zondag 13 november 2011

De zin en onzin van omega 3-6-9 oliën


De omega 3-6-9 olie van Udo’s Choice en andere merken zijn ongetwijfeld ook uw pad wel eens gekruist en mogelijk hebt u zelfs zo’n fles tegen een flink prijsje aangeschaft. Ook ik ben ooit eens in de verleiding gekomen en heb de olie van Omega & More een poos gebruikt. 

Zijn deze oliën werkelijk zo goed al men wel wil doen geloven? 

De balans tussen de verschillende vetzuren in ons lichaam is van groot belang. Je kunt over de rol van essentiële vetzuren deze pagina eens lezen. 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Essenti%C3%ABle_vetzuren

Hoe zit het nu met die omega 3-6-9 olie? 
Wel, omega 6 zit in alle plantaardige oliën en ook een beetje in olijfolie en kokosolie. Als gevolg van de hetze tegen cholesterol en verzadigde vetten zitten deze plantaardige oliën zo'n beetje OVERAL in en krijgt u deze in grote hoeveelheden binnen wanneer u regelmatig gebruik maakt van kant en klare producten. Tenzij u al uw voeding helemaal zelf en uit basisingrediënten zou bereiden krijgt u dus meer dan voldoende plantaardige olie (omega 6). 

Aan de andere kant zij er nauwelijks bronnen van omega 3. Gemiddeld krijgen we maar 1-2 gram omega 3 binnen per dag. Veel voorkomende plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en sojaolie bevatten resp. 65% en 50% omega 6. 1 Eetlepel hiervan dus en je krijgt al drie keer zoveel omega 6 binnen dan omega 3, zelfs als je naast die ene lepel verder geen omega 6 binnen zou krijgen. 
De verhouding van omega 3 en omega 6 inname in Nederland en België is gemiddeld 1:8! Wat nog relatief goed is vergeleken met bijvoorbeeld VS of Israël. Maar de verhouding zou eigenlijk ergens tussen de 1:1 en 1:4 moeten liggen. 

Volgens de fabrikanten van de omega 3-6-9 oliën zitten deze oliën er in je juiste verhoudingen in maar wanneer u dus naast deze olie nog kant en klare producten of plantaardige olie gebruikt dan krijgt u al meteen te veel omega 6 binnen. 
De omega 3 en omega 6 verhouding in het dieet heef directe invloed op de verhouding van onstekingsveroorzakende en ontstekingsremmende prostaglandines, die invloed hebben op zo'n beetje elk proces in je lichaam. Omega 3 stimuleert prostaglandine 1 en 3; dat zijn de goede prostaglandines. Omega 6 stimuleert prostaglandine 1 maar ook 2 en die laatste veroorzaken ontstekingen in het lichaam. 

Daar komt nog bij dat in de omega 3-6-9 oliën de omega 3 alleen uit lijnzaadolie bestaat. De ALA uit lijnzaadolie moet omgezet worden naar EPA en DHA en die omzetting gebeurt bij veel mensen niet goed. Daarom is het beter om een goed visolieproduct te kopen waardoor je meteen EPA en DHA binnen krijgt. 

Met omega 3-6-9 olie MAG U NOOIT BAKKEN! 

Het is dus oppassen geblazen wanneer u besloten heeft om een omega 3-6-9 olie te gaan gebruiken. 

Daarnaast zit omega 9 in olijfolie. Die olie kunt u gebruiken in koude gerechten en om mee te bakken. De meeste mensen hebben olijfolie in hun dieet geïntegreerd en hebben daarom ook geen extra omega 9 nodig in de vorm van een omega 3-6-9 product. 

Het enige dat m.i. nodig is, is een goed visolieproduct om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 in orde te maken. Lijnzaad(olie) in hiervoor geen goede optie omdat die omgezet moet worden naar EPA(omega 3) en dat proces verloopt bij heel veel mensen niet goed. Dus waarom een risico nemen? 

Om kort te zijn; de omega 3-6-9 olie is volgens mij geldverspilling. U kunt uw goede geld beter besteden aan een goed en zuiver visoliesupplement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten