zaterdag 21 januari 2012

Testosteron versus oestrogeenTestosteron wordt in het algemeen gezien als het “meester”mannelijke hormoon omdat het de snelheid van de seksuele ontwikkeling van de man geheerst en onder controle heeft. Testosteron speelt ook een sleutelrol in het bepalen van de totale gezondheid en het welzijn van een man. Hoge testosteronlevels  betekent seksuele en mentale energie, stamina en vitaliteit. Lage levels dragen bij aan vermoeidheid, premature veroudering en ziekte.
Terwijl testosteronlevels met de leeftijd lager worden kunnen een aantal leefstijlfactoren, inclusief stress, fysieke inactiviteit, overtraining, gebrek aan slaap, chronische ziekte, roken, drinken en het gebruik van medicijnen en drugs, bijdragen aan het ontstaan van laag testosteron.
Samen met deze daling in testosteron door leeftijd en leefstijl ervaren veel mannen toename in de levels van oestrogenen. Het resultaat is een testosteron/oestrogeen disbalans die direct vele van de debiliterende gezondheidsproblemen veroorzaakt die met het normale ouder worden in verband gebracht worden. De grote meerderheid mannen zijn verbaasd te leren dat oestrogeen (het "vrouwelijke" hormoon) ook in hun lichamen aanwezig is. Het wordt in hele kleine hoeveelheden geproduceerd als een bijproduct van het testosteronconversieproces. In feite zijn gebalanceerde levels oestrogeen essentieel voor een gezond libido en een betere hersenfunctie en om het hart te beschermen en de botten te versterken..
Maar door het ouder wordende lichaam, lichaamsvet, hormoonvervanging, pesticiden, tekorten aan nutriënten, medicijnen en buitensporige alcoholinname ervaren veel mannen hoge levels oestrogenen die hun gezondheid negatief beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat de oestrogeenlevels van de gemiddelde 54-jarige man hoger zijn dan die van de gemiddelde 59-jarige vrouw! Het eindresultaat is dat deze hoge levels oestrogeen gereduceerde levels van testosteron, vermoeidheid, verlies van spierspanning, toename van lichaamsvet, verlies van libido en seksuele functie en een vergrote prostaat kunnen veroorzaken.
Bij jonge mensen worden kleine hoeveelheden oestrogeen gebruikt om de celstimulerende effecten van testosteron te reduceren. Maar wanneer er te weinig testosteron aanwezig is zal oestrogeen zich hechten aan testosteronreceptoren door het hele lichaam. Als gevolg daarvan, wanneer oestrogeenlevels toenemen met de leeftijd, is testosteron niet in staat de cellen te stimuleren hetgeen gereduceerde seksuele drift en sensatie tot gevolg heeft evenals verlies van libido. Andere problemen die in verband gebracht worden met buitensporig hoge levels oestrogeen zijn:
(1) Het stoppen van normale productie van testosteron door de testikels. Teveel aan oestrogeen kan de testosteronreceptoren in de hypothalamus verzadigen waardoor het signaal dat naar de hypofyse gestuurd wordt gereduceerd wordt. Dit reduceert op zijn beurt weer de secretie van luteïniserend hormoon dat nodig is voor de gonaden om testosteron te produceren.
(2) Het verhogen van de productie van sex hormone-binding globulin (SHBG) door het lichaam. SHBG bindt testosteron en reduceert daardoor de hoeveelheid van klinisch belangrijk vrij testosteron in het bloed dat beschikbaar is voor receptorplaatsen.
(3) Langer term gezondheidsrisico's zoals toegenomen risico voor diabetes, hartziekte en sommige kankers.
Het is duidelijk dat het essentieel is voor mannen, die bezorgd zijn over gezond ouder worden en die lijden aan symptomen van laag testosteron of die testosteronvervangingstherapie ondergaan, om agressief actie te ondernemen om hun oestrogeenlevels aan te pakken en enig overmatig oestrogeen tot een veiliger level te reduceren.
Speekseltesten zijn een prima methode om op een goedkope manier de belangrijke mannelijke hormonen te testen inclusief oestradiol, de meest actieve vorm van oestrogeen. Wanneer de test laat zien dat je oestradiollevels hoog zijn/of vrij testosteronlevels laag of laag normaal, je testosteron gebruikt of prohormoon support, je meer vet wilt verliezen op de buik en je je prostaat wilt beschermen, dan is het volgende protocol aanbevolen.
(1) Verlies gewicht. Vetcellen, in het bijzonder in de buikregio, produceert het aromatase-enzym dat testosteron omzet naar oestrogeen.
(2) Reduceer of elimineer alcoholconsumptie en je lever in staat te stellen om beter het teveel aan oestrogeen te kunnen verwijderen.
(3) Neem 80-90 mg zink per dag. Zinc functioneert als een aromataseremmer bij sommige mannen.
(4) Verhoof je inname van crucifere groenten zoals broccoli en bloemkool en lijnzaad. Deze helpen de lever een teveel aan oestrogeen te metaboliseren.
(5) Reduceer of elimineer de medicaties die je regelmatig neemt en die mogelijk interfereren met je gezonde leverfunctie. Algemene medicijnen zijn NSAIDs (e.g. ibuprofen, acetaminophen, aspirin), de “statin” klasse van cholesterol verlagende medicijnen, sommige hart- en bloeddrukmedicijnen en sommige anti-deprssiva.
Conclusie: Testosteron is het "meester" mannelijke hormoon, maar als je te weinig of teveel oestrogeen hebt zul je er nooit op je best uitzien en zul je je nooit op je best voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten