woensdag 28 december 2011

Brandende tong



Een brandende tong kan een zeer lastig en pijnlijk symptoom van de menopauze zijn. Zoals de naam al zegt treedt een brandende tong op wanneer iemand een brandend gevoel van de tong ervaart. Iedereen heeft wel eens iets gedronken dat te heet was, zoals koffie of thee, en zijn tong verbrand. Dit is het gevoel dat mensen met een brandende tong constant ervaren. Vrouwen hebben zeven maal vaker last van een brandende tong dan mannen. Vrouwen die door de hormonale veranderingen gaan die voorafgaan aan de menopauze, hebben zelfs een groter risico om het symptoom te ontwikkelen, omdat een hormonale disbalans erom bekend staat dat het een brandende tong veroorzaakt.

Over een brandende tong

Een brandende tong gaat gepaard met een brandend gevoel van de tong, in het bijzonder van de punt van de tong, achter op de tong of van andere gebieden van de mond. Een brandende pijn in de mond is vaak gedurende de nacht niet aanwezig, maar wordt gedurende de dag en de avond steeds erger. Nadat het probleem plotseling is begonnen blijft het vaak een aantal jaren bestaan. Er zijn geen zichtbare tekens of laesies aan de tong of in de mond te zien.

Oorzaken van een brandende tong

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een brandende tong, maar omdat het het vaakst voorkomt bij postmenopauzale vrouwen, geloven onderzoekers dat de voornaamste oorzaak bij vrouwen een hormonale disbalans is, in het bijzonder een disbalans van de oestrogeenspiegels. Een brandende tong treft tot 40% van de menopauzale vrouwen en het begint gewoonlijk zo’n drie jaar voor  tot 12 jaar na de menopauze. Oestrogeen speelt een rol bij de productie van speeksel. Onderzoekers geloven dat dalende oestrogeenspiegels een brandende tong kunnen veroorzaken. Maar het feit dat oestrogeen de smaakpapillen van bitter beïnvloedt is misschien belangrijker. Zonder adequate oestrogeenspiegels beginnen vrouwen hun smaakpapillen van bitter te verliezen. Deze smaakpapillen worden door een verzameling pijnneuronen omgeven die geactiveerd worden wanneer ze door een gebrek aan oestrogeen worden beschadigd.

Andere oorzaken van een brandende tong

Hoewel een hormonale disbalans een primaire oorzaak voor een brandende tong bij vrouwen op menopauzale leeftijd en ouder is, zijn er ook andere oorzaken van een brandende tong. Deze zijn:


• Diabetes
• Orale candida 
• Droge mond (xerostomie)
• Medicaties (diuretica, orale anti-diabetesmedicijnen, sommige bloeddrukverlagers)
• Abnormaliteiten van het bloed (dyscrasia, anemie)
• Tekorten aan nutriënten (in het bijzonder vitamine B-12, niacine, ijzer of foliumzuur)
• Reflux
• Allergieen (voedingsmiddelen, tandpasta’s, mondwater’s, kauwgums)

• Landschaptong
• Ziekten van het gebit
• Schadelijke gewoonten (tong bijten, geschulpte tong))
• Psychologische oorzaken (depressie)
• Chronische infecties
• Ontstekingsziekten
• Schade aan de linguale zenuw
• Tabakgebruik 
• Mondkanker

Als pijn of gevoeligheid van de tong, lippen, tandvlees of andere gebieden in de mond enkele dagen aanhoudt moet je een dokter raadplegen. Een dokter kan naar de mogelijke oorzaak zoeken en een behandeling begeleiden.

Behandeling van een brandende tong

Omdat een brandende tong fysieke pijn en ongemak met zich mee brengt, zoeken zij die eraan lijden vaak naar een behandeling. Wanneer je de mogelijkheden onderzoekt is het belangrijk om met de minst dramatische te beginnen met de minste kans op bijwerkingen. Dit betekent dat leefstijlveranderingen het beste zijn om mee te beginnen. Een paar eenvoudige maatregels kunnen het ongemak van een brandende tong wat verlichten. Meer water drinken kan bijvoorbeeld de speekselproductie stimuleren en wat van de symptomen verlichten. Bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt verlijden zijn gekruide voedingsmiddelen, kaneel of mint. Het kauwen van suikervrije kauwgum kan ook een remedie zijn voor een brandende tong. De combinatie van leefstijlveranderingen en alternatieve medicijnen brengt gewoonlijk het beste resultaat. Alternatieve medicijnen kunnen verschillende kruiden en supplementen of zelfs technieken als acupunctuur zijn. Wanneer je naar alternatieve medicijnen zoekt moet je naar stoffen zoeken die op natuurlijke wijze een balans van hormoonspiegels teweegbrengen, omdat dat deze een brandende tong een heel eind zullen verlichten. 

maandag 12 december 2011

Prostaatklachten

Goedaardige vergroting van de prostaat komt voor bij 50% van de mannen van 60 jaar en bij 90% van de mannen van 80. Bij veel mannen begint het al eerder. 

Klachten die u ondervindt kunnen zijn:

  • De urinestraal wordt minder krachtig
  • Het duurt even voordat de eerste plas komt
  • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas
  • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt
  • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen
  • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet
  • 's Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen

Plasklachten duiden soms ook op prostaatpijn of een prostaatontsteking, maar kunnen ook door hele andere redenen veroorzaakt worden: vernauwing van de plasbuis, blaasstenen of bijvoorbeeld een verzwakte werking van de blaasspier. Meestal duiden plasklachten echter op een goedaardige prostaatvergroting.

Blijf niet te lang rondlopen met prostaat en/of plasproblemen, maak het bespreekbaar. In een vroegtijdig stadium is het nog zeer goed te behandelen.

In de alternatieve geneeskunde zijn er een heleboel supplementenbeschikbaar die u kunnen helpen dit probleem op te lossen of te verminderen.
De stoffen die in deze supplementen zitten zijn over het algemeen: lycopeen, bèta-systosterol, zaagpalmextract, brandnetelwortel en andere.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze stoffen tot op zekere hoogte werken.

Een totaal andere aanpak van prostaatproblemen is de suppletie van collageen.
Collageen is het bindweefsel voor bijna al onze organen en weefsels, waaronder het hart, de huid, de longen, de spieren, de botten, de gewrichten, de tussenwervelschijven, kraakbeen, nagels, bloedcellen, de lever en de prostaat.
Naarmate we ouder worden daalt de collageenproductie drastisch en kunnen deze organen en weefsels worden aangetast. Het meest algemene voorbeeld hiervan is de veroudering van onze huid en spieren naarmate we ouder worden. In de organen veroorzaakt het verlies van collageen onstabiliteit en zwakte. Organen als het hart en de prostaat kunnen vergroten.

De voordelen van het gebruik van collageen:

·        meer spiermassa
·        betere spierspanning
·        dikkere en stevigere huid
·        heropbouw van gewrichten
·        versterking van de slagaderwand
·        dikker haar en sterkere nagels
·           organen als het hart, de prostaat, de longen, de nieren, bloedvaten enz. worden weer opgebouwd

Chronische problemen die op kunnen lossen zijn:

  • osteoporose
  • hoge boekdruk
  • artritis
  • zwakte van de blaas
  • overgewicht
  • chronische vermoeidheid
  • oppervlakkige ademhaling

Ik heb ondervonden dat een product met collageen effectiever werkt bij prostaatproblemen en ook helpt bij incontinentie. Behalve dit worden dus ook bovenstaande organen en weefsels hierdoor ondersteund.

Het product is:
Best Hyaluronic Acic van Doctor’s BEST en bevat twee soorten collageen plus hyaluronzuur en chondroitinsulfaat. Het is veel goedkoper dan andere producten en helpt ook bij gewrichtsklachten.

Als u deze code gebruikt bij uw bestelling bij Iherb krijgt u $5 dollar korting op uw eerste bestelling: ZAH179 








zaterdag 3 december 2011

Kamelenmelk, gezond of alleen maar een hype?


Camel Milk: Healing or Hype?

Drink camel’s milk?  Really?  And, for those who cannot drink the milk from a goat or cow, is it possible camel’s might be for you?
As a nutritionist for children with autism for 10 years, my research and clinical experience indicate that most children with autism cannot adequately tolerate dairy. Particularly, their bodies have challenges digesting the protein casein.  Even when milk is raw and contains A2 beta-casein (not A1), experience shows that most children do not tolerate it.
So, imagine my delight (and skepticism) when parents approached me and shared personal stories about the healing properties of camel milk, and how its fundamentally different than any other milk on the planet.
As I began to research it for myself, I heard from autism parents who told me that camel milk has helped their children tremendously, with not adverse reactions to this “dairy.” (Thank you Randi, Jessica and Nicole – I learn so much from you parents on the front lines.)
Camel milk may seem obscure, but the more I research and read personal anecdotes from parents and clinicians the world over, the more amazing I think it may actually be at helping recover kids with autism – and many others with gut issues, immune system challenges, nutrient deficiencies, and more!
If you’re following the GAPS Diet, gluten-free casein-free, or any healing food strategy intended to improve the body’s chemistry and functioning, you should be curious about camel milk.
Camel Milk’s Healing Power
Research and experience from an increasing number of people around the world demonstrate that camel milk facilitates healing in our bodies. Camel milk has many unique and amazing properties.
Here’s some quick research:
  • Camel milk has been shown to heal food allergies (1) and gut problems. The antibodies and immune properties of camel’s milk contribute to its wonderful viral and bacterial fighting abilities.
  • It is particularly helpful in addressing immune system dysregulation in various forms.  Camel milk can support and help people with autoimmune conditions, including autism, heal.
  • A research study by Dr. Reuven Yagil (2005) shows camel milk has positive results in children with autism. (2)
  • Camel milk contains insulin and is effective in diabetes (3), including gestational diabetes (4).
Since children with autism routinely have immune system challenges: inability to fight bacterial, viral and other infections, and states of chronic inflammation, allergy, and autoimmunity, camel milk has promising health and healing benefits.
Camel herders and indigenous cultures have known about the power of camel milk for a long time.  To this day, Bedouin parents send their children to drink camel milk for a couple weeks in their childhood, as they know that it sets up a strong immune system for life.  Dr. Weston A. Price observed their dental health (and therefore physical health) was excellent stating, “The Arabs in several districts use camels’ milk extensively.  It is nutritious, and in much of the desert country constitutes the mainstay of the nomads for months at a time.” (5)
Camels are built differently than any other animal. Camels are not ruminants but are Tylopodes and have three stomachs, but they do ruminate.  They can survive in incredibly harsh climates, and are able to live without water for 30 days at a time (even with little food), while still producing high quality milk.  Imagine that!  A large part of camel milk’s healing power stems from the unique and hardy immune system of camels, it’s unlike any other mammal.
Camel Milk: Highly Nutritious with Unique Casein
Camel milk is highly nutritious. The milk contains only 2% fat (I’m not a fan of a low-fat, but these are the facts).  The fat molecules are joined to protein, so there is no stress on the liver to process it.  Higher is some nutrients and lower in others—camel milk is rich in vitamin C (5x that of cow’s milk), iron (10x) and calcium. The fat profile of camel milk varies in a “rich diet” (domesticated camels) versus the diet camels eat in the desert – but generally it’s high in polyunsaturated fatty acids, with a higher ratio of omega 3 to omega 6 compared with cow’s milk.
Camel milk is considered a complete food and can be consumed exclusively while meeting all nutritional requirements.  Camel milk is most frequently consumed raw and unpasteurized, because the raw milk contains the most nutritional and immune properties.  Only when the quality and safety of the milk is in question would someone pasteurize it.
Camel’s milk contains no beta-lactoglobulin and a “new” beta-casein (6). Therefore it is not reactive to children with autism and even non-allergenic to those with even the most sensitive allergy to milk and casein. One study found Camel’s milk was also not recognized from circulating IgEs from a child specifically allergic to ewe’s milk.(7) Children with severe food allergies react well to the milk, and astonishingly, fully recover from their allergies including to other foods (1).
Casein molecules are actually micelles and camel micelles have been found to be larger in size (15 nm) than those of cow milk or human milk. (8).  Camel milk has a lower pH than other milk, so that upon entering the stomach the casein micelles do not breakdown into casein and whey and therefore do not break into casomorphins.  Casomorphin creation from cow milk consumption is a common problem in autism that increases autistic symptoms.
Camel Milk: Immune Benefits
Camel milk has an amazing immune profile.
The immunoglobulins (Igs) and protective proteins in camel milk contribute to camel milk’s incredible infection fighting and eradication capacity.  Camel Igs (which exist in the milk) are able to penetrate into tissues and cells that human Igs were unable to.  Therefore, they are able to get into the kidney or inside a cell, where they are also able to completely neutralize the enzyme activity of an infectious agent such as a bacteria or virus.
Camel Immunoglobulins
Camel milk also contains immunoglobulins (Igs) that are special in camels, including unique subclasses IgG2 and IgG3.   The Igs are the same structure as human immunoglobulins but only one-tenth the size.  Being so small, they can penetrate into tissues and organs to fight infection and aid repair, where human antibodies cannot.
Camel antibodies have superior antibacterial and antiviral properties.  As stated in Dr. Reuven Yagil’s autoimmune paper, “conventional antibodies rarely show a complete neutralizing activity against enzyme antigens, but camel IgG has a full neutralizing activity against tetanus toxin as it enters the enzymes structure.” (9).  Viruses can also be neutralized by knocking out their enzyme activity, and studies show the camel antibody is an effective inhibitor against hepatitis C enzyme system (10).
In a study on camel milk for autism, the author compares camel milk to intravenous immunoglobulin therapy that acts as a natural immunoglobulin therapy, whose effects continue after the therapy is stopped, because of the immune rehabilitating action.
Camel Immune Protective Proteins
Camel milk contains the following immune proteins (often in higher qualities than other milk):
  • Peptidoglycan Recognition Protein, PGRP is very high in camel milk. It stimulates the host’s immune response and has antimicrobial activity.  It even appears to have an effect on breast cancer in studies.
  • Lactoferrin is also in higher concentrations in camel milk, more than cows and goats.  Lactoferrin prevents microbial overgrowth and invading pathogens.  Lactoperoxidase, has bactericidal activity on gram-negative bacterial like Escherichia coli (E. coli), Salmonella, and, Pseudomonas, and has antitumor activity.
  • Lysozyme is an enzyme that is part of the innate immune system that targets gram-positive bacteria.  N-acetyl-beta-D-glucosamidase (NAGase) found in similar quantities in human milk has antibacterial activity.
Autoimmunity
One theory about autoimmune disease is that the body attacks itself because it’s trying (in vain) to get at the bacteria buried in the intestinal tissue.  Camel milk’s antibacterial activities and the special immune response allow for their penetration into the intestinal tissues when the “quiet” bacteria turn pathogenic.  Because the antibodies are able to get into the affected tissue to attack the infectious agent (for example the saprophyte bacteria found in Crohn’s disease), camel milk can help someone heal in ways not seen through any other intervention – dietary or otherwise.
Autism and Beyond
Dr. Yagil says that “camel milk does not contain the two caseins that lead to the autism symptoms when drinking cow milk.  Therefore camel milk can safely be drunk by autistic children.” The results published in a paper on camel milk for autism were very positive, especially for younger children that “showed an apparent complete recovery from autism after strict removal of cow’s milk”. (2) Regarding the results seen with autism, Dr. Yagil explains, “it is NOT only a case of repressing the clinical signs but a rehabilitation of the immune system.  Therefore the kids completely recover. “
Since camel milk is nourishing and easy to digest, it does not trigger allergenic or opiate responses, and helps heal the gut and infections, protecting and enhancing the immune system.
Considering the vast qualities of camel milk, there’s seems no limit to the range of maladies that it many help address.  The positive reports from parents are exciting – camel milk holds great promise, and future study and clinical experience will be valuable. From parents to professionals like Dr. Yagil, I am intrigued and enthused about the value and healing properties of camel milk for people with a wide variety health conditions.
Camel milk would be a wonderful addition to people on special diets such as GAPS. I’m drinking it, and so is my baby.

References
1. Yosef Shabo MD, Reuben Barzel MD, Mark Margoulis MD and Reuven Yagil DVM. Camel milk for food allergies in children. IMAJ 2005;7:796–798
2. Yosef Shabo, PhD, MD and Reuven Yagil, DVM. Etiology of autism and camel milk as therapy. 
International Journal on Disability and Human Development 2005;4(2):67-70
3 
 R.P. Agrawal, R. Beniwal, S. Sharma, D.K. Kochar, F.C. Tuteja, S.K.Ghorui and M.S. Sahani. Effect of raw camel milk in type 1 diabetic patients: 1 year randomised study. 
Journal of Camel Practice and Research 12(1), p. 27-35, 2005
4. Dr. Reuven Yagil, video presentation at the symposium of “Gastro-Intestinal and Immunological diseases and how they relate to Camel Milk.” February 9, 2011.
5. Price, Weston A, Nutrition and Physical Degeneration. The Price-Pottenger Nutrition Foundation, La Mesa, CA, 2008.
6 Obaid Ullah Beg, Hedvig von Bahr-Lindström, Zafar H. Zaidi, Hans Jörnvall. Characterization of a camel milk protein rich in proline identifies a new β-casein fragment. Regulatory Peptides, Volume 15, Issue 1, August 1986, Pages 55-61.
7. P. Restani, A. Gaiaschi, A. Plebani, B. Beretta, G. Cavagni, A. Fiocchi, C. PoiesiI, T. Velona, A.G. Ubazio and C.L.. Cross-Reactivity between milk proteins from different animal species. Clinical and Experimental Allergy, 1999, Volume 29, 997-1004.
8 Kappeler S., Farah Z., Puhan Z. Sequence analysis of Camelus dromedarius milk caseins. Journal of Dairy Research (1998) 65 209–222.
9 Prof Reuven Yagil, Paper, “Camel Milk and Autoimmune Diseases: Historical Medicine.” 2004.
10 Martin, F., Volpari, C., Steinkuhler, C., Dimas, N., Burnetti, M.,Biasiol, G., Altamura S., Cortese, R., De Francesco, R., Sollazzo, M. Affinity selection of a camelized V (H) domain antibody inhibitor of hepatitis Cvirus NS3 protease. Protein Engineering. (1997) 10: 607-614.