dinsdag 8 november 2011

12 menopauzetypes

Types van menopauze 

De menopauze zou een gemakkelijke, geleidelijke overgangsperiode in het leven van een vrouw moeten zijn, zodra ze deze heeft herkend. Velen geeft het nieuwe capaciteit voor werk, plezier, gezondheid en zelfontwikkeling. Deze vrouwen zeggen zich vrijer en aantrekkelijker te voelen wanneer ze niet langer energie besteden aan een maandelijkse periode. 

Een arts ontdekte dat een ideale menopauze een redelijk haalbaar doel voor de meeste vrouwen is. Het is belangrijk om de levels van testosteron, oestrogeen en progesteron te bepalen. 

Elk van deze hormonen speelt een aantal kritische rollen in de gezondheid gedurende en na afloop van de menopauze. Het is niet voldoende om ieder apart te bepalen, aangezien er ook gekeken moet worden naar de patronen van balans of disbalans van de drie in relatie tot elkaar. De relatie tussen de hormonen is een cruciaal stuk van de puzzel. 

Wanneer je uitvindt welk type hormonale disbalans je hebt, kun je stappen zetten om de balans te herstellen. (Aangezien de verschijning van de menopauze bij elke vrouw anders is, is het over het algemeen niet mogelijk het type menopauze bepalen door alleen naar de ervaringen van andere vrouwen te luisteren.) 

Hier zijn 12 types van menopauze: 

Type 1: Ideale Menopauze 
Wanneer een vrouw gezegend is met een ideale menopauze, kost het haar misschien moeite om te begrijpen waarom vriendinnen klagen over hun symptomen van de overgang, aangezien haar menopauze bijna helemaal vrij is van ongemakken. 

In de loop van ongeveer een jaar, stopt ze simpelweg met menstrueren. Ze zal misschien nooit een opvlieger, vaginale droogheid of vermoeidheid meemaken. 

Over het algemeen is haar ervaring van de menopauze geleidelijk en nagenoeg vrij van klachten. Nadat de veranderingen compleet zijn, voelt ze zich absoluut goed, terwijl een aantal vrouwen in deze groep hele milde klachten ervaart, die gerelateerd zijn aan de geleidelijke veranderingen of variaties in de hormoonlevels. 

Type 2: Laag testosteron 
In deze type 2 menopauze produceert het lichaam voldoende oestrogeen en progesteron om tegemoet te komen aan de behoeftes, hoewel de levels van beide hormonen aan de ondergrens van de normaalwaarden liggen. Maar het lichaam maakt niet voldoende testosteron. Het resultaat kan subtiel zijn, of juist behoorlijk intens. Het basale gevoel kan goed zijn, maar er is een gemis aan gedrevenheid en zekerheid, of aan wilskracht en vitaliteit. 

Milde depressie en vermoeidheid kunnen signalen zijn van lage testosteronlevels. Wellicht is er wat verlies van het libido, maar waarschijnlijk is er geen compleet gebrek aan interesse in seks. 

Misschien komt het niet eens op dat dit signalen van de menopauze zijn en wellicht zegt een vrouw met menopauze type 2: “Ik weet niet wat er mis is met me. Ik lijk geen enkel probleem te hebben met opvliegers, maar ik ben moe en loom en ik blijf dingen uitstellen die ik altijd leuk vond om te doen. 

Type 2 menopauze heeft soms psychische klachten en risico’s. Een testosterontekort kan opvliegers veroorzaken, zelfs wanneer er voldoende oestrogeen en progesteron is. 

Testosterontekort kan het risico op afwijkingen aan de vagina, zoals “lichen sclerosus”, een conditie waarbij de schaamlippen en vagina erg dun en broos worden. Laag testosteron kan een verzwakte spierspanning veroorzaken en wordt geassocieerd met rimpels en een slappe huid. 

Daarnaast is er een iets groter risico op osteoporose of pijn op de borst als gevolg van spasmen van de coronaire slagaders. 

Type 3: Hoog testosteron 
Type 3 menopauze is veelal, net als de eerste twee types, relatief gemakkelijk. Met adequate levels van zowel oestrogeen als progesteron, kunnen de dingen redelijk geleidelijk verlopen. Maar een te hoog testosteronlevel kan een probleem vormen. 

Testosteron verhoogt zelfvertrouwen, kracht en libido. Teveel ervan kan geagiteerd en angstig maken. Deze frustratie kan zelfs leiden tot een soort depressie, welke niet verward mag worden met de Type 2 depressie. Haar in het gezicht, een vettige huid en acne zijn een aantal andere manieren waarop een excessieve hoeveelheid testosteron zich kenbaar maakt. 

Hoge testosteronlevels worden in verband gebracht met insulineresistentie, een conditie, die het vermogen van het lichaam om bloedsuikerlevels te reguleren, verstoort. Insulineresistentie kan ouderdomsdiabetes veroorzaken en het kan het risico op een hartziekte evenals borst- en baarmoederwandkanker vergroten. 

Hoge testosteronlevels staan erom bekend het goede cholesterol in het bloed te verlagen, wat ook het risico op hartproblemen kan vergroten. 

Type 4: Laag oestrogeen 
Het lichaam produceert niet voldoende oestrogenen. Het is mogelijk dat, ten gevolge van stress of andere factoren, de bijnieren niet in staat zijn hun productie van oestrogeen zo te verhogen als ze zouden moeten doen. 

Een veel voorkomend signaal van dit type menopauze is het hebben van opvliegers. In feite kunnen opvliegers geproduceerd worden door diverse hormonale disbalansen, dus ze komen voor als klacht bij de meeste types menopauze. 

Mogelijke klachten zijn mentaal verminderde scherpte ten opzichte van normaal, met verminderde verbale vaardigheden. Veel vrouwen met lage oestrogeenlevels klagen dat ze moeite hebben om namen te herinneren. Deze problemen kunnen frustrerend zijn. 

Laag oestrogeen kan ook aanleiding geven tot gevoelens van wanhoop of depressie. Fysiek gezien uit een tekort aan oestrogeen zich in een dunnere huid, meer rimpels, kleinere borsten, stressincontinentie (“urineverlies bij niezen of hoesten”), of excessieve, onregelmatige vaginale bloedingen. Zonder oestrogeen om het testosteronlevel in balans te brengen, kan een vette huid en acne ontwikkeld worden. 

Oestrogeen is ook nodig om een gezond libido te behouden, er is mogelijk ook enig verlies van seksuele lust. 

Ten slotte kan het meer moeite kosten om precies werk met de handen te doen, zoals benodigde vaardigheid voor borduren en andere fijn-motorische taken. Waarschijnlijk weet je ook dat een hoog oestrogeenlevel gelinkt wordt aan borst- en baarmoederkanker. 

Een te laag oestrogeenlevel kan daarentegen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Aangezien oestrogeen helpt de botmassa te reguleren, kan een verlaagd oestrogeenlevel het risico op osteoporose verhogen. 

Oestrogeen is ook beschermend tegen hart- en vaatziekten. Premenopausale vrouwen krijgen zelden een hartaanval. Daarnaast stimuleert een te laag oestrogeenlevel de ontwikkeling van insulineresistentie, wat kan bijdragen aan diabetes, kanker en hartproblemen. 

Type 5: Laag oestrogeen, laag testosteron 
Hoewel dit type menopause veel van de fysieke ongemakken heeft van type 4, zijn de meeste pijnlijke ongemakken emotioneel. Laag oestrogeen en laag testosteron beïnvloeden beiden de stemming van een vrouw. Gezamenlijk kunnen ze vernietigend zijn. 

Veel vrouwen met menopause type 5 voelen zich mat, lusteloos of depressief. 

Een karakteristiek signaal is een gebrek aan interesse in dingen of zelfs mensen die erg belangrijk zijn in je leven. Naasten kunnen worden gekwetst of in verwarring gebracht, terwijl zij zich niet realiseren dat deze emotionele veranderingen signalen zijn van een hormonale disbalans. “Het is alsof ze niet meer van me houdt”, is een typische klacht van een echtgenoot met een vrouw die dit type menopauze heft. 

Iemand met menopauze type 5, heeft mogelijk problemen met het geheugen of met het leren van nieuwe dingen. Het tekort van zowel oestrogeen als testosteron doet het libido dubbel afnemen en een dunner en droger wordende vaginale wand kan geslachtsgemeenschap pijnlijk maken. 

Zoals bij type 4 kan stressincontinentie een probleem zijn. 

Een tekort van zowel oestrogeen als testosteron kan de huid en spierspanning beïnvloeden, wat leidt tot voortijdige verslapping en rimpels. Het borstweefsel kan krimpen en verslappen als gevolg van een verlies aan collageen. 

Bij type 5 bestaan dezelfde gezondheidsrisico’s die bij de types 2 en 4 horen: osteoporose, hart- en vaatziekten en insulineresistentie. 

Type 6: Laag oestrogeen, hoog testosteron 
Vrouwen met menopauze type 6 kunnen lijden aan een storende combinatie van agitatie en vermoeidheid. Hoge testosteronlevels kunnen geïrriteerd maken, terwijl lage oestrogeenlevels het moeilijk maken om te concentreren en om namen te herinneren. 

Dit type menopauze wordt geassocieerd met verstoorde slaap, een onaangename conditie die een vrouw kan overrompelen met een onbedwingbare behoefte aan rust en die haar zelfs met de dag vermoeider en geïrriteerder kan maken. 

Menopauze type 6 betreft, net als type 3, een disbalans in de testosteron-oestrogeen-ratio. 

Bij type 6 is de disbalans zelfs meer op de voorgrond dan bij type 3. Naast een vettige huid en acne, kan het een conditie die “androgene alopecia” (haarverlies of zelfs kaalheid) veroorzaken. 

Bij een menopauze type 6, bestaat het grootste risico op insulineresistentie. 

Type 7: Laag progesteron 
Het klassieke symptoom van type 7 is angst. In het lichaam heeft progesteron een rustgevend effect op het zenuwstelsel. In feite kunnen progesteron en de bijproducten sommige van de receptoren van het zenuwstelsel beïnvloeden die ook worden beïnvloed door anxiolitica, zoals Valium en Xanax. 

Soms, wanneer het progesteronlevel te laag “valt”, kan het zelfs bijna zijn of iemand aan het afkicken is van één van deze medicijnen. Het meest voorkomende symptoom is ongewone prikkelbaarheid. Een knagend gevoel van angst is voldoende om iemand zijn perspectief te laten verliezen. 

Progesterontekort wordt ook wel gelinkt aan een slechte slaap. Dit type menopauze heeft de extra last van een ontoereikende nachtrust. 
Vrouwen met dit type menopauze kunnen ook last hebben van pijn en ontstekingen. Dit uit zich door hoofdpijn en gewrichtsontstekingen. In elk geval verslechteren deze ongemakken een toch al geïrriteerd zenuwstelsel. 

Een progesterontekort is niet goed voor je gezondheid op lange termijn. Wanneer het progesteronlevel te laag wordt om de oestrogeen in balans te brengen, neemt het risico op baarmoeder- en borstkanker toe. 

Lage progesteronlevels vergroten ook het risico op osteoporose, aangezien progesteron een rol speelt in de botaanmaak. Door het verlagen van de levels van het goede cholesterol neemt ook het risico op hart- en vaatziekten toe. 

Type 8 Laag progesteron, laag testosteron 
De symptomen van een menopauze type 8 zijn gelijk aan die van type 7, maar houden minder energie en een grotere neiging naar depressie in. Het gebrek aan libido, gedrevenheid en motivatie dat samengaat met lage testosteronlevels doet niets om een vrouw, die angstig is door een progesterontekort, op te beuren. 

In tegenstelling tot de menopauzetypes met een laag oestrogeenlevel zijn er bij dit type geen problemen met het geheugen of warrig denken. 

Een typische type 8- klacht is: “Het voelt alsof mijn persoonlijkheid een ware achteruitgang heeft doorstaan. Ik geniet niet meer van seks zoals ik deed, ik heb geen energie meer om de meeste dingen te doen die ik altijd leuk vond om te doen en mijn spieren doen pijn. Maar ik heb genoeg energie om me druk te maken. Mijn kinderen worden geïrriteerd van me, omdat ik hen blijf bellen om te vragen of het goed met ze gaat. Fysiek gezien lijkt er echter weinig mis met me, maar ik voel me niet meer mezelf. 

Vrouwen met dit type menopauze kunnen ook moeite hebben om voldoende uit te rusten tijdens de slaap. 

Dit type menopauze heeft alle gezondheidsrisico’s van type 7 en van type 2 met momenten van hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel) en hypoinsulinemie (laag insulinelevel) als de oestrogeenlevels te hoog zijn. 

De lage insuline en lage bloedsuiker kunnen vermoeidheid en een slechte concentratie doen toenemen. 

Type 9 Laag progesteron, hoog testosteron 
Wanneer de angst die bij de lage progesteron hoort samengaat met de prikkelbaarheid van de hoge testosteron, is het resultaat geen pretje. Een vrouw met menopauze type 9, is gemakkelijk gealarmeerd. 

Naasten vinden misschien dat ze overdreven reageert op alles. Met zulke aangetaste zenuwen slapen vrouwen met dit type menopauze vaak slecht. 

Daarnaast kunnen bij dit type menopauze, net als bij type 6, periodes van slaapapneu (onderbreking van de ademhaling voor korte periodes gedurende de slaap) optreden, die verdere verstoring van de slaap kunnen veroorzaken. Uiteraard is slaapgebrek voor niemands stemming bevorderlijk. 

Menopauze type 9 draagt het grootste risico op baarmoederkanker met zich mee (aangezien zowel een laag progesteron- als een hoog testosteronlevel hieraan bijdragen). 

Daarnaast kunnen abnormale bloedingen optreden, welke onregelmatig, langdurig en behoorlijk hevig kunnen zijn. Deze afwijkende bloedingen beginnen soms in de perimenopauze (de jaren voorafgaand aan de menopauze), maar kunnen doorgaan na het verwachte eind van de menstruatie. 

Type 9 draagt ook de gezondheidsrisico’s die genoemd worden onder type 2 en type 7 met zich mee. Daarnaast is er een verhoogd risico op hyperinsulinemie. 

Type 10: Laag oestrogeen, laag progesteron 
Dit type menopauze betreft een grondig tekort aan twee belangrijk hormonen in een vrouwenlichaam: oestrogeen en progesteron. Vrouwen met dit type menopauze voelen zich vaak tekortschieten op vele manieren. 

Fysiek gezien, kan een menopauze type 10 een grote reeks van de symptomen voor types 4 en 7 bevatten, zoals opvliegers, vaginale droogheid, vermoeidheid of slechte slaap. 

Emotioneel zijn er vaak problemen als depressie, gevoelens van hopeloos- en waardeloosheid en geheugenproblemen. Van alle types is dit de meest waarschijnlijke om stressincontinentie (“urineverlies bij lachen of niezen”) te bevatten. 

Een vettige huid en acne kunnen ook een teken zijn van een type 10 disbalans, aangezien de oestrogeenlevels en progesteron niet in staat zijn de effecten van testosteron in bedwang te houden. 

De gezondheidsrisico’s die menopauze type 10 met zich meebrengt kunnen ernstig zijn. Lage oestrogeen- en progesteronlevels hebben een dubbel beschadigend effect op botten en cholesterol, waardoor het risico op osteoporose en hartproblemen in grote mate toeneemt. 

Type 11: Laag oestrogeen, laag progesteron, laag testosteron 
De menopauze is moeilijk genoeg wanneer het alleen tekorten van zowel oestrogeen als progesterone bestreft, maar wanneer het testosteronlevel ook laag is, levert dat een bijzonder ongemakkelijk gevoel op. 

Fysiek gezien, levert het opvliegers, vaginale droogheid, gebrek aan libido, vermoeidheid en zwakte op. 

Zelfs wanneer er een wens is tot geslachtsgemeenschap, kan de dunner en droger wordende vaginale wand het pijnlijk maken. 

Incontinentie kan een behoorlijk probleem worden: het kan zelfs lastig zijn om heel even urine op te houden. 

Mentaal en emotioneel kan het problemen opleveren als angst, depressie, somberheid, geheugenproblemen en gevoelens van apathie. 

Iemand met menopauze type 11 voelt zich snel vermoeid, zelfs wanneer andere symptomen diegene harder aan het werk zetten om dingen af te krijgen. Er kunnen slaapproblemen optreden. Over het algemeen kunnen er symptomen optreden die beschreven zijn bij types 2, 4 en 7. 

Net als bij type 10, brengt dit type menopauze hoge gezondheidsrisico’s met zich mee. Vrouwen met menopauze type 11 worden blootgesteld aan het risico om insulineresistent te worden en hyperinsulinemie te ontwikkelen. Het risico op osteoporose is vooral hoog bij dit type menopauze, aangezien alledrie de hormonen een rol spelen in de bescherming van botten. 

Type 12: Laag oestrogeen, laag progesteron, hoog testosteron 
Net zoals de types 10 en 11 kan dit type menopauze een volkomen onrustig gevoel van disbalans geven. Een hoog testosteronlevel leidt mogelijk tot gevoelens van frustratie en agitatie. 

De combinatie van een hoog testosteronlevel met tekorten van de beide vrouwelijke sekshormonen kan ook leiden tot mannelijke effecten, zoals haar in het gezicht, kleiner wordende borsten en een lager wordende stem. 

Alle symptomen die genoemd zijn bij de types 3, 4 en 7 kunnen hier voorkomen. 

Vrouwen met dit type menopauze hebben bijna altijd insulineresistentie. 

Wanneer dit onbehandeld blijft stijgt het risico op baarmoeder- of borstkanker, niet-insulineafhankelijke diabetes en hartproblemen. 

Menopauze type 12 draagt ook een hoog risico op hartproblemen met zich mee, maar de hoge testosteronlevels verlagen het risico op osteoporose dat een tweeledig tekort van oestrogeen en progesteron met zich meebrengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten