donderdag 27 oktober 2011

De up's en down's van de menstruele cycli
Door Dawn Mackeen
Glamour Magazine June 2007

”Het zijn mijn hormonen” is een alledaags gezegde geworden en het wordt bijna als grapje bedoeld wanneer we willen zeggen dat we ons geïrriteerd, overgevoelig en opgeblazen voelen.
Maar de verrassende waarheid is dat we gelijk hebben. Oestrogeen, progesteron en andere reproductieve hormonen fluctueren de hele maand in een vrouwenlichaam en beïnvloeden alles, van onze  stemming tot ons lichaamsgewicht en ons risico op borstkanker. Maar je bent niet helemaal overgeleverd aan hun genade. Hier lees je alles over deze machtige kleine substanties en hoe je er mee om moet gaan.
Hormonen en je stemmingen
De week voor je menstruatie dalen oestrog-een en progesteronspiegels sterk en dat kan kortaangebondenheid, overgevoeligheid en een slecht humeur veroorzaken. Voor sommigen is de emotionele dip nauwelijks merkbaar, maar voor anderen kan het vreselijk zijn. “Ik maak gewoon geen belangrijke beslissingen in de week voor mijn menstruatie,” zegt internist Erika Schwartz, M.D. en schrijfster van “The Hormone Solution.” “Ik zou toegeven aan mijn behoefte aan chocola, maar ik zou mijn relatie niet verbreken. Ik ken mijn hormonen en ik weet dat ze op dat punt sterker zijn dan ik.” De symptomen zijn meestal op z’n ergst wanneer oestrogeen- en progesteronspiegels, tegen de eerste dag van je menstruatie op het laagste punt zijn, maar ze zouden daarna snel weer moeten beginnen te stijgen. Een workout kan helpen, omdat lichamelijke oefening endorfines, die de stemming kunnen verbeteren, vrijmaakt in de hersenen .

Wanneer depressie of het slechte humeur langer duurt dan twee weken of zeer ernstig is dan hoor je waarschijnlijk bij de 3 tot 8 procent van de vrouwen die een nog ernstiger vorm van PMS hebben, namelijk PDS (premenstrual dysphoric disorder), zegt Mary Jane Minkin, M.D., klinisch professor in obstetrie en gynaecologie die verbonden is aan de Yale University School of Medicine in New Haven, Connecticut.  Onderzoek heeft ook aangetoond dat je behoefte aan stoffen als nicotine, alcohol en andere drugs sterker kunnen worden wanneer de oestrogeenspiegels voor de menstruatie sterk dalen. Dokters zeggen dat je meer succes hebt met het stoppen van een slechte gewoonte wanneer je dat doet als oestrogeenspiegels gedurende de eerste twee weken van je cyclus weer stijgen.
Hormonen en je menstruatie
Je hormonen beheersen ieder aspect van je cyclus, dus je menstruatie is een goede indicator van hormonale gezondheidsproblemen. Iedere vrouw is enigszins anders, maar een gezonde cyclus is tussen 21 en 35 dagen lang. Dat betekent dat je iedere 3-5 weken menstrueert. Als dat niet zo is moet je het niet negeren, zegt Merle J. Berger, M.D., medeoprichtster van het Boston IVF vruchtbaarheidscentrum. Een onregelmatige menstruatie kan een teken zijn van hormonale disbalansen die je vruchtbaarheid aantasten en die veroorzaakt kunnen worden door schildklierproblemen, tumoren van de hypofyse of PCOS, een aandoening die bij benadering 5-10% van de jonge vrouwen treft en waarbij het lichaam te veel mannelijke hormonen produceert. Zulke disbalansen worden vaak jarenlang niet goed gediagnosticeerd of genegeerd, zegt Dr. Berger: “Ik heb veel vrouwen gezien die niet wisten dat ze PCOS hadden totdat deze vrouwen probeerden om kinderen te krijgen en niet zwanger konden worden.” Een reden? Vrouwen met onregelmatige menstruaties gebruiken vaak  de Pil om hun cycli te reguleren, hetgeen de symptomen maskeert, maar niet het onderliggende probleem oplost. “Wanneer je onregelmatige menstruaties hebt, kan het goed zijn om je dokter te vragen om een speekseltest om de bepaalde hormonen te testen,”zegt Dr. Minkin. “Wanneer je eenmaal een poos aan de Pil bent geweest, kun je niet meer zo veel zeggen over je eigen hormonen.” Iets dan veel vaker voorkomt en dat je cyclus in de war kan gooien is stress. Je chronisch zorgen maken verhoogt cortisolspiegels, een stresshormoon dat je productie van FSH en LH kan remmen. Wanneer deze hormonen hun werk niet kunnen doen, ovuleer je niet en daarom slaan sommige vrouwen ovulaties over of starten ze laat gedurende stressvolle tijden.
Hormonen en je gewicht
Je kunt je hormonen niet de schuld geven van de kilo’s die je aankomt door meer eten en minder bewegen, maar je kunt 1-5 pond water vasthouden gedurende de twee weken voor je menstruatie. Sommige ongelukkige vrouwen kunnen zelfs 10 pond aan vochtgewicht vasthouden, zegt Steven J. Ory, M.D., voorzitter van de American Society for Reproductive Medicine. “Maar het is tijdelijk,” voegt hij eraan toe. “Normale schommelingen tijdens de menstruele cyclus zijn niet verantwoordelijk voor blijvende ponden.” Om aankomen door vochtgewicht te voorkomen moet je de week voor de menstruatie minder zout eten en 1.000mg calcium nemen. Beiden reduceren de zwelling, zegt Marcelle Cedars, M.D., een endocrinoloog aan de Universiteit van Californië. Voor ernstige gevallen van zwelling kan een arts een mild diureticum voorschrijven om te helpen het vocht af te voeren.
Een andere relatie tussen hormonen en gewicht: Wanneer oestrogeen- en progesteronspiegels vlak voor je menstruatie dalen, kun je verhoogde behoefte (cravings) krijgen en in gewicht aankomen wanneer je daaraan toegeeft. “Wanneer een vrouw voortdurend toegeeft en voedingsmiddelen die een hoog vet-, zout-, en suikergehalte hebben gaat verorberen, kan zij ponden vet aankomen en die niet meer kunnen verliezen wanneer de menstruatie eenmaal gestart is,“ zegt Dr. Ory. Hoe kun je dat voorkomen? “Alles wat je kunt doen om stresslevels te verlagen en je humeur te verbeteren gedurende die tijd, of dat nu yoga is of marathonlopen of stock-car racing, kan helpen cravings te verminderen, “ zegt hij. En doe extra veel moeite om genoeg te slapen, zegt Dr. Schwartz. Veel studies hebben aangetoond dat we ongezonde keuzes maken en meer calorieën eten wanneer we niet voldoende slapen.  Het is ook goed om op te merken dat hormonale disbalansen zoals PCOS er ook de oorzaak van kunnen zijn dat je hardnekkige pondjes aankomt. Dus wanneer je aankomt in gewicht terwijl je eet- en/of oefengewoontes niet veranderd zijn, ga dan naar je dokter, zegt Dr. Berger.


Hormonen en je libido
"Hormonen zijn niet de enige aandrijvers van libido, maar vrouwen hebben over het algemeen meer zin  in sex rond het midden van de cyclus, “ zegt Dr. Minkin. Die extra  levendigheid is te danken aan verhoogde oestrogeen- en testosteronspiegel, de eigen manier van de natuur om ons sex te laten hebben tijdens ovulatie wanneer we het vruchtbaarst zijn. Wie we kiezen als sex-partners kan ook door hormonen beïnvloed worden: een enkel onderzoek heft aangetoond dat vrouwen meer interesse tonen voor zelfverzekerde en assertieve mannen gedurende de ovulatie, terwijl ze anders vaak de meer mildere types kiezen. Een ander onderzoek toonde zelfs aan dat vrouwen meer opvallende kleding, die meer huid laat zien, en meer stijlvolle kleding dragen wanneer ze ovuleren.

Hormonen en je immuunsysteem
Hormonale up's en down's  maken je normaliter niet gevoeliger voor een verkoudheid of griep, maar ze kunnen maken dat je je zieker voelt wanneer er al iets mis is. Op bepaalde momenten in je cyclus kunnen astma, diabetes en andere ziekten opvlammen of moeilijker onder controle te houden zijn,” zegt David Plourd, M.D. ob-gyn uit San Diego. Hetzelfde geldt voor epilepsie, auto-immuunaandoeningen zoals lupus, en hoofdpijnen en migraine. Verdenk je je hormonen ervan dat ze je een ziek gevoel geven? Volg symptomen aan de hand van een kalender gedurende 1-2 maanden en neem deze mee naar je dokter. Ze kan je misschien iets voorschrijven dat helpt of zelfs een tot nu toe nog ongediagnosticeerde aandoening bij je ontdekken.
Hormonen en je risico op borstkanker
Oestrogeen stimuleert de groei van borstcellen, dus het is goed wanneer we in de puberteit zijn, maar het is slecht wanneer het later in het leven de groei van abnormale kankercellen veroorzaakt. Daarom wordt de veiligheid van het geven van oestrogeen in de vorm van hormoonvervangingstherapie (HRT) en orale anticonceptiemiddelen in twijfel getrokken. Recente studies hebben aangetoond dat HRT die  aan vrouwen na de menopauze 
gegeven wordt het risico op borstkanker verhoogt, maar over de Pil is nog geen definitief oordeel geveld. Sommige onderzoeken hebben geen gevaren gevonden, terwijl andere een verhoging van 20-50% van het risico op borstkanker bij vrouwen die de Pil gebruiken hebben geconstateerd.
Hormonen en je huid
Krijg je last van huiduitslag net voor je menstruatie? Testosteronlevels zijn op z’n hoogst rond dag 14 van je cyclus, hetgeen de talgklieren stimuleert om meer olie te produceren, wat de poriën kan verstoppen. Dagen daarna kunnen de verstopte poriën acne worden. Probeer de huid om de dag heel licht  te scrubben de 2 weken voor de menstruatie de huid te reinigen om een uitbarsting van acne te voorkomen, suggereert Dr. Johnson. (Hormonen doen ook goede dingen voor je huid: oestrogeen maakt vrouwen veel zachter en gladder dan mannen.) Experts kunnen ons niet precies vertellen hoe hormonen onze eetlust, stemmingen en libido beheersen, alleen maar dat ze het doen. ”Als je het verband niet begrijpt, zullen ze je heen en weer slingeren,” zegt Dr Schwartz.  Maar wanneer je weet dat het je hormonen zijn die je heen en weer slingeren kun je je er op voorbereiden en er een beetje controle op uitoefenen.
Aantekening:
De oplossing van bovenstaande klachten moet nooit gezocht worden in het gaan gebruiken van synthetische medicijnen en/of hormonen. Zoek naar een natuurlijke manier om je klachten te lijf te gaan. Natuurlijke hormonen kunnen een oplossing zijn evenals voedingssupplementen. Maar een ongezond dieet en een ongezonde levensstijl dienen altijd als eerste aangepakt te worden.
In dit forum kun je veel informatie vinden over dit en veel andere hormonale kwesties.Geen opmerkingen:

Een reactie posten