maandag 8 april 2013

Aambeien en bijnieruitputting


De bijnieren zijn zeer complexe delen van het endocriene systeem. Ze produceren glucocorticoïden (waarvan cortsiol de belangrijkste is), mineralcorticoïden (aldosteron), adrenaline en noradrenaline en zelfs sekshormonen. Bijnieruitputting heeft invloed op ieder deel van het lichaam en ieder aspect van het leven.

Aambeien zijn in principe spataders van het rectum en worden door ophoping van bloed in de buik en het bekken veroorzaakt. Wanneer iemand aambeien heeft komt dat meestal door bijnieruitputting, maar het kan ook door leververstopping veroorzaakt worden. Naar het hart luisteren kan helpen de oorzaak te vinden. De eerste harttoon is te horen bij het sluiten van de hartkleppen tussen boezem en kamer, de mitraalklep en de tricuspidaalklep. De tweede harttoon is te horen bij het sluiten van de kleppen boven in het hart, de pulmonaalklep en de aortaklep. Het ene stel kleppen opent als het andere stel sluit, en vice versa. De harttonen zijn dus na elkaar te horen. Als de tweede harttoon luid is bij het sluiten van de pulmonaalklep, is dit een aanwijzing voor bijnierproblemen, terwijl een luide tweede harttoon bij het sluiten van de tricuspidaalklep een indicatie is voor een verstopte lever.

Harttonen: Het hart maakt normaal gesproken een “lub-dub”- geluid waarbij de tweede toon veel stiller is dan de eerste. Bij iemand met een lage bijnierfunctie zal de tweede toon gelijk of harder zijn dan de eerste bij het sluiten van de pulmonaalklep. Wanneer het lichaam gestresst is, produceert het adrenaline dat vaatvernauwing in het hele lichaam veroorzaakt. inclusief in de longen. Deze vaatvernauwing vermindert de slijmproductie in de luchtwegenen. Tegelijkertijd zal adrenaline de bronchiën ontspannen (brochodilatatie), waardoor meer lucht de longen kan bereiken. Bij mensen met bijnieruitputting kan het lichaam niet op adrenaline reageren door een gebrek aan cortisol, dus zij krijgen in plaats van dilatatie vasoconstrictie wat tot astmasymptomen leidt.  De bronchoconstrictie (vernauwing) samen met de vaatverwijding en zwelling van de slijmvliezen creëren een tegendruk in de longcirculatie (pulmonaire hypertensie) die tot gevolg heeft dat de pulmonaalklep met een klap dichtslaat. Vandaar de geaccentueerde tweede harttoon bij het sluiten van de pulmonaalklep. Longziekten als tuberculose of tumoren kunnen ook deze luide tweede harttoon geven. 

Als je meer wilt lezen over bijnieruitputting, kun je het boek "Bijnieruitputting. het stresssyndroom van de 21e eeuw" lezen:
Te koop bij bol.com: http://www.bol.com/nl/p/bijnieruitputting/1001004011234779/?Referrer=ADVNLPPce871300cdbf9297003815d768010019665
of bij succesboeken.nl: http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872251&PC=476178F4 

Facebook: http://www.facebook.com/Bijnieruitputting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten