zondag 6 november 2011

Wat moet een vrouw doen om niet zwanger te worden?


Natuurlijke geboortebeperking

Je beste keuze hangt van jezelf af.Voor sommige vrouwen gaat het gemak van anticonceptiepillen of pleisters boven de bijwerkingen en risico’s voor de gezondheid die daarmee gepaard gaan. Aan de andere kant zijn er vrouwen met stabiele relaties, een regelmatige cyclus en een goed lichaamsbewustzijn die er wat voor voelen de “ritmemethode” te gebruiken. Deze methode staat ook bekend als “natuurlijke familieplanning” en “vruchtbaarheidsbewustzijn”.  


Tussen de extremen van synthetische hormonen en de ritmemethode liggen condooms, spiraaltjes, pessariums, vrouwencondoom en de spons (today sponge) die steeds populairder wordt in Amerika. Bij alledrie worden spermiciden gebruikt en die zijn niet de gezondste keuze voor je lichaam. Maar nogmaals, de risico’s moeten afgemeten worden tegen volwassenheid, leefstijl en hoe ernstig de gevolgen van een zwangerschap wegen. De spons is gemakkelijk te gebruiken, effectief, goedkoop en zonder recept te koop.


Ik moet de vrouw nog ontmoeten die Depo Provera gebruikt heeft (de progestageeninjectie die drie maanden werkt) en die zich niet verschrikkelijk ellendig voelde. Sommige vrouwen doen er meer dan een jaar over om te herstellen. Het kan een onweerstaanbaar gemakkelijke manier van anticonceptie lijken, maar lees a.u.b. eerst de volledige  physician’s information sheet  voor de bijwerkingen alvorens dit middel in overweging te nemen. Lees ook dit artikel, Wake-up Call about Depo-Provera.


Een fantastisch hulpmiddel voor vrouwen die hun vruchtbaarheid willen bepalen, om zwanger te worden of om dat juist te voorkomen, is de Fertile Focus microscope, een microscoop zo groot als een lipstick, die gebruikt wordt om naar het speeksel te kijken.  Een varenachtig patroon in het speeksel  wil zeggen dat de vrouw vruchtbaar is. Ik gaf dit kleine dingetje aan mijn kleindochter met PMS klachten en het was een mooi middel om haar lichaamsbewustzijn te verbeteren en haar te introduceren in de ritmes van haar menstruele cyclus. Wanneer ze ovuleerde en het onmiskenbare varenpatroon verscheen, had ze tastbaar bewijs dat een eitje was vrijgekomen- het was opwindend voor haar, maar het maakte haar ook bewust van de mogelijkheid zwanger te kunnen worden.


Ik heb ook vrouwen gekend die de vruchtbaarheidsmicroscoop gebruikten gedurende de ups en downs van de perimenopauze om te checken of ze ovuleerden. Wanneer ze niet ovuleerden, gebruikten ze natuurlijke progesteroncrème gedurende die cyclus, een zeer goede strategie om de hormonen in balans te houden.


Ik heb een paar van de Hopkins Health Watch over chemische anticonceptiemiddelen samengevat om je te helpen de risico’s op een rijtje te krijgen: What Every Woman Should Know about Birth Control.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten