zondag 31 maart 2013

Het syndroom van Gilbert




Wat zegt de maag- darm- en leverstichting erover:

Het syndroom van Gilbert is een chronische, maar onschuldige en volkomen goedaardige leverziekte. De aandoening is erfelijk, en komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft het syndroom van Gilbert.
In de lever vinden veel chemische processen plaats. Één daarvan is de afbraak van hemoglobine uit de rode bloedcellen. Hierbij ontstaat een afvalstof: bilirubine. Dit “niet in water oplosbare” bilirubine moet vervolgens eerst in de lever worden omgevormd (geconjugeerd) tot “in water oplosbare” bilirubine, voordat het met de urine of ontlasting het lichaam kan verlaten. De lever heeft voor dit laatste proces, de conjugatie van bilirubine, een speciaal enzym nodig.
Bij mensen met het syndroom van Gilbert is er te weinig van dit enzym of het enzym is niet actief genoeg. Het gevolg is dat het bilirubine niet geconjugeerd wordt en dus niet met de urine of ontlasting het lichaam kan verlaten, waardoor er teveel bilirubine in het lichaam aanwezig blijft. Bilirubine heeft een zeer intense kleur, en veroorzaakt al bij een geringe verhoging in het bloed lichte geelzucht. Als eerste kleurt meestal het oogwit geel en daarna de huid.
Alhoewel het syndroom van Gilbert relatief vaak voor komt, namelijk bij 1 op de 20 mensen, is de ziekte meestal ongemerkt aanwezig. Slechts 1 op de 3 mensen die het syndroom hebben, vertonen ook klachten.
Wat zijn de klachten?
In de meeste gevallen zijn er geen klachten, maar soms kan er een lichte vorm van geelzucht optreden, die na enige tijd weer verdwijnt. Later kan de geelzucht opnieuw weer de kop op steken.
Soms klagen patiënten over vage buikpijn, vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise.
Meestal openbaart de ziekte zich tijdens een periode van ziekte die gepaard gaat met koorts, bij overmatig alcoholgebruik of tijdens een periode van weinig eten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het vaststellen van het syndroom is meestal een toevalstreffer, omdat er vaak geen klachten zijn. Bij geelzucht kan worden aangetoond dat het bilirubinegehalte in het bloed verhoogd is.

Welke behandeling is mogelijk?

Behandeling van het syndroom van Gilbert is niet noodzakelijk.
Wel is het belangrijk dat men op de hoogte is van het feit dat men dit syndroom heeft. Dit om te voorkomen dat er allerlei onnodige onderzoeken worden gedaan op momenten van eventuele geelzuchtklachten in de toekomst.

Wat zegt Dr. Joseph Pizzorno erover:

De volgende informatie staat op pagina 156-157 van "Total Wellness" door Dr. Joseph Pizzorno (Prima Publishing, 1996).
Recent onderzoek toont aan dat het syndroom van Gilbert (GS) door een abnormaliteit in het ontgiftingssysteem van de lever, namelijk in het Fase II glucuronidatie systeem, wordt veroorzaakt. In de doorsnee persoon met het syndroom van Gilbert wordt een 31% langzamere glucuronidatie gemeten.
Symptomen van een defect in de leverontgifting zijn anorexia (gebrek aan eetlust), vermoeidheid, een chronisch verhoogd serumbilirubine en een lichte geelverkleuring van het oogwit terwijl er geen hepatitis aanwezig is. Personen met dit syndroom zijn gevoeliger voor toxische reacties op chemicaliën en medicijnen die beide in aanmerkelijk hogere concentraties aangetroffen worden in dierlijke producten dan in fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Mensen met het syndroom van Gilbert zijn ook slechte kandidaten om te vasten, een proces dat de ontgiftingsprocessen van de lever onder druk zet en kan leiden tot een flinke geelzucht.
Medicijnen die slecht gemetaboliseerd worden door mensen met het syndroom van Gilbert zijn paracetamol, menthol, clofibraat (een cholesterol verlagend middel) en tolbutamine (wordt gebruikt bij diabetes). Fluoride uit het drinkwater, tandpasta en andere bronnen kunnen het glucuronidatieproces van Fase II verzwakken en geelzucht veroorzaken. In sommige gevallen kan het geheel weglaten van fluoride de geelzucht van het syndroom van Gilbert terugdraaien.
Supplementatie met het aminozuur methionine in de vorm van S-adenosylmethionine (SAM) kan helpen het syndroom van Gilbert te behandelen omdat het verschillende Fase II wegen activeert. Er moet dan 500-1000mgs 2x daags gegeven worden.
1.Welke voeding/dranken zou ik moeten eten/drinken?
We hebben ontdekt dat het kan helpen om het volgende te eten/drinken:
Kaas, cottage cheese, eieren, pruimen, vijgen, melk, bananen, yoghurts, abrikozen, volkoren brood, tuna, andere vette vis, muesli, citroenen, mineraal water, voeding met een hoog gehalte aan eiwitten, voeding met een hoog gehalte aan koolhydraten met Vitamine C, B complex en ijzer.
NB Ik ben geen vleeseter en kan daarom geen commentaar geven over de voor- of nadelen van vleesproducten in relatie tot het syndroom van Gilbert. Maar een vleeseter zou misschien de vette vleessoorten kunnen vermijden.
Deze lijst heeft niet de pretentie van een voedingsvoorschrift.
2. Welke voeding/dranken zou ik moeten vermijden?

We hebben ontdekt dat het eten/drinken van het volgende een aanval van het syndroom van Gilbert kan uitlokken:
Alcohol in grote hoeveelheden, pickles, cakes en vet voedsel in grote hoeveelheden als vervanging van goed voedzaam voedsel.
3. Hulp voor vegetariërs                                                                                                         
Vegetariërs moeten extra aandacht schenken aan de behoefte aan eiwitten en koolhydraten die hoog in hun dieet moeten staan. Het gebruik van vitamines supplementen moet ook overwogen worden (vit C, B complex en ijzer)

4. Hulp met alcohol

Dat is een tricky onderwerp. Iedereen heeft er een ander idee over. Het moge duidelijk zijn dat alles dat de lever aangaat (Gilbert zowel als alcohol) zorgvuldig overwogen moet worden. In het bijzonder wanneer er vermoeidheid in het spel is. Als je echt alcohol wilt drinken probeer dit met mate te doen als het mogelijk is en vind voedingsmiddelen die de lever helpen schoonmaken. Mariadistel, mineraal water, fruitdranken en kruidenthees kunnen goed helpen
5. Hoe zal het syndroom van Gilbert mijn leven beïnvloeden?

Het syndroom van Gilbert beïnvloedt het leven van mensen op verschillende manieren en in verschillenden gradaties. Er zijn mensen die er helemaal geen last van ondervinden of die slechts één periode hebben van een aanval en verder geen symptomen.  De officiële medische diagnose stelt dat het syndroom goedaardig is maar dit minimaliseert de symptomen die echt zijn voor degenen die ze ervaren zoals o.a  vermoeidheid en ongewild trillen. Mensen met het syndroom van Gilbert kunnen bepaald voedsel moeten eten, inspanningen zoals oefeningen moeten reguleren en langer nodig hebben om te herstellen van intensieve activiteiten en zich ervan moeten verzekeren dat ze niet in een situatie zonder eten of slapen  geraken voor een langere periode. Als al deze dingen in acht genomen worden kan dat de mate waarin het syndroom van Gilbert je leven beïnvloedt geminimaliseerd worden. Wanneer men echter in zijn oude vertrouwde verkeerde leefstijl geen verandering aan wil brengen kan het syndroom van Gilbert beperkingen gaan opleggen.
6. Hoe ziek zal het syndroom van Gilbert mij maken?
Alhoewel sommige lijders aan het syndroom van Gilbert problemen met de dikke darm rapporteren wordt er toch aangenomen dat het syndroon van Gilbert je niet ziek maakt. Er kan echter wel een gevoel van ziek zijn ontstaan door de diagnose en daardoor een depressief gevoel. Het is belangrijk zich te realiseren dat het syndroom van Gilbert niet gevaarlijk is en een positieve instelling kan de lijder ertoe in staat stellen bijna alles onder controle te krijgen door dieet en gereguleerde oefening.
7. Hoe nuttig zijn voedingssupplementen?
Supplementering met vitaminen kan helpen zeker stellen dat men alle belangrijke stoffen voldoende binnen krijgt. Belangrijke supplementen zijn Vit B complex, C en de mineralen ijzer, zink, magnesium en calcium. Echinacea is mogelijk goed bij griep en ontstekingen van de bovenste luchtwegen.
HET EXTRACT VAN MARIADISTEL KAN BIJZONDER GOED HELPEN DE LEVER SCHOON TE MAKEN. Het verlicht de druk op de lever die veroorzaakt wordt door de toxines die we iedere dag binnen krijgen en kan daardoor vermoeidheid verlichten.

8. In hoeverre helpt oefenen bij het syndroom van Gilbert?

Veel mensen met het syndroom van Gilbert ontdekken dat grote inspanningen vermoeidheid opleveren. Maar oefenen zou goed gereguleerd moeten worden zodat het kan helpen symptomen van het syndroom van Gilbert onder de knie te krijgen. Het hangt ervan af aan welk soort oefening de persoon gewend is. Het is ook belangrijk wat iemand eet na het oefenen. Hij kan bijv. bananen eten of voedsel met veel koolhydraten. Dit kan compensatie betekenen voor het onvermogen van de lever om snel voedsel af te breken. Dit kan een goede strategie zijn voor mensen die vermoeidheidsklachten hebben. Gereguleerde oefeningen kunnen een eerste stap zijn om GS symptomen te bestrijden.
Het gebruik van Mariadistel kan GS lijders helpen hun symptomen onder de knie te krijgen door actiever te worden en dan door te geen met goede oefeningen. Dit kan gebeuren doordat Mariadistel helpt de lever schoon te maken en zo vermoeidheid kan verlichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten