Zoektocht naar genezing leidt tot levend voedsel
Als kind zat ik al
niet goed in mijn vel. Ik was zeer beweeglijk en onrustig en kon mij daardoor
niet goed concentreren. Verder was ik verlegen en angstig. Mijn moeder zei wel
eens: "Jij moet maar terug naar de bakker om overgebakken te worden". In de
puberteit werden mijn klachten erger. Vaak was ik neerslachtig en gestresst. Ik
voelde me rot, eenzaam, depressief en verward. Ik had geen idee wat mij precies
mankeerde. Op mijn negentiende kreeg ik van de huisarts tranquillizers.
Hierdoor leefde ik in een roes. Al snel kon ik niet meer zonder. Een aantal
jaren was ik gewoon verslaafd aan medicijnen. Toen ik dertig was, ging ik
psychotherapie. Dit gaf geen verbetering. Iedere dag weer probeerde ik te
overleven. Uiteindelijk raakte ik opgebrand. Toch had ik nog genoeg kracht om
door te vechten en te zoeken naar de oorzaak. Mijn depressies waren zo hevig
dat ik soms zelfmoordgedachten had. Toch nam ik geen antidepressiva. Op een dag
las ik een artikel over de invloed van suiker op de gezondheid. Dit artikel boeide
mij zo dat ik contact zocht met een diëtiste. Zij constateerde dat ik
overgevoelig was voor suiker, zuivel en biogene aminen. Dit zijn bepaalde
stoffen in voedsel die normaal geen kwaad kunnen, maar bij overgevoeligheid een
ongewenste chemische reactie geven in het lichaam. De belangrijkste biogene
aminen zijn: histamine, tyramine en serotonine. Verder bleek dat ik candida en
hypoglykemie had. Ook leed ik aan chronische vermoeidheid (ME). Uit het
boek Heden
ik van Renate Dorresteijn putte ik troost
en kracht om mijn
klachten te overwinnen. Door een streng dieet verminderden mijn klachten.
Hierdoor raakte ik geïnteresseerd in voedingstherapie. Ik las er veel over.
Ook volgde ik een aantal cursussen over voeding. Het belang van goede
voedingcombinaties werd mij duidelijk. Tot dan toe at ik alles door elkaar:
kaas, eieren, brood, vlees, aardappelen en zoetigheid. Door tijdens dezelfde
maaltijd alleen voedingsmiddelen te eten die het spijsverteringsstelsel niet
onnodig belasten, voelde ik me een stuk beter. Ik luisterde aandachtig naar de
reacties van mijn lichaam. Hierdoor wist ik op welke voedingsstoffen ik goed
reageerde en welke ik beter kon mijden. Toch bleef ik klachten houden. In het
verhaal van een vrouw met coeliakie ofwel glutenintolerantie herkende ik
mezelf. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bijna alle granen. Als je
overgevoelig hiervoor bent, kun je allerlei klachten krijgen. Nog diezelfde dag
liet ik alle gluten uit mijn voeding. Ik was niet meer depressief en kreeg meer
energie. Wel had ik last van bloedverlies uit de baarmoeder. Hierdoor ontstond
een ijzertekort. Ik bezocht een lezing over levend voedsel. Dit is: fruit,
groenten, kiemen, noten, pitten en zaden, in de natuurlijke vorm, dus ongekookt
en ongebakken. Overtuigd van de kracht van levend voedsel, paste ik nog
diezelfde dag mijn voedingspatroon rigoureus aan. De gaskraan draaide ik dicht,
de oven zette ik bij het vuilnis en de pannen boven op de kast. Geen dag at ik
meer gekookt voedsel. Heerlijke gerechten maakte ik: fruitmoes, rauwe soepen,
salades, dressings en notensausjes. Verder dronk ik fruit- en groentesappen.
Nadat ik twee dagen uitsluitend levend voedsel had gegeten, bleven de
bloedingen uit. Binnen enkele weken was het ijzertekort voorbij. Mijn grootste
inspiratiebron was de Deense arts Kirstine Nolfi. Bij haar werd borstkanker
geconstateerd. Door een dieet van levend voedsel genas zij van haar ziekte.
Hopelijk herkennen mensen zich hierin, schrijven zij wat vaker hun klachten toe
aan verkeerde voeding en passen ze dus hun voedingspatroon aan.
LEVEND VOEDSEL IS MIJN
BESTE MEDICIJN!
Didy van de Veer
LEVEND VOEDSEL
Wat is
levend voedsel?
Levend voedsel is
plantaardige voeding, die onbewerkt is. Dat wil zeggen dat er geen vuur aan te
pas komt. Levend voedsel is: fruit, groenten, noten, pitten, zaden en kiemen,
in de natuurlijke vorm. Deze voedingsmiddelen worden rauw bewerkt, zijn
biologisch geteeld, dus vrij van pesticiden, hormonen, anti-biotica of andere
schadelijke additieven. Door voeding te koken, bakken of wokken, gaat veel
voedingswaarde verloren en worden voedingsvezels beschadigd. Bij levend voedsel
blijven deze behouden.
Voedselintoleranties
Levend voedsel is vrij
van dierlijke voeding, gluten, granen, lactose en geraffineerde suikers. Deze
zijn voedingsmiddelen waarvoor mensen vaak een intolerantie kunnen hebben,
zonder dat zij dit weten. Uit praktijkervaring is gebleken dat, als zij hun
voedingspatroon aanpassen, veel klachten verdwijnen of verminderen. Alleen al
door het weglaten van gluten, suiker en lactose kan verbetering ontstaan. Uit
onderzoek blijkt dat de Nederlandse bevolking te weinig fruit en rauwkost eet.
De meeste voeding wordt bewerkt. De Nederlandse voeding bestaat uit veel
dierlijke eiwitten en granen, die bij overgevoeligheid een reactie kunnen
geven. Levend voedsel is vrij van deze voedingsmiddelen.
Levend
voedsel en ziekte
Steeds meer onderzoek
wordt gedaan, om te kijken of ongezonde voeding invloed heeft op het ontstaan
van ziektes. Praktijkervaring heeft ons geleerd dat ziekte vaak door de mond
komt. Door een verkeerd voedingspatroon raken lichaam en geest uit balans,
waardoor wij ziek kunnen worden. Momenteel is men wereldwijd bezig
met het levend voedsel ofwel rawfood principe. Ook wordt er wetenschappelijk
onderzoek gedaan naar de positieve invloed van levend voedsel op de gezondheid
van de mens. Uit verhalen van veel mensen blijkt dat zij minder klachten en
meer energie hebben. De meningen over levend voedsel zijn nog erg verdeeld.
Levend
voedsel en intoleranties
Ondanks dat veel
mensen aangeven zich beter te voelen bij levend voedsel, zijn er ook die toch
wel klachten ondervinden, wanneer zij overgaan op het levend voedsel. Vaak
veranderen zij hun voedingspatroon als er al ernstige klachten zijn, die artsen
uit de reguliere geneeskunde niet kunnen verhelpen. Hun lichaam is dus al uit
balans. Vaak kan er sprake zijn van voedselintoleranties. Daardoor is het
afweersysteem verstoord en is er gebrek aan energie.
Ook in levend voedsel
bevinden zich voedingsmiddelen, die rijk aan complexe eiwitten zijn zoals
noten, pitten en zaden. Ook kiemen zijn eiwitrijk. Deze voedingsmiddelen worden
veel gebruikt in de rawfood maaltijden. Als er sprake is van
voedselintoleranties zoals voor de biogene aminen (dit zijn lichaamseigen
stoffen zoals histamine, tyramine en serotonine) en je blijft complexe eiwitten
eten, kun je last hebben van reacties. Hierdoor verzwakt het afweersysteem nog
meer.
Als er sprake is van
een glutenintolerantie, is de kwaliteit van onze slijmvliezen vaak slecht. De
spijsvertering verloopt dan moeizaam en er kunnen darmproblemen ontstaan.
Mensen hebben dan moeite met het verteren van levend voedsel, omdat hun
spijsverteringskanaal niet in evenwicht is. Als je een intolerantie hebt voor
de biogene aminen, kun je dus niet alle voedingsmiddelen eten, die bij het
levend voedsel horen. Ook zijn er ook sommige fruit- en groentesoorten die biogene
aminen bevatten zoals aardbeien, tomaat, spinazie,
avocado, banaan,
ananas, grapefruit, pruim, citrusvruchten, kiwi.
Overgang van bewerkte
voeding naar levend voedsel
Als je van plan bent
om jouw voedingspatroon te wijzigen, is het raadzaam niet in een keer over te
gaan van alles eten naar levend voedsel. Je kunt last krijgen van ernstige
zuiveringsreacties, omdat het lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Verstandig
is het om bijvoorbeeld eerst vegetarische of veganistische, biologische voeding
te eten, die vrij is van additieven. Aan iedere maaltijd voeg je een
rauwkostschotel toe. Daarbij eet je meer fruit en groenten in plaats
van dierlijke voeding zoals vlees, vis, eieren, zuivel en plantaardige voeding
zoals granen, sojaproducten en noten. In plaats van thee en koffie kun je een
glas versgeperste groentesap drinken of een heerlijke biologische appel eten.
Nog wat
tips
Probeer de overgang
van alles eten naar levend voedsel stapsgewijs te laten verlopen, zodat het
lichaam kan wennen aan de verandering. Kijk eerst of er sprake is van
voedselintoleranties. Is dit zo, vermijd dan die voedingsmiddelen die de
reactie uitlokken. Het zijn vooral de complexe eiwitten, die een
overgevoeligheidsreactie geven. Als je noten, pitten en zaden wilt eten, is het
belangrijk deze in de rauwe vorm te kopen (Natuurwinkel) en te laten weken
gedurende een nacht. Vervolgens deze te bewerken in een saus, in combinatie met
verse groene kruiden. Als er een intolerantie voor de biogene aminen is, kun je
beter de complexe eiwitten vermijden. In plaats van deze kun je groenten eten.
Het is beter groenten rauw te eten, stomen of wokken dan te koken, bakken of
frituren. Let altijd goed op de reacties van het lichaam, ook als je levend
voedsel eet. In het Nieuw Leven receptenboekje vind je recepten van
plantaardige gerechten, die vrij zijn van gluten, lactose, additieven en arm
aan biogene aminen. Voor meer informatie verwijs
ik je naar de website.
...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten