voor in rogge, gerst, haver en spelt).
Volgens statistieken van de Universiteit van Chicago Celiac Disease Center, lijdt gemiddeld 1 uit de 133 anderszins gezonde mensen aan deze spijsverteringsziekte.
Voorgaande studies hebben ontdekt dat dit aantal zou wel eens zo hoog als 1 uit 33 kunnen zijn in risicobevolkingsgroepen.
“Gluten” komt uit het Latijnse woord voor lijm en zijn plakkende eigenschappen houdt brood en cake bij elkaar. Maar diezelfde eigenschappen verstoren de afbraak en absorptie van nutriënten uit ander voedsel in dezelfde maaltijd.
Het resultaat is een samengeplakte constiperende klomp in je darm in plaats van een voedzaam, gemakkelijk verteerde maaltijd.
De onverteerde gluten "triggert" dan je immuunsysteem om de bekleding van je dunne darm aan te vallen hetgeen symptomen als diarree of constipatie, misselijkheid en buikpijn kan veroorzaken.
Na verloop van tijd raakt je dunnen darm steeds meer beschadigd en minder in staat om nutriënten zoals ijzer en calcium op te nemen.Dit kan weer tot anemie, osteoporose en andere problemen leiden.
De snelle toename van coeliaki en mildere vormen van glutenintolerantie in geen verassing gezien het moderne westerse dieet dat voor een groot deel uit koolhydraten uit granen bestaat.  
Daar komt bij dat de moderne tarwe heel verschillend is van de tarwe die je voorouders aten. De verhouding van gluteneiwit in tarwe is enorm toegenomen als een resultaat van kruisen.
Tot de 19e eeuw werd tarwe in het algemeen ook gemengd mat andere granen, bonen en noten; puur tarwemeel wordt pas de laatste 200 jaar gemalen tot geraffineerd wit meel.
Het resulterende hooggluten, geraffineerd graandieet dat de meesten van jullie gegeten hebben sinds je kindertijd was gewoonweg niet een deel van het dieet van eerdere generaties.
Om de zaken nog gecompliceerder te maken blijft coeliaki vaak jarenlang onopgemerkt omdat symptomen niet altijd aanwezig zijn. En omdat coeliaki tot voor kort gezien werd als zeldzame ziekte blijft het vaak niet gediagnosticeerd of  mis gediagnosticeerd als IBS of lactose intolerantie.
Als je coeliaki hebt - een bloedtest kan het duidelijk maken - is het absoluut noodzakelijk dat je geen gluten eet om niet je gezondheid nog meer schade toe te brengen.
Wees je er alsjeblieft bewust van dat gluten is veel voedingsmiddelen verborgen kan zitten inclusief soepen, sojasaus, snoepjes, vleeswaren en in verschillende vetarme en vetloze producten dus je moet er zeker van zijn dat je de etiketten gelezen hebt voordat je ze eet. Kijk ook uit met mout, zetmeel, hydrolyzed vegetable protein (HVP), texturized vegetable protein (TVP) en natuurlijke smaakmakers. Sommige farmaceutische producten en alcohol kunnen ook gluten bevatten.
Moet Je Granen Opgeven?
In mijn ervaring heeft zon 75-80% van ALLE mensen baat bij het vermijden van granen, zelfs van gekiemde volkoren granen. Dit geldt of je nu een glutenintolerantie hebt of niet. Dat is omdat, behalve de problemen met antinutriënten zoals lectine en eiwit zoals gluten, granen snel tot suikers afgebroken worden in het lichaam, hetgeen verhoogde insulinelevels veroorzaakt die gezondheidsproblemen verergeren zoals:
-        Overgewicht
-        Hoog cholesterol
-        Hoge bloeddruk
-        Type 2 diabetes
-        Kanker
De enige consistente uitzonderingen zouden diegenen zijn wiens voedingstype het koolhydraattype is en je niet lijdt aan symptomen van intolerantie. 

Gerelateerde Linken:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten