dinsdag 9 april 2013

HET DOMINO-EFFECT VAN STRESS
Als je de afgelopen jaren naar een van de late infomercials (in Amerika) hebt geluisterd, zou je gaan denken dat cortisol net zo slecht voor ons is als de plagen die Mozes over Farao bracht. Jammer genoeg is niet alles wat op infomercials wordt gezegd altijd waar. Infomercials laten ons geloven dat stress en cortisol er de oorzaken van zijn dat we allemaal worstelen met vermoeidheid, gewichtstoename, cravings, PMS, opvliegers, etc.

Ik denk dat de goede God geen slecht hormoon heeft geschapen zoals de meeste infomercials ons wel willen laten geloven. Cortisol is GEEN goed noch een slecht hormoon. Het doet eenvoudig waar het voor gemaakt is. Wanneer je onder stress staat zullen je bijnieren meer cortisol en adrenaline, je stresshormonen, produceren. Het probleem is dat velen van ons voortdurend onder langdurige stress staan. Dit maakt dat onze bijnieren voortdurend meer cortisol en adrenaline moeten produceren. Naarmate we langer in deze toestand van continue stress verkeren en onze bijnieren blijven stimuleren om meer en meer cortisol en adrenaline te maken, kunnen we een punt bereiken waarop onze bijnieren niet meer genoeg cortisol en adrenaline kunnen produceren. Als dit gebeurt noemen we dat vermoeide bijnieren of bijnieruitputting (bijnierinsufficiëntie) en dat is het moment dat er een hele serie andere gezondheidsproblemen binnensluipen.

Ons lichaam is erop gemaakt om met stress om te gaan. Wanneer we de sabeltandtijger zien, moeten we kunnen vluchten of in paraatheid komen om voor ons leven te vechten. Dit wordt de “vecht of vlucht”-modus genoemd. Ongelukkigerwijs is ons lichaam er NIET op gemaakt  om 24 uur per dag, week in week uit, in die “vecht of vlucht”-modus te blijven. Er wordt van ons verwacht dat we uit die stressvolle situatie geraken en naar de “rust en verteer”-modus overschakelen. Dit is de modus waarin het lichaam zich weer herstelt en aansterkt.

De relatie tussen gewichtsverlies en vermoeidheid

De reden waarom cortisol zoveel aandacht heeft gekregen is dat onze hormonen een enorme invloed hebben op hoe ons lichaam calorieën verbrandt voor energie. Ons lichaam is erop gemaakt om calorieën uit vetten te verbranden in plaats van koolhydraten en zacht spierweefsel (eiwit). We krijgen feitelijk twee en een half keer zoveel energie wanneer we calorieën verbranden uit opgeslagen lichaamsvet in plaats van koolhydraten en eiwit. Dit is waarom het zoveel meernodigg is dan dieet en oefeningen alleen om gewicht te verliezen. Je kunt 300 calorieën verbranden op een lopende band, maar heb je calorieën verbrand uit opgeslagen lichaamsvet of uit koolhydraten en eiwitten?

Het zijn onze hormonen, die reguleren of ons lichaam calorieën uit koolhydraten, eiwitten of vetten verbrandt. Dit is de reden waarom stress en cortisol zo’n belangrijk onderwerp zijn geworden bij gewichtverlies en vermoeidheid. Cortisol en adrenaline triggeren je lichaam om calorieën uit koolhydraten en mager spierweefsel (eiwit) te verbranden i.p.v. uit vetten. Ze voorkomen letterlijk dat je lichaam calorieën uit opgeslagen lichaamsvetten verbrandt en ze halen je uit je “vetverbrandingsmodus” waar we van nature 
gedurende de dag in zouden moeten zitten .
Dus hoe weet je of je calorieën van vetten verteert i.p.v. koolhydraten en eiwit? Dat is eenvoudig:

§  Vecht je met “cravings” en laag bloedsuiker?
§  Heb je midden op de ochtend en in de  namiddag inzinkingen?
§  Ben je geïrriteerd wanneer je een maaltijd misloopt of wanneer je maaltijd uitgesteld wordt.
§  Word je wakker en heb je moeite met weer inslapen?
§  Heb je moeite met concentreren en geconcentreerd blijven?
§  Moet je iedere 2-3 uur eten om niet licht in je hoofd te worden?

Dit zijn een paar eenvoudige vragen die ons vertellen hoe ons lichaam functioneert en of je in de “vetverteringszone” blijft. Als alles functioneert zoals de goede God je lichaam heeft geschapen, dan heb je niet al deze kleine symptomen die je plagen.

Het domino-effect van stress
Al die stress, en al dat cortisol en die adrenaline die je je bijnieren laat produceren zullen een invloed hebben op hoe je schildklier functioneert en dit kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename, depressie, etc.
Het kan je leverfunctie verstoren en leiden tot allergieën, gewrichtspijnen en hoofdpijnen.
Het kan je spijsverteringssysteem verstoren en leiden tot opgeblazenheid, verteringsproblemen, en andere darmproblemen.
Het kan de balans van oestrogeen, progesteron en testosteron verstoren en kan leiden tot PMS, opvliegers, verminderd libido, etc.
Het zal je immuunfunctie verminderen, je bloedsuiker aantasten en je risico op osteoporose vergroten.
De voortdurende overbelasting van die bijnieren is normaliter de eerste domino die valt!

De over- of onderproduktie van zowel cortisol als adrenaline kan je gezondheid negatief aantasten  - NIET alleen je gewicht en energielevels. Infomercials willen ons laten geloven dat we allemaal te veel cortisol maken en we moeten dat naar beneden zien te krijgen, dat is NIET waar! We onderzoeken meer dan de helft van mijn patiënten waar ik mee werk en we ontdekken dat hun cortisol- en adrenalineproduktie te laag is, NIET te hoog. Daarom kan het innemen van een supplement dat erop gericht is cortisol te verlagen ons op de verkeerde weg brengen.

Als je meer wilt lezen over bijnieruitputting, kun je het boek "Bijnieruitputting. het stresssyndroom van de 21e eeuw" lezen:
Te koop bij bol.com: http://www.bol.com/nl/p/bijnieruitputting/1001004011234779/?Referrer=ADVNLPPce871300cdbf9297003815d768010019665
of bij succesboeken.nl: http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872251&PC=476178F4 

Facebook: http://www.facebook.com/Bijnieruitputting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten