zondag 22 januari 2012

De Franse paradox


De Goede Vetten en Oliën - De Franse Paradox

De meeste mensen zullen je vandaag nog steeds vertellen dat verzadigde vetten slecht voor je zijn - ze zorgen voor gewichtstoename en zijn slecht voor je hart, zeggen ze.  Maar je hebt misschien wel gehoord dat de Fransen veel verzadigd vet eten in de vorm van kaas, room, eieren, lever, vlees en rijke paté's en sausen. Volgens een artikel van Molly O'Neill in de New York Times is het percentage hartziekten in Frankrijk ongeveer de helft van dat van de Amerikanen: 315 uit iedere 100.000 mannen van middelbare leeftijd sterven aan hartziekten ieder jaar in Amerika - in Frankrijk slechts 145 per 100.000. Deze voedingsmiddelen zijn misschien niet toevallig allemaal rijk aan vitamine A.

Gascogne:  Hoge Verzadigde Vet & In Vet Oplosbare Vitamines in het Dieet; Lage Hartziektegetallen

Verder is in Gascogne, de provincie in Frankrijk waar grote hoeveelheden ganzen- en eendenlever en vet geconsumeerd worden die rijk zijn aan vitamine A, is het percentage 80 per 100.000. En dat ondanks het feit dat, volgens een studie van Dr. Serge Reynaud, de bevolking van Gascogne meer verzadigd vet eten dan welke andere groep mensen in de geïndustrialiseerde wereld dan ookEen paradox, of zijn de theorieën dat "verzadigd vet slecht is" fout? Wij denken het laatste.
 Getallen van hartziekte
  • Verenigde Statens:  315 per 100,000
  • Frankrijk:            145 per 100,000
  • Gascogne*:         80 per 100,000
*In Gascogne eten de mensen meer verzadigd vet dan welke andere groep mensen in de geïndustrialiseerde wereld dan ook!

Traditionele vetten en Bloedsuiker
Veel mensen hebben verteld dat ze beter in staat zijn hun bloedsuiker te reguleren met regelmatige consumptie van traditionele vetten die rijk zijn aan de in vet oplosbare vitamines. Deze omvatten voedingsmiddelen zoals volvette melkproducten, volvette melk, volvette yoghurt, boter en cream, eieren, rundvlees en kokosolie. Transvetten kunnen insulinereceptoren hinderen, blijf dus verre van deze vetten als je normale bloedsuikers wilt behouden. Vitamine D dat ook in verzadigd vet zoals boter, reuzel en levertraan gevonden wordt, help je lichaam om op adequate wijze insuline te gebruiken.
Je bloedsuiker reguleren is niet alleen belangrijk om diabetes te voorkomen maar voor ons allemaal om gezond te blijven en een gezond  gewicht te hebben. 

De Cholesterol Mythe
Meer dan 60% van de hartaanvallen gebeuren bij mensen met normale cholesterollevels. Er bestaat geen enkele studie die aantoont dat hoge cholesterollevels hartziekte veroorzaken. Er sterven elk jaar in feite meer  mensen aan hartziekte die geen hoog bloedcholesterol hebben. Voor meer informatie lees Eat Fat, Lose Fat, door Dr. Mary Enig en Sally Fallon en The Cholesterol Myths:  Exposing the Fallacy That Saturated Fat and Cholesterol Cause Heart Disease door Uffe Ravnowskov, M.D. Ph.D.
Je lichaam heeft cholesterol nodig voor de gezondheid van je darmen, om hormonen te maken, vitamine D en gal. Cholesterol is ook nodig om de serotoninereceptoren in de hersenen goed te laten functioneren. Dus het hebben van voldoende cholesterol is belangrijk voor het behoud van een goede stemming en emotionele gezondheid. Veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan de in vet oplosbare vitamines A en D zijn ook rijk aan cholesterol, zoals eierdooiers, lever en garnalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten