maandag 1 april 2013

HRT-hormoonsuppletietherapie Wat artsen je niet vertellen jaargang 4, nr. 10 2002)

HRT oftewel hormoonsuppletietherapie (niet bio-identieke hormonen) werd 10 jaar geleden nog als een wonderbaarlijk middel beschouwd voor vrouwen in de overgang. Er kleefden,dacht men, nauwelijks nadelen aan. Wat is nu prettiger voor een vrouw dan niet of nauwelijks last te hebben van overgangsverschijnselen. Vrouwen zouden jong van lichaam en geest blijven. Bovendien zou HRT preventief werken tegen hartstilstand, broze botten en zelfs bepaalde vormen van kanker.
De onderzoeksresultaten echter zijn niet echt betrouwbaar. De gevaren van HRT werden genegeerd, er werd nauwelijks ruchtbaarheid aangegeven. Dit zou immers onnodige paniek bij vrouwen oproepen.
De meest recente onderzoeken die wel zorgvuldig zijn uitgevoerd, tonen aan dat exogene hormonen, dat wil zeggen hormonen die niet worden aangemaakt door het lichaam zelf broze botten en/of hartaanvallen niet kunnen voorkomen. Sterker nog, zij kunnen kanker veroorzaken bij overigens gezonde vrouwen. Vrouwen die 5 jaar of langer hormonen gebruikten, hadden 46% meer kans om borstkanker te ontwikkelen dan vrouwen die geen hormonen gebruikten. Deze zienswijze wordt onderbouwd door de publicatie van het International Position Paper on Women’s Health and Menopause. (Een door de Amerikaanse Centers of Disease Control gefinancierd en op onderzoeksgegevens gebaseerd rapport.) 28 wetenschappers en artsen uit diverse landen werkten aan dit rapport en waarschuwden dat HRT mogelijk tegen opvliegers en zweetaanvallen zou kunnen werken, maar dat recente klinische studies twijfels oproepen over de effectiviteit van de therapie bij de behandeling van hartziekten, Alzheimer, depressie en osteoporose (broze botten).

Alles over bio-identiek progesteron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten