vrijdag 22 maart 2013

Het gevaar van pillen tegen brandend maagzuur


HOE PILLEN TEGEN BRANDEND MAAGZUUR JE EINDE KUNNEN BETEKENEN EN WAT JE ZELF KUNT DOEN TEGEN BRANDEND MAAGZUUR.

Medicijnen tegen maagzuur worden met heupfracturen in verband gebracht.
Prilosec, Prevacid, Nexium En Andere Medicijnen Tegen Maagzuur Doen Wonderen, Maar Het Gebruik Ervan Heeft Risico's Op De Langere Termijn Toont onderzoek Aan.

(CBS) Miljoenen Amerikanen die lijden aan brandend maagzuur en reflux nemen medicijnen op recept zoals Nexium, Prevacid en anderen. Met 180 miljoen recepten per jaar en verkoop rond de 41 biljoen dollar zijn deze medicijnen een succesverhaal. Maar, zoals CBS News correspondent Nancy Cordes rapporteert, laat een nieuwe studie zien dat het gebruik ervan op lange termijn je risico op botbreuken aanzienlijk verhoogt.

Dr. Martin Bashir van Washington Hospital Center schrijft zuurremmende pillen aan zijn patiënten met chronisch zuurbranden voor.

“Het is meer als branden in mijn borst,” zei Cindy, een van Bashir’s patiënten.

“Het is als een brandende druk?” vroeg hij.

“Ja, druk,” antwoordde.

Voor patiënten met een chronische zuurreflux doen zuurremmende pillen met bekende namen zoals Prilosec, Nexium en Prevacid wonderen. Ze behoren tot een groep medicijnen die protonpompremmers of "PPI's" genoemd worden.

“Ze lossen hun problemen op en geven hen een goed gevoel en eigenlijk willen ze die medicijnen altijd blijven nemen want als ze ermee stoppen komt de reflux terug!” zei Dr. Bashir.

Maar nieuw onderzoek geeft aan dat wat goed is voor je maag-darmsysteem op de lange duur slecht kan zijn voor je botten, rapporteert Cordes.

Doktoren bestudeerden meer dan 60.000 Canadezen van 50 jaar en ouder.

Ze ontdekten dat mensen die 5 jaar PPI’s gebruikten meer dan anderhalf keer meer kans hadden om een heupfractuur te krijgen. Mensen die de medicijnen gedurende 7 jaar gebruikten hadden viereneenhalf keer meer kans, hetgeen een ernstige zaak is omdat 30% van de senioren die een heup breken binnen een jaar overlijden.

“Er zijn misschien mensen die zeer milde symptomen van zuurbranden hebben die, terwijl ze verlichting van hun klachten hebben met deze medicijnen, even goed af zouden zijn met minder agressieve medicaties,” zei Dr. Laura Targownik.

PPIs werken door de maag te remmen in de productie van maagzuur. Maar dat zuur helpt het lichaam calcium te absorberen, een sleutelingrediënt voor de gezondheid van de botten. Onderzoekers theoretiseren dat het zuurremmende effect van de medicijnen op de lange duur botverlies kan versnellen.

“Ik krijg de pijn in mijn botten, ik kan de botpijn voelen,” vertelt patiënt Barbara Paul aan Dr. Bashir. “Ik denk dat het eerste dat we moeten doen helemaal stoppen met het medicijn is.

Bashir geeft zijn patiënten eens per jaar een "vakantie" van de PPI's, in het bijzonder wanneer ze, net als de 57 jaar oude Paul, osteoporose hebben.

“Het is verbazend dat, wanneer je een probleem probeert op te lossen, je een ander probleem veroorzaakt op een ander gebied,” zei Paul.


Commentaar van Marja:

Het is mijn ervaring dat mensen met zuurbranden vaak gebaat zijn bij een koolhydraatarm dieet.
Dit dieet brengt verlichting van de klachten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten