woensdag 29 februari 2012

Astma en Hormonen bij Vrouwen



Uit de John R. Lee, M.D. Medical Letter, 2001

Vraag: Ik ben 32 jaar oud en heb astma gehad sinds mijn kinderjaren. Ik gebruik puffers om het onder controle te houden, maar het wordt vaak erger tegen de tijd dat ik moet gaan menstrueren. Ik ben vaak met astma aanvallen op de eerste hulp terecht gekomen en ik ben bang om iets te doen dat het ze erger kan maken. Ik zou graag progesteroncrème willen proberen voor mijn PMS,maar ik wil er zeker van kunnen zijn dat dit mijn astma niet erger zal maken.
A: Ik heb veel brieven van vrouwen ontvangen die mij vertellen dat hun premenstruele astma opgeklaard is nadat ze met bio-identieke progesteroncrème begonnen waren. Ik heb ook brieven van postmenopauzale vrouwen die rapporteren dat hun astma en allergieën opgeklaard zijn nadat hun hormonen in balans gebracht waren.lees alsjeblieft: What Your Doctor May Not Tell You about Premenopause voor gedetailleerde informatie over het gebruik van progesteroncrème.
Een uitstekende studie over premenstrueel astma en hormonen die uit Australië komt keek naar 51 vrouwen met astma. 47% Van hen had voortdurend symptomen, 41.2% had premenstrueel astma, en 11.8% had in het midden van de cyclus een verslechtering van de expiratoire piekflow (PEF) en andere symptomen. De wetenschappers maten hormoonlevels en ontdekten dat de grootte van de val in progesteron vanaf 7 tot 2 dagen voor de menstruatie, premenstruele spanning en leeftijd 89.2% van de veranderlijkheid in premenstruele astmasymptomenscores verklaarden met de progesterongradiënt als de belangrijkste bepalende factor. In andere woorden, lage progesteronlevels correleren sterk met astmasymptomen.
Ongelukkigerwijs concludeerden de wetenschappers dat het antwoord op deze informatie het verhogen van astmamedicatie voor de menstruatie zou moeten zijn. Wanneer zij fysiologische doses progesteroncrème zouden gebruiken om te vervangen wat de eierstokken niet produceren dan zouden ze een veel beter succes hebben in het behandelen van dit probleem!

2009 Update over Astma en Hormonen bij Vrouwen door Virginia Hopkins
Sinds Dr. Lee bovenstaand antwoord schreef in 2001 is er zelfs nog meer goed onderzoek geweest dat zijn advies ondersteunt.
Voor de puberteit komt astma meer voor bij mannen, maar na de puberteit komt het meer voor bij vrouwen hetgeen onze eerste indicator is voor de connectie tussen oestrogeen en astma. We weten ook dat astma erger wordt gedurende de 5 tot 10 dagen voor de menstruatie bij vrouwen die cyclusgerelateerd astma hebben. Dit gebeurt wanneer vrouwen normaal progesteron produceren, maar ovariumdisfunctie is deze dagen epidemisch onder jonge vrouwen en velen produceren weinig to geen progesteron gedurende deze fase van hun menstruele cyclus hetgeen oestrogeen dominantie veroorzaakt. Jonge vrouwen met astma hebben ook eerder onregelmatige menstruaties. Meer dan 10 jaar geleden zette Dr. Lee astma als een van de symptomen van oestrogeen dominantie op zijn lijst. Als vrouwen ouder worden sterven er meer aan astma dan mannen. Na de menopauze is het percentage vrouwen met astma dichterbij dat van mannen.

Astma en Oestrogeenvervanging
Een grote Harvard studie van 2004 die in de Archives of Internal Medicine gepubliceerd werd liet zien dat postmenopauzale vrouwen die oestrogeenvervanging gebruikten meer dan twee keer zo vaak astma ontwikkelden dan zulke vrouwen die het hormoon niet namen. Bij vrouwen die oestrogeen met een progestin namen waren de resultaten waren hetzelfde als bij vrouwen die alleen oestrogeen namen.

Astma en Anticonceptiepillen
Een studie uit Noorwegen van 2009 ontdekte dat vrouwen tussen de 25 en 44 die orale anticonceptiemiddelen gebruikten bijna 50% meer kans op astma hadden dan vrouwen die ze niet gebruikten. Deze ontdekkingen waren van toepassing op vrouwen die een normaal of overgewicht hadden, maar niet op slanke vrouwen. De meeste orale anticonceptiemiddelen bevatten synthetische oestrogenen en progestins die de normale productie van hormonen in de ovaria onderdrukken. De synthetische hormonen hebben andere effecten op het lichaam dan de natuurlijke hormonen die de ovaria zelf produceren.
We weten ook dat de gebruikelijke inhalers die normaal gebruikt worden om astma onder controle te houden dit erger kunnen maken bij vrouwen die premenstrueel en postmenopauzaal astma hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat de inhalers synthetische corticosteroïden bevatten die de receptoren voor progesteron bezetten en zo de werking van progesteron blokkeren waardoor er nog meer oestrogeen dominatie ontstaat.
Het onderzoek naar oestrogeen en astma is tegenstrijdig gebleken omdat studies die luchtwegvernauwing en flow meten laten zien dat oestrogeen de luchtwegen meer open houdt gedurende een astma-aanval. Dit is te danken aan het bekende effect van oestrogeen om stikstofmonoxide te verhogen hetgeen helpt de luchtweg open en meer ontspannen te houden. Omdat oestrogeen ook pro-inflammatoir is komt er een moment dat een teveel aan oestrogeen dit voordeel teniet doet.
Het onderzoek over progesteron en astma is vertroebeld omdat er veel gedaan is met de synthetische progestins, maar dit onderscheid werd niet gemaakt.
Progestins maken astma vaak erger.
De conclusie is dat onze hormonen als een concert werken het is de moeite waard om naar een balans toe te werken om te helpen astma onder controle te brengen.
Als je hier meer over wilt weten dan kun je naar dit forum komen:
http://hormonaledisbal.forum2go.nl

References
Barr RG, Wentowski CC, Grodstein F et al, “Prospective study of postmenopausal hormone use and newly diagnosed asthma and chronic obstructive pulmonary disease,” Arch Intern Med 2004 Feb 23;164(4):379-86.
Lim RH, “Sexual Tension in the Airways: The Puzzling Duality of Estrogen in Asthma,” American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology Vol. 38, pp. 499-500, 2008.
Macsali F, Real FG, Omenaas ER, “Oral contraception, body mass index, and asthma: a cross-sectional Nordic-Baltic population survey,” J Allergy Clin Immunol 2009 Feb;123(2):391-7.
Ravelo RL, Rodríguez GB, Collazo AJJ et al, “Comparative study of progesterone, estradiol and cortisol concentrations in asthmatic and non-asthmatic women,” Allergol Immunopathol (Madr) 1988;16:263-266.
Salam MT, Wenten M, Gilliland FD, “Endogenous and exogenous sex steroid hormones and asthma and wheeze in young women,” J Allergy Clin Immunol. 2006; 117(5):1001.
Troisi RJ, Speizer FE, Willett WC et al, “Menopause, postmenopausal estrogen preparations, and the risk of adult-onset asthma: a prospective cohort study,” Am J Respir Crit Care Med. 1995;152:1183-1188.
Vrieze A, Postma DS, Kerstjens HA, “Perimenstrual asthma: a syndrome without known cause or cure,” J Allergy Clin Immunol. 2003;112:271-282.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten